Autorijden...is het zo moeilijk?

Door Slavy op dinsdag 28 maart 2017 09:07 - Reacties (124)
Categorie: Slavy's rants, Views: 9.269

Na wat wikken en wegen toch besloten om eens een Weblogpost te maken. Waarom denk je dan? Slavy wilt ook wel eens zijn frustraties van het leven wegschrijven en zijn (soms wat ongezouten) mening delen, waar menig Galg-speler mij ook van kent.

Zelf zit ik dagelijks ca 2 uur (lees: meer dan 200 kilometer rijden per dag) op de weg en maak ik van alles mee in het verkeer; mensen die op het laatste moment inhalen terwijl jij juist diegene inhaalde, mensen die met 90 achter een vrachtwagen blijven plakken, mensen die in niet nader genoemde automerken rijden waarbij ze ontheffing hebben van het gebruik van knipperlicht, etc.

Nu, allereerst, wil ik mijzelf ook geen perfecte rijder noemen, echter krijg ik (met de afstanden die ik rij) toch vaker het idee dat ik meer rekening houd met de medemens op de weg dan mensen met mij.

Misschien denk je nu, "daar heb je weer zo een verkeersazijnpisser (leuk Galg woord) die zichzelf beter vind dan de rest", daar kom ik niet voor, ik wil gewoon van mij afschrijven wat mij opvalt in sommige situaties en mij afvraag hoe die mensen denken:

Volgende voorbeelden komen mij vaak voor op een snelweg waar je 130 mag welke een tweebaansweg is.

- Allereerst de "op het laatste moment inhalen". Op de rechter baan rijd een vrachtwagen die ca. 90 rijd, daarachter een personen auto die 100/110 rijd. Zelf kom je van achter aanzetten met 130, gaat alvast naar de linkerbaan om de auto in te halen (en dat je jezelf kenbaar maakt dat je ook de auto wilt inhalen) waarna de auto pas op 10 meter afstand van de vrachtwagen naar de linkerbaan gaat. Dit op het moment waar je ook bijna de personenauto ging inhalen, in de ankers moet en achter de personenwagen met 100/110 zit. Dan komt de vraag naar mij boven? Zag die persoon mij niet? Keek hij überhaupt niet in zijn spiegels? Wilt hij zelf niet wat remmen? Ik heb immers tijdelijk kenbaar gemaakt dat ik ga inhalen.

Enfin, volgende situatie:

- De "Ik heb alleen belasting voor de linker rijstrook betaald": Er komt een oprit bij aan de rechter kant, je ziet dat er een vrachtwagen rijd met een paar auto's achter. Ik ga alvast een baan naar links om de vrachtwagen ruimte te geven. Terwijl de vrachtwagen geeft de 1e auto een ruk aan het stuur (of het opzettelijk is of de persoon is incompetent om te rijden durf ik niet in te schatten) waardoor hij op de linkerbaan met 80-90 de vrachtwagen wilt inhalen. Hierdoor moet jij als inhalende bestuurder in de ankers met alle frustratie van dien. Gevalletje "spiegels, wat zijn dat?"

- Een andere welbekende is het onnodig links rijden, oftewel, "Waarom zou ik rechts aanhouden?". Een auto rijd op de linker baan voor een geruime tijd terwijl er geen auto's het verletten op de rechter baan te rijden. De auto rijd rond de 110 en zodra je in de buurt komt gaat deze op het laatste moment "vrij hevig" naar rechts om je te laten passeren. Waarom zo hevig? Je reed al zo lang links, je had het al 2 minuten eerder kunnen doen. Het kost je alleen je banden, daarnaast, kans op boete voor onnodig links rijden.

- Hier nog zo een leuke, de "Iedereen rijd in een rij links om een langzaam voertuig in te halen dus rij ik op de rechter baan helemaal tot dat voertuig om hem er vervolgens tussen te proppen, het scheelt 4 auto's". Waarom doen mensen dit? 1. Het valt onder rechts inhalen 2. Je zorg er voor dat de rest op de rem mag 3. Je haalt een paar auto's in, het scheelt je ca 10 seconden, la-die-da en 4. je komt als hufter over bij de rest. Misschien ben je dat ook, maar dat terzijde.

- De in mijn optiek meest vervelende: "Er zat geen asbak meegeleverd in dit model". Het overkomt mij vaak dat de mensen die voor mij rijden hun peuk uit de auto gooien. Dat je rookt, dat is je vrije keuze, maar dat hoeft niet ten koste te gaan van mijn auto. Dan zullen er mensen zijn die denken "dan moet je meer afstand nemen". Dat is een slecht argument gezien een peuk nog best 20-30-40 meter door kan vliegen/stuiteren met wind/andere auto's die de peuk doen opvliegen. Houd dat ding binnen, zorg voor een asbak of als er geen filter in de sigaret zit, slik hem door. De rest zit ook in je lichaam dus dan kan je de rest van je reis kauwen op het tabak dat over is. Zouden dit soort mensen ook thuis peuken overal in hun huis op de grond hebben liggen?

- Last but not least, de "Ik wil/durf niet in te halen". Mensen die met 80-90 achter een vrachtwagen blijven hangen en dit vervolgens ook blijven doen met ongeveer 2 a 3 auto lengtes. Natuurlijk, er zijn mensen die het eng vinden om auto te rijden of eng vinden om hard te gaan met een auto, maar realiseer je wel dat als zo een vrachtwagen een keer in de ankers gaat, hij dit harder kan dan jij in je koffiemolen, ook al weegt hij een stuk zwaarder. Daarnaast, die metalen balk aan de achterkant geeft ook alles behalve mee. Ook kan dit ter irritatie van de chauffeur zijn, ALS hij je nog kan zien met die afstand.

Nou ja, genoeg geklaagd, misschien ben ik gewoon een azijnpisser of een zeikerd, misschien niet. Dit is in ieder geval hoe ik het ervaar.

Volgende: Geschiedenis…is het zo moeilijk? 04-'17 Geschiedenis…is het zo moeilijk?

Reacties


Door Tweakers user Soldaatje, dinsdag 28 maart 2017 09:14

Ik erger me altijd aan automobilisten die zich aan mij ergeren.

Verder hang ik ook wel eens achter een vrachtwagen als ik geen haast heb, lekker zuinig, wel met gepaste afstand dan.

Door Tweakers user Blokker_1999, dinsdag 28 maart 2017 09:30

Stukje vlak achter vrachtwagen rijden is leuk. Laat je maar meegaan. Lekker zuinig.

Maar waar ik mij het meeste aan erger tegenwoordig is dat mensen geen snelheid kunnen houden. Ik rij zelf meestal tegen de snelheidsbegrenzer aan (omdat het een zuinige manier van rijden is) en dan ben je iemand aan het naderen, ga je naar links en merk je dat je ineens niet meer aan het inhalen bent omdat de andere zelf weer versneld heeft om na een kilometer of twee toch weer vorderingen te maken en ze in je spiegels achter te laten.

Of nog erger. Ik rij rechts en een wagen begint mij in te halen om dan schuinlinks achter vast te blijven zitten omdat hij/zij de snelheid wat laat zakken. Ondertussen nader ik een vrachtwagen en kan ik niet meer naar links (want dan moet die verdomde idioot nog in de remmen) en kan niet meer op snelheid blijven.

En heb zelf ook al enkele keren gehad dat ik uiterst rechts rij op een snelweg met 4 vakken en dan kom je een wagen in de derde rijstrook tegen die rond de 110 doet. Ik zet dan netjes mijn richtinsaanwijzer op, ga naar de vierde rijstrook om eenmaal voorbij mijn aanwijzer naar rechts op te zetten en zelf heftig naar rechts te gaan om toch even mijn onvrede te tonen. Soms helpt het, soms niet.

Ik ben blilj dat ik vanaf volgende week weer van het dagelijks autorijden vanaf ben. Kunnen we ons weer druk gaan maken in het openbaar vervoer ;)

Door Tweakers user Jogai, dinsdag 28 maart 2017 09:36

"Er zat geen asbak meegeleverd in dit model"
Vreselijk dit. En in het donker nog gevaarlijk ook vind ik want je schrikt toch altijd weer als er ineens vonken van het wegdek spetteren achter/naast je voorganger/tegenligger.

En dan nog een die je vergeten bent: Slingerende vrachtwagens. Ik ben een keer mijn halve gezin bijna kwijtgeraakt door zo'n @#$%^&* die gewoon een hele baan opzij kwam (nee, geen dode hoek).
Vroeger leerde ik dat het de koningen van de wegen waren, nu denk ik er wel ander over...

Door Tweakers user Erwin537, dinsdag 28 maart 2017 09:45

Ik heb hetzelfde: 100km naar werk en 100km weer terug. Ik herken ze eigenlijk allemaal wel. Je heb dan van die personen die de hele tijd achter een vrachtwagen rijden, zien jou aankomen en bedenken opeens: "Ik wil die vrachtwagen inhalen, maar wil niet wachten tot die ander voorbij is"

De peuk uit het raam gooien vind ik ronduit asociaal, ik geloof niet dat mijn auto daardoor aangetast word. Als het donker is geeft het soms wel leuke effecten met de vonkjes die er van af komen.

De tweede situatie snap ik niet helemaal wat je bedoelt.

Door Tweakers user WHiZZi, dinsdag 28 maart 2017 09:45

Je gebruikt in ieder geval het woord 'rijd' consequent fout.

(Ik rijd, hij rijdt .. )

Verder ben ik het wel met je eens, ik mis alleen het niet of te laat gebruiken van knipperlichten algemeen. Ja, het komt opvallend meer voor bij de iets grotere bakken, maar onderschat de rest van het autoverkeer niet.

Uitvoegstrook pakken en als je al volledig op de uitvoegstrook zit, dan pas je richting aangeven. Inhalen zonder ook maar enige vorm van richting aangeven of domweg je richtingaanwijzer aan laten staan als je hem per ongeluk een keer gebruikt hebt.

Gelukkig komen we nu weer in de situatie dat mist niet veel meer voor komt, maar ook het verkeerd gebruiken van met name mistlichten is ontzettend vervelend, vooral als je achter zo'n aap in de file staat omdat er over 200 meter een lichte mist is en dus alle mistverlichting aan heeft gezet, dat lampje is fel.

Door Tweakers user Slavy, dinsdag 28 maart 2017 10:10

Soldaatje schreef op dinsdag 28 maart 2017 @ 09:14:
Ik erger me altijd aan automobilisten die zich aan mij ergeren.

Verder hang ik ook wel eens achter een vrachtwagen als ik geen haast heb, lekker zuinig, wel met gepaste afstand dan.
In welke vorm merk jij dat automobilisten zich aan jou ergeren? Wat doe jij dan volgens hun "fout"? En wat is voor jou een reden om er achter te blijven hangen dan?
Blokker_1999 schreef op dinsdag 28 maart 2017 @ 09:30:
Stukje vlak achter vrachtwagen rijden is leuk. Laat je maar meegaan. Lekker zuinig.

Maar waar ik mij het meeste aan erger tegenwoordig is dat mensen geen snelheid kunnen houden. Ik rij zelf meestal tegen de snelheidsbegrenzer aan (omdat het een zuinige manier van rijden is) en dan ben je iemand aan het naderen, ga je naar links en merk je dat je ineens niet meer aan het inhalen bent omdat de andere zelf weer versneld heeft om na een kilometer of twee toch weer vorderingen te maken en ze in je spiegels achter te laten.

Of nog erger. Ik rij rechts en een wagen begint mij in te halen om dan schuinlinks achter vast te blijven zitten omdat hij/zij de snelheid wat laat zakken. Ondertussen nader ik een vrachtwagen en kan ik niet meer naar links (want dan moet die verdomde idioot nog in de remmen) en kan niet meer op snelheid blijven.

En heb zelf ook al enkele keren gehad dat ik uiterst rechts rij op een snelweg met 4 vakken en dan kom je een wagen in de derde rijstrook tegen die rond de 110 doet. Ik zet dan netjes mijn richtinsaanwijzer op, ga naar de vierde rijstrook om eenmaal voorbij mijn aanwijzer naar rechts op te zetten en zelf heftig naar rechts te gaan om toch even mijn onvrede te tonen. Soms helpt het, soms niet.

Ik ben blilj dat ik vanaf volgende week weer van het dagelijks autorijden vanaf ben. Kunnen we ons weer druk gaan maken in het openbaar vervoer ;)
Met snelheidsbegrenzer neem ik aan dat je bedoelt "snelheidslimiet" van de weg waarop je rijd? Lijkt mij niet dat je poogt 180 te rijden in de bebouwde kom 8)7

Verder ben ik het met je eens, dat is inderdaad een irritatie als mensen opeens gas geven. Nu moet ik wel zeggen dat ik dit zelf zou doen, daarbij meldend dat ik dit alleen doe als ik zie dat iemand mij heel langzaam (lees, nog geen 5KM/H verschil) inhaalt waardoor ik in de remmen moeten omdat het voertuig voor mij snel nadert en degene die mij wilt inhalen hier geen rekening mee houd.

Die zogeheten "middenrijders" snap ik ook nooit. Sinds de voorbeelden op tweebaanswegen zijn gebaseerd heb ik deze er ook uit gelaten, wel zie ik het vaak genoeg. Ik kon ook iemand die dat ook deed en als ik vroeg waarom zei hij "dat vind ik fijner rijden". :/
Jogai schreef op dinsdag 28 maart 2017 @ 09:36:
[...]

Vreselijk dit. En in het donker nog gevaarlijk ook vind ik want je schrikt toch altijd weer als er ineens vonken van het wegdek spetteren achter/naast je voorganger/tegenligger.

En dan nog een die je vergeten bent: Slingerende vrachtwagens. Ik ben een keer mijn halve gezin bijna kwijtgeraakt door zo'n @#$%^&* die gewoon een hele baan opzij kwam (nee, geen dode hoek).
Vroeger leerde ik dat het de koningen van de wegen waren, nu denk ik er wel ander over...
Slingerende vrachtwagens ben ik gelukkig (nog) niet tegen gekomen. Heb wel eens wat voorbeelden op het net gezien en dat is inderdaad gevaarlijk.
Erwin537 schreef op dinsdag 28 maart 2017 @ 09:45:
Ik heb hetzelfde: 100km naar werk en 100km weer terug. Ik herken ze eigenlijk allemaal wel. Je heb dan van die personen die de hele tijd achter een vrachtwagen rijden, zien jou aankomen en bedenken opeens: "Ik wil die vrachtwagen inhalen, maar wil niet wachten tot die ander voorbij is"

De peuk uit het raam gooien vind ik ronduit asociaal, ik geloof niet dat mijn auto daardoor aangetast word. Als het donker is geeft het soms wel leuke effecten met de vonkjes die er van af komen.

De tweede situatie snap ik niet helemaal wat je bedoelt.
Geef dan op zijn minst gaf bij zo dat je er sneller voorbij bent en pas je aan de rest van het verkeer aan, maar nee. :/

Kon even geen beter voorbeeld vinden, maar de actie die auto A maakt op onderstaande auto, alleen invoegend:

[IMG]http://i1119.photobucket.com/albums/k632/HansSTX/Motorfun%20website/uitvoegstrook.gif[/IMG]
WHiZZi schreef op dinsdag 28 maart 2017 @ 09:45:
Je gebruikt in ieder geval het woord 'rijd' consequent fout.

(Ik rijd, hij rijdt .. )

Verder ben ik het wel met je eens, ik mis alleen het niet of te laat gebruiken van knipperlichten algemeen. Ja, het komt opvallend meer voor bij de iets grotere bakken, maar onderschat de rest van het autoverkeer niet.

Uitvoegstrook pakken en als je al volledig op de uitvoegstrook zit, dan pas je richting aangeven. Inhalen zonder ook maar enige vorm van richting aangeven of domweg je richtingaanwijzer aan laten staan als je hem per ongeluk een keer gebruikt hebt.

Gelukkig komen we nu weer in de situatie dat mist niet veel meer voor komt, maar ook het verkeerd gebruiken van met name mistlichten is ontzettend vervelend, vooral als je achter zo'n aap in de file staat omdat er over 200 meter een lichte mist is en dus alle mistverlichting aan heeft gezet, dat lampje is fel.
Mea Culpa, ik weet dat mijn grammatica niet mijn sterkste kant is. De zogeheten "budgetmodellen zonder knipperlichten" zijn ook een van mijn irritaties, deze komen echter minder voor dan boven genoemde punten. Richtingaanwijzer aan laten staan vind ik ook zo een mooie :')

Betreffende de mistlampen zie ik ook veel mensen fouten maken, soms zie ik ook auto's rijden met mistlicht aan terwijl er geen mist is. :/

Door Tweakers user BillsGate, dinsdag 28 maart 2017 10:20

Het vervelende is dat de mensen die je omschrijft:
- Zelf niet eens in de gaten hebben dat het irritant is wat ze doen
- Dit soort blogs niet vinden/lezen, of zich alsnog niet aangesproken voelen
- Of (het ergste) dit gedrag met opzet doen omdat ze vinden dat dat (voor hen) the way to go is

Door Tweakers user Xudonax, dinsdag 28 maart 2017 10:42

Ik heb vaak 's ochtends op de A2 dat ik wel achter een vrachtwagen blijf hangen, maar wel op een redelijke afstand. Het heeft toch geen zin om in plaats van de ~85km/h achter een vrachtwagen ~90km/h op de baan ernaast te rijden. Die 30 seconden die ik daardoor win... Dan ga ik liever op mijn gemak de weg op :)

Door Tweakers user Kars, dinsdag 28 maart 2017 11:11

Volledig met je eens en ik begrijp dan ook helemaal dat je de frustratie van je af moet schrijven.
De afgelopen jaren ben ik steeds meer gaan rijden, waardoor dit soort idioterie gaat opvallen.

Weet je wat het is? Het verkeer is voor mensen een noodzakelijk kwaad geworden.
Men wil helemaal niet in de auto zitten, want ze zijn namelijk gehaast, hadden al ergens moeten zijn, of weet ik allemaal wat.

Ik zie altijd gefrustreerde mensen onderweg die tussen het werken, het kinderen ophalen, Facebook en Whatsapp checken, ook nog eens moeten autorijden!

Echt, 90% van alle regels die aan hun laars worden gelapt, bestaan puur uit niet willen deelnemen aan het verkeer.

Mijn instructeur zei ooit eens; "In het verkeer moet je de fouten van anderen kunnen opvangen. Dat doe je door te anticiperen". Nou, geloof me, beide wordt tegenwoordig niet meer gedaan.

Oh, nog één ding; maak je niet druk. Doe ik ook niet meer (hoewel soms heel lastig ;-) ). Lekker afstand houden en met een muziekje op de achtergrond van het weer genieten.

Door Tweakers user himlims_, dinsdag 28 maart 2017 11:22

van +30K per jaar, naar 0km - auto verkocht, zo veel relaxter. en meer te besteden iedere maand : +

Door Tweakers user timberleek, dinsdag 28 maart 2017 11:43

Ik denk dat het overgrote deel van de wegproblemen te verdelen is onder asociaal gedrag.

Linksplakken, bumperkleven, rechts inhalen, overal tussen duiken bij files, afsnijden om nog net de afslag te halen etc etc etc, is allemaal opgefokt haantjesgedrag van die lui die zichzelf veel te belangrijk vinden. En dan heb ik het nog niet gehad over de roadrage kandidaten. Sigaretten op straat gooien is inderdaad ook pauper, ik er een te dikke schijtert voor, maar oppakken en terug naar binnen gooien vind ik nog steeds grappig om te zien.

Verder is er een chronisch tekort aan inzicht in het verkeer. Het anticiperen op zaken om je heen.
- Je kon al een tijd van tevoren zien dat je zo die vrachtwagen in ging halen. Dus je had ook tijd genoeg om de weg achter je in de gaten te houden. Je kon makkelijk even op snelheid komen om er snel langs te gaan. Of zien dat die auto op de linkerbaan duidelijk harder rijdt en dat je even moet wachten.
- Kijk sowieso eens wat vaker om je heen, dan ben je een stuk beter op de hoogte van je omgeving als je een manoeuvre wil uitvoeren. Hoe vaak ik met de motor niet over het hoofd gezien wordt en iemand gewoon van baan wisselt.
- Kijk eens voorbij de auto voor je, al dat zenuwachtige rijden wat je nu ziet is omdat veel mensen puur kijken naar de remlichten recht voor zich. Kijk 3 auto's verder en je weet wat er aan komt. Scheelt een hoop onrust en daarmee vertraging.


En nog 1 belangrijk deel: DE TELEFOON! Dat zijn er veel, en je herkent ze ook heel goed.


En dan zijn er mensen die moeilijk doen over zelfrijdende auto's. Ik ben ontzettend fan van rijden, vind het echt heel leuk en ontspannend, maar die dingen gaan voor zooooo veel minder files en ongelukken zorgen.

[Reactie gewijzigd op dinsdag 28 maart 2017 11:43]


Door Tweakers user Wailing_Banshee, dinsdag 28 maart 2017 11:52

Ik zit niet zo heel veel in het verkeer en helemaal al geen snelweg.

Ik rijd ook altijd op de begrenzer en ja, dan valt het echt op hoe slecht sommige mensen snelheid kunnen houden. Vooral bij flitspalen. Ik rijd altijd de max snelheid, dus als ik een flitspaal in een 60 gebied nader, heb ik 65 op m'n teller staan (gecorigeerd is dat 60). En dan zit die plakker die eerst je trekhaak in je kofferbak zat te zoeken ineens honderd meter achter je. Om vervolgens voorbij de paal ineens hard op je af te komen (nee, die 60 zone is pas een stukje verder "op"...)

Op het laatst pas uitvoegen, zie ik regelmatig, want je zult toch even op die rechterbaan moeten rijden!'

Invoegen terwijl de doorgetrokken streep nauwelijks afgelopen is en je nog niet op snelheid bent (we wonen niet in Duitsland, hier in Nederland hebben we mooie lange invoegstroken, uitzondering daargelaten)

Maar mijn grootste ergenis zijn mensen die niet de maximale snelheid rijden op B-wegen. Waarom ga je 70 rijden als je 80 mag? En waarom ga je daarna 70 rijden waar je maar 50 mag? Waarom ga je 40 rijden als je 60 mag? Alleen vanwege die flitspaal? Die dingen staan meestal zo vreselijk ruim afgesteld...

Oh, en motoren. Nee, je hebt niet het recht om voor te dringen bij stoplichten, je kunt het vragen, maar niemand is verplicht jou voor te laten. En inhaalverboden en snelheidsbeperkingen gelden ook voor motorrijders.

Door Tweakers user LopendeVogel, dinsdag 28 maart 2017 12:50

@Wailing_Banshee, let je wel op want als jou auto 65km/u laat zien gaat er een correctie van 3km/u van af. Pas vanaf 100km/u en hoger heb je de 5km/u correctie.

Zelf rij ik sinds een jaar 100km totaal per dag waar dat voorheen ook circa 200km was. Maar welke mobilisten bedoel jij (topicstarter) die vrijstelling zouden hebben voor het knipperlicht? De Franse auto's of?? Want bij hun valt het mij met regelmaat op dat ze op een bijv 3 banen snelweg van rechts naar het midden gaan (wanneer ik bijv in het midden rij) voor mijn neus, vervolgens vliegen die nog een keer naar de meest linkse baan, zonder knipperlichten uiteraard.
Vroeger werd dit over golf rijders gezegd maar hun heb ik al jaren er niet op kunnen betrappen, wel alle lease wagentjes wat van het bedrijf/bank is en niet van de bestuurder zelf. Die zie ik steeds meer rare fouten maken..

Dan zie je soms onzekere bestuurders (plakken achter een vrachtwagen, verzamelen moed om in te halen en zodra ze die moed hebben poef vliegen ze naar links en vergeten om zich heen te kijken), deze zie je meestal met de stoel tegen het stuur en de neus op het dashboard zitten. Hier kan ik geen fabrikant aan plakken, dat is echt de bestuurder zelf.

Dusja wie zie ik ''slecht'' door het verkeer gaan?
Lease rijders, aso's en onzekere bestuurders.

Wat prettiger zou zijn is dat men wat meer sociaal is in het verkeer. Stel jij wilt invoegen om de snelweg op te gaan dan is niemand verplicht aan de kant te gaan omdat jij wilt invoegen.
Persoonlijk schuif ik als het mogelijk is gewoon een baan op naar links, zo kan iedereen relaxt invoegen.
Helaas zie ik dat weinig tot geen mensen dat bij mij doen, als ik dan een x aantal meter voor mij een gat zie en achter me niet, dan ga ik vol op het gas en haal ik iedereen in en dan voeg ik in.
Daar maak ik een fout want dit zou niet mogen, maar wat moet ik dan? Stil staan op de invoegstrook en dan vanaf 0km/u invoegen op een 130km/u weg? Nee dat doe ik niet dat is pas gevaarlijk.
Ben ik dan asociaal? Ja de mensen die niet naar links willen gaan (in mijn ogen asociaal) die zien mij asociaal rechts inhalen (althans, dat denk ik, want ik haal rechts in).

Dan weer @wailing boven mij..
Zelf rij ik geen motor, maar ik ben wel zoveel als ik kan sociaal richting motoren, ik weet dat het voor hun een voordeel is om in files en etc in te halen.. En ik gun ze dat met 100%, ik zal altijd zoveel mogelijk ruimte maken zodat ze in ieder geval mij veilig en makkelijk voorbij kunnen. Resultaat: ik krijg regelmatig een vriendelijke duim of een zwaai van een motorrijder.
Ze hebben het recht niet (hebben ze wel hoor, geen politie agent wat een motorrijder een bekeuring zal geven voor dit gedrag, en maar goed ook), maar dit is een stukje sociaal gedrag wat je als automobilist kan toepassen: het elkaar gunnen, gun het die motorrijder dat hij lekker door de file heen kan zigzaggen.

Dus zo kan ik eigenlijk de ''slechtere'' bestuurder in 3 groepen verdelen..
1. Lease rijder (hecht een stuk minder waarde aan zijn/haar auto vergeleken iemand die er daadwerkelijk voor heeft moeten sparen en werken). Uiteraard zijn ze niet allemaal zo.

2. Onzekere bestuurder (kunnen rare acties verrichten, maar sommige rijden ook gewoon 100% safe dus uiteraard zijn hun ook niet allemaal gevaarlijk).

3. Asociale bestuurder (gewoon het karakter van de persoon, aso, schijt aan alles en iedereen en doet wat hij wilt. Deze zie je in elk merk, klasse en type auto).

Wat ik blijf doen in het verkeer: sociaal zijn, iemand laat mij voor terwijl dat niet hoefde? Die bedank ik. Zelf laat ik ook mensen voor zodra ik kan, ook wanneer ik dat niet hoef te doen. Dat resulteert regelmatig in een bedankje richting mij. Ik blijf dit doen omdat ik wel het idee heb dat het andere motiveert hetzelfde te doen.
Staat een auto ergens stil en je ziet hem klote omdat niemand hem erdoor laat, dan laat ik die gene door. Mijn gedachten is dan: hij of zij zal dat later ook bij een ander doen.
Soort kettingreactie denk ik (hoop ik).
Zo denk (lees: wil) ik dat heel veel automobilisten en motorrijders zoiets hebben van: was iedereen maar zo als die LopendeVogel in zijn gekochte Audi, dan was het deelnemen aan het verkeer veel leuker geweest (althans, daar werk ik wel voor door zeer sociaal in het verkeer te zijn).

Ook indien ik iemand achter een vrachtwagen zie zitten (omdat het druk is of wat dan ook), dan zorg ik (indien ik links rij) voor ruimte en knipper ik met mijn groot licht. Gevolg: de auto gaat van achter de vrachtwagen naar links en bedankt mij dat ik ruimte voor hem gemaakt heb.
Ik maak ook weleens mee dat ik achter een vrachtwagen terecht kom en aangezien men het leuk vind om te bumperkleven is er gewoon geen mogelijkheid om achter die vrachtwagen vandaan te komen... Dan heb ik de keuze: zodra ik denk dat het kan ga ik naar links, of ik wacht tot ik het 100% zeker weet.. Maar aangezien ik 90km/u rij, is het moeilijk in te schatten of de auto links achter je met 120 of met 150km/u aankomt.. Stel die gene komt met 150km/u aan terwijl ik denk de tijd te hebben, tsja dan kan het zijn dat die gene in de ankers moet.
Die gene had 2 mogelijkheden gehad: moeten zien dat ik naar links wil (knipperlicht of wat dan ook) en snelheid moeten minderen zodat ik naar links kon gaan, en anders moet die maar in de ankers met zijn hoge snelheid. De ruimte om naar links te gaan was er immers op dat moment.

Het is echt heel moeilijk in te schatten of jij nu fout bent of de ander (fout / asociaal etc).

Nu heb ik geluk dat mijn auto wel wat pit heeft dus ik zit binnen no time van 90 op de 130, maar de meeste auto's hebben dat niet. Die gaan met 90/95km/u naar links en die zitten niet binnen een tel op de 120-130, en dat maakt het voor de linkse rijder gewoon een nare situatie (echter ik ben sociaal, ik zie dat aan en ik maak gewoon de ruimte.. Ik ga niet vol gas door terwijl ik iemand achter een vrachtwagen zie kutten want de meeste willen daar niet rijden).
Jij komt met 130 aan omdat dat mag, iemand gaat links 90 rijden en eer die op de 120 zit, is die gene alweer naar rechts.

@topicstarter, nu begint bij mij ook tijdens het typen regelmatig de volgende vraag naar voren te komen: hoelang rij jij nu daadwerkelijk op de weg? Soms heb ik het idee dat je nog maar net achter het stuur zit en daardoor het stukje sociaal rijden niet begrijpt.
Jij ziet namelijk mensen fouten maken, terwijl dat allemaal voorkomen zou kunnen worden indien jij meer inzicht en sociaalgedrag zou vertonen. Althans, op basis van jouw tekst hoor, ik heb niet bij jou in de auto gezeten waardoor ik zou kunnen denken: ej topicstarter je hebt helemaal gelijk, wat een aso's of ''lompen'' bestuurders zeg.

Toegegeven: knipperlicht niet gebruiken en zomaar de auto voor je neus gooien is fout, of je nu 100 jaar rijd of pas 1 jaar dat maakt niet uit. Je moet invoegen wanneer dat kan, met knipperlicht.
Bij het halen van je rijbewijs gaat het 100% om de regeltjes, sociaal denken hoort daar niet bij (vandaar dat je pas met de jaren echt leert te rijden en niet tijdens je rijlessen).
Denk je als een examinator, tsja dan is bijna alles fout wat op de weg gebeurd. Denk je als een ervaren bestuurder dan moet er een heel sociaal aspect aan je kennis toegevoegd zijn. Veel punten die ik van jou lees zie ik als: jij bent gewoon niet sociaal in het verkeer.

Dusss... iemand die 100% aan zijn rechten en regels denkt kan voor nare situaties zorgen. Iemand die aan de regels denkt maar daarnaast een sociale bestuurder is zorgt voor een veel prettigere ervaring op de weg.
@wailing, jij bent iemand die alleen aan de regels denkt, hierdoor krijg je veel godver van mensen, hun zullen jou dus als zo'n typische aso zien die niet aan de medeweggebruikers denkt.
Niet dat je iets fout doet, maar je mist het sociale gedeelte. Althans, ik baseer mijn mening op jouw reactie: Ik zie jou alleen maar over regels praten, dit mag niet, dat mag niet.
Wie weet ben jij wel sociaal in het verkeer, zorg je wel voor ruimte voor motorrijders in files en etc.. Dus nogmaals, ik denk dat jij zo'n aso bent puur op basis van je reactie (die hopelijk niet gelijk staan aan hoe jij daadwerkelijk in het verkeer zit).

[Reactie gewijzigd op dinsdag 28 maart 2017 13:13]


Door Tweakers user Rowdy.nl, dinsdag 28 maart 2017 12:52

Veel punten herken ik helaas maar al te goed... :(
Dan zullen er mensen zijn die denken "dan moet je meer afstand nemen". Dat is een slecht argument gezien een peuk nog best 20-30-40 meter door kan vliegen/stuiteren met wind/andere auto's die de peuk doen opvliegen.
Jij realiseert je dat je die afstand al in de gemiddelde 1 seconde reactietijd aflegt en dus al vol op je voorganger geklapt bent? Meer afstand houden dus..

Overigens doet dat niks af aan het gedrag van de roker, maar goed; veel (let op rokers, ik zeg niet alle) rokers zijn gewoon onbeschofte mensen die menen dat de wereld hun asbak is. En net zoals ze die peuken in de stad, op een terras, balkon, kroeg, bos op de grond tiefen doen ze dat bij een snelweg ook.
WHiZZi schreef op dinsdag 28 maart 2017 @ 09:45:
Je gebruikt in ieder geval het woord 'rijd' consequent fout.

(Ik rijd, hij rijdt .. )
[..]
Doe ik ook, d en dt is kudt. ;) Maar een kijkje op http://spatiemisbruik.nl kan ook geen kwaad.. ;)

[Reactie gewijzigd op dinsdag 28 maart 2017 12:52]


Door Tweakers user naarden 4ever, dinsdag 28 maart 2017 13:27

Ik rijd zelf 180km per week, vooral in de avond (zondagavond richting studiestad, vrijdagavond terug naar ouderlijk huis). Ik irriteer me dan ook dood aan auto's met slecht afgestelde lichten.

Beste mensen, links naast het stuur zit een schuifknop die je vast nog nooit hebt gebruikt. Het is een knopje met het symbol van een dimlicht en een pijltje omhoog en naar beneden. De schaal gaat van 0 tot 4, standard staat deze op 0.

De bedoeling is dat een onbeladen auto (dwz lege achterbak) op de 0 perfect afgestelde achterlichten heeft. Goed afgestelde achterlichten verblinden je voorganger namelijk niet, het beeld van het licht mag nooit hoger dan de hoogte van een autoruit uitkomen.

Op het moment dat je twee volwassenen en een achterbak volgeladen hebt, dan ligt de achterste as wat lager. Mijn suggestie: als je dan merkt dat je lampen ook behoorlijk goed de borden boven de weg verlichten, zet dat schuifknopje dan voor de gein eens op 1 of 2. De mensen voor je op de snelweg zullen je dankbaar zijn.

Oh en kapotte lampjes, alsjeblieft vervang ze. Het is niet moeilijk, je krijgt bij een auto bijna altijd een lampensetje erbij en anders kosten de lampjes slechts enkele centen tot enkele euro's, en het staat in de gebruikershandleiding.

Door Tweakers user GrooV, dinsdag 28 maart 2017 13:36

Ach in de ochtend spits zit niemand voor zijn lol in de auto, de een rijdt te hard en de ander te langzaam. Tuurlijk zou het fijn zijn als iedereen gewoon goed kon rijden maar dat is een utopie, het enige wat helpt is je er niet meer aan ergeren en zelf daarop anticiperen.

Ik rijd zelf gelukkig in een wat snellere auto (170pk :)), wat er voor zorgt dat je veel situaties kan oplossen/voorkomen door gewoon wat extra gas te geven ipv meteen te remmen. Bijvoorbeeld als een vrachtwagen wil invoegen, even wat gas erbij en het is opgelost ipv een baan naar links gooien of gaan remmen.

Het grootste probleem is gewoon de handhaving, wie ziet er tegenwoordig nog politie op de weg? Het enige wat je ziet zijn flitsers die gretig gebruikmaken van het wirwar aan maximum snelheden. Verder is er gewoon veel meer vrachtverkeer dan 10 jaar geleden, wat er voor zorgt dat de hele rechter baan door vrachtwagens gebruikt wordt

[Reactie gewijzigd op dinsdag 28 maart 2017 13:36]


Door Tweakers user rob079, dinsdag 28 maart 2017 13:41

@naarden 4ever: Kapotte lampjes zijn in veel moderne auto's vrijwel NIET zelf te vervangen, je moet bij mijn Opel Vectra iig bijna het halve motorblok demonteren om bij de lichtkast te komen, en dan over spaghettivingers beschikken om dat veertje weer op z'n plaats te krijgen, belachelijk natuurlijk!

Door Tweakers user Bart_GR, dinsdag 28 maart 2017 13:46

Zeer herkenbare irritaties !
Mijn grootste irritatie is als volgt:

Ik rijd vaak met de cruisecontrole aan op 120km/u. Het komt met regelmaat voor dat ik wordt ingehaald, wat natuurlijk prima is. Maar blijf dan als inhalende partij dan ook minimaal 120km/u rijden, i.p.v. direct het gas los te laten en 105/110 te gaan rijden waardoor ik van mijn cruisecontrole af moet en moet afremmen, en om dan de inhalende partij weer in te halen.. Zucht |:(

Door Tweakers user timberleek, dinsdag 28 maart 2017 14:05

LopendeVogel schreef op dinsdag 28 maart 2017 @ 12:50:
@Wailing_Banshee, let je wel op want als jou auto 65km/u laat zien gaat er een correctie van 3km/u van af. Pas vanaf 100km/u en hoger heb je de 5km/u correctie.
Vergeet de tellerafwijking niet
Maar welke mobilisten bedoel jij (topicstarter) die vrijstelling zouden hebben voor het knipperlicht?
Uit eigen ervaring zijn dat vooral de "belangrijke" mensen in grote (vaak duitse) leaseauto's.
Helaas zie ik dat weinig tot geen mensen dat bij mij doen, als ik dan een x aantal meter voor mij een gat zie en achter me niet, dan ga ik vol op het gas en haal ik iedereen in en dan voeg ik in. Daar maak ik een fout want dit zou niet mogen, maar wat moet ik dan?
Dat mag gewoon, daarom staan er bij een invoegstrook blokmarkeringen ipv gewone lijnen. Als het voor de doorstroming bevorderlijk is mag je daar rechts inhalen.

Overigens is niemand verplicht ruimte te maken. Sterker nog, als je de regels heel letterlijk zou nemen mag je niet opschuiven naar links om ruimte te maken, daar mee creëer je onnodig hinder op de andere rijbanen. Echter zou dat onwerkbaar zijn dus wordt daar niks mee gedaan.
Ze hebben het recht niet (hebben ze wel hoor, geen politie agent wat een motorrijder een bekeuring zal geven voor dit gedrag, en maar goed ook), maar dit is een stukje sociaal gedrag wat je als automobilist kan toepassen: het elkaar gunnen, gun het die motorrijder dat hij lekker door de file heen kan zigzaggen.
In de file mag je als motorrijder tussen de meest linker banen door met een klein snelheidsverschil. Dat is gewoon toegestaan, niet gedoogd. Bij stoplichten mag het echter niet. Al maak ik me er nooit zo druk om als ze er perse voor willen.
Ik maak ook weleens mee dat ik achter een vrachtwagen terecht kom en aangezien men het leuk vind om te bumperkleven is er gewoon geen mogelijkheid om achter die vrachtwagen vandaan te komen... Dan heb ik de keuze: zodra ik denk dat het kan ga ik naar links, of ik wacht tot ik het 100% zeker weet.. Maar aangezien ik 90km/u rij, is het moeilijk in te schatten of de auto links achter je met 120 of met 150km/u aankomt.. Stel die gene komt met 150km/u aan terwijl ik denk de tijd te hebben, tsja dan kan het zijn dat die gene in de ankers moet.
Die gene had 2 mogelijkheden gehad: moeten zien dat ik naar links wil (knipperlicht of wat dan ook) en snelheid moeten minderen zodat ik naar links kon gaan, en anders moet die maar in de ankers met zijn hoge snelheid. De ruimte om naar links te gaan was er immers op dat moment.

Het is echt heel moeilijk in te schatten of jij nu fout bent of de ander (fout / asociaal etc).
Hier ligt de (onbedoelde) fout wel degelijk bij jou. Snelheid inschatten kan prima, alleen moet je dan vaker dan 1 keer in de spiegel kijken. In Nederland valt het nog mee, daar kom je een keer iemand tegen die 150 rijdt. Doe het bij de oosterburen en diegene kan ook 250 rijden. Zeker als je de vrachtwagen aan ziet komen kun je vast het verkeer achter je in de gaten houden. Die auto rijdt misschien (te) hard, maar hij heeft voorrang


Verder wel eens met het verhaal over sociaal zijn in het verkeer. Het is niet meer dan andermans fouten opvangen (iedereen maakt ze). En we willen gewoon allemaal naar huis.

Door Tweakers user yousql, dinsdag 28 maart 2017 14:15

Waar ik me vooral aan erger is tweebaans snelwegen waar busjes, Volkswagen, en Toyota autootjes met 70< pk vrachtwagens in gaan halen.

En mensen met een dure Audi, bmw die gaan bumperkleven. Als ik al 10 km te hard rijd. Moet ik van baan wisselen om vervolgens te remmen(en dus meer benzine verbruiken) en later weer invoegen. Omdat hun net een paar seconde eerder willen zijn.

En dan nog fietsers en lopers die zich gedragen als ontschendbare diplomaten.

Door Tweakers user LopendeVogel, dinsdag 28 maart 2017 14:16

naarden 4ever schreef op dinsdag 28 maart 2017 @ 13:27:
Oh en kapotte lampjes, alsjeblieft vervang ze. Het is niet moeilijk, je krijgt bij een auto bijna altijd een lampensetje erbij en anders kosten de lampjes slechts enkele centen tot enkele euro's, en het staat in de gebruikershandleiding.
Haha ja maar waarom denk je dat bij de Franse (Renault etc) regelmatig 1 of meerdere lampen niet werken?
1. het kost ze klauwe met geld, je kan niet zoals vroeger even een lampje vervangen. Het gaat daar veelal met complete units (aangezien die units van zeer laag kwaliteit zijn, de lampjes zijn vaker gewoon goed).
2. Vaker is het bij de Franse wagens niet het lampje, maar de elektronica daarachter.
3. Ene keer werkt zo'n lamp bij zo'n bak en de andere keer niet :P

Ook als ik met de vrouw in mijn auto ergens heen ga en als ik dan in de verte een auto aan zie komen met maar 1 koplamp, dan vraag ik haar: en welk merk is dat (waarbij ze uiteraard over het algemeen kiest tussen een Renault of een Citroën), en dan is het 9 van de 10x: Renault???
Eenmaal voorbij: goed zo schat, jij snapt het.
Zelden dat het een ander merk is (komt weleens voor, maar in het algemeen niet), het zijn verdacht vaak 1 van deze 2 :)

Dan het afstellen, jaja... Ik had mijn lampen perfect afgesteld zodat ik alles kon zien en tegenliggers geen last van mij hadden.
APK goedgekeurd, net mijn wagen moest een extra check krijgen van een RDW keurmeester. AFGEKEURD! Waarom? Lampen stonden niet goed, deze zijn aangepast (naar boven toe) en rara andere bestuurders hebben er last van.... Nu heb ik ze weer naar beneden gezet (gewoon via het dashboard) en dit lijkt beter te zijn.
Straks met de APK moeten ze weer in de gevaarlijke modus omdat ik anders een kans heb op afkeur (hoe vreemd is dat dan wel niet haha?).

Hier moet je dus wel rekening mee houden, de regels van de APK kunnen zo danig vreemd zijn dat het een gevaar is op de weg, maar wel een verplichting voor de APK. Mensen die denken: tsja het is goed zo want voor de APK moest het zo.. Die kunnen het daarbij laten omdat die geen zin hebben in een boete oid. Hoe hier precies de vork in de steel steekt weet ik niet. Maar lampen (afstelling) is maar heel vreemd hier in NL.. Ik had ze sociaal staan maar om die reden APK afkeur. na de APK herkeuring stonden ze asociaal afgesteld (want dit moest zo van het RDW).

Maar goed, het vervangen van een lampje was vroeger heel makkelijk, tegenwoordig bij veel merken niet meer zelf te doen. Daarnaast is het bij de Fransen auto's heel vaak niet eens het lampje zelf, maar alles daaromheen. En die units kosten klauwen met geld.
Bart_GR schreef op dinsdag 28 maart 2017 @ 13:46:
Zeer herkenbare irritaties !
Mijn grootste irritatie is als volgt:

Ik rijd vaak met de cruisecontrole aan op 120km/u. Het komt met regelmaat voor dat ik wordt ingehaald, wat natuurlijk prima is. Maar blijf dan als inhalende partij dan ook minimaal 120km/u rijden, i.p.v. direct het gas los te laten en 105/110 te gaan rijden waardoor ik van mijn cruisecontrole af moet en moet afremmen, en om dan de inhalende partij weer in te halen.. Zucht |:(
Ik gebruik CC vrijwel nooit in NL, daar is het hier veel te druk voor. Zoals in jouw situatie: ja logisch, om die reden gebruik ik het hier dan ook niet...
CC is leuk als je de snelweg voor jou alleen hebt, niet wanneer er ander verkeer op de weg is. Straks ga ik vermoedelijk weer richting Zuid-Frankrijk, dan wordt met een beetje geluk route du soleil CC op 130 en gaan.. Maar CC in NL is bijna niet te doen (of je moet al in de nacht ergens op een zeer rustige weg rijden waar je van niemand last hebt, en hun niet van jouw CC).
Als je je hier al aan ergert (jij wilt een systeem gebruiken wat hier in NL bijna niet te gebruiken valt) dan gaat er bij jou iets fout :) Juist mensen die zich ergeren in het verkeer kunnen rare acties verrichten (jij misschien niet, een ander wel). Die gaan bijv ineens grof kleven omdat ze chagrijnig zijn doordat ze van de CC af moeten... Terwijl die klever juist gewoon helemaal niet zijn CC dient te gebruiken.

Maar goed het is natuurlijk vervelend, jij rijdt netjes rechts op je CC, iemand haalt je links in, gaat vervolgens naar rechts (en komt dus voor jou uit), en gaat dan vervolgens het gas loslaten.. Dan vraag je je af waarom hij je inhaalt en niet achter je gaat zitten. Mja ook in deze zoek ik het bij mijzelf en zeg ik: CC heeft vrijwel geen nut in NL dus ik gebruik het niet, dus ik heb die irritatie ook een stuk minder.
yousql schreef op dinsdag 28 maart 2017 @ 14:15:
Waar ik me vooral aan erger is tweebaans snelwegen waar busjes, Volkswagen, en Toyota autootjes met 70< pk vrachtwagens in gaan halen.

En mensen met een dure Audi, bmw die gaan bumperkleven. Als ik al 10 km te hard rijd. Moet ik van baan wisselen om vervolgens te remmen(en dus meer benzine verbruiken) en later weer invoegen. Omdat hun net een paar seconde eerder willen zijn.

En dan nog fietsers en lopers die zich gedragen als ontschendbare diplomaten.
Juist doordat ik een ''dure'' audi gekocht heb ga ik niet kleven, wel gaan mensen met hunlease wagentje regelmatig in mijn kofferbak zitten. Ik zelf heb dan ook vrijwel nooit last van de BMW / Audi / Mercedes rijders, gewoon niet eigenlijk.. Ja ik kom weleens zo'n stront lease a3-tje tegen die rare dingen doet. Maar ik kom vaker de renaults / citroens / toyota (lease)dingen tegen die rare fratsen uithalen. Net als dat ik ''vroeger'' Volvo bestuurders netjes in het verkeer vond. Aangezien dat nu ook zo'n lease merk begint te worden, merk je daar ook de raarste fratsen tegenwoordig.
Het probleem zit hem niet meer in het merk denk ik, maar in de lease rijders (niet iedereen!!!!!). Die hebben niet jaren hoeven te sparen voor hun auto, die huren dat ding en hechten er veel minder waarden aan. Of het nu een lease Audi, Renault, Toyota, Golf of wat dan ook is.

Althans, dit valt mij op hoor.. Vroeger viel inderdaad regelmatig op dat de BMW en VW Golf rijders rare dingen deden.. Tegenwoordig valt mij dat niet meer op en zijn het voornamelijk de lease-rijders die gekke dingen doen (bewust of onbewust).

[Reactie gewijzigd op dinsdag 28 maart 2017 14:30]


Door Tweakers user LopendeVogel, dinsdag 28 maart 2017 14:49

timberleek schreef op dinsdag 28 maart 2017 @ 14:05:
[...]


Vergeet de tellerafwijking niet


[...]


Uit eigen ervaring zijn dat vooral de "belangrijke" mensen in grote (vaak duitse) leaseauto's.


[...]


Dat mag gewoon, daarom staan er bij een invoegstrook blokmarkeringen ipv gewone lijnen. Als het voor de doorstroming bevorderlijk is mag je daar rechts inhalen.

Overigens is niemand verplicht ruimte te maken. Sterker nog, als je de regels heel letterlijk zou nemen mag je niet opschuiven naar links om ruimte te maken, daar mee creëer je onnodig hinder op de andere rijbanen. Echter zou dat onwerkbaar zijn dus wordt daar niks mee gedaan.


[...]


In de file mag je als motorrijder tussen de meest linker banen door met een klein snelheidsverschil. Dat is gewoon toegestaan, niet gedoogd. Bij stoplichten mag het echter niet. Al maak ik me er nooit zo druk om als ze er perse voor willen.


[...]


Hier ligt de (onbedoelde) fout wel degelijk bij jou. Snelheid inschatten kan prima, alleen moet je dan vaker dan 1 keer in de spiegel kijken. In Nederland valt het nog mee, daar kom je een keer iemand tegen die 150 rijdt. Doe het bij de oosterburen en diegene kan ook 250 rijden. Zeker als je de vrachtwagen aan ziet komen kun je vast het verkeer achter je in de gaten houden. Die auto rijdt misschien (te) hard, maar hij heeft voorrang


Verder wel eens met het verhaal over sociaal zijn in het verkeer. Het is niet meer dan andermans fouten opvangen (iedereen maakt ze). En we willen gewoon allemaal naar huis.
- Nee ik vergeet de teller afwijking niet, ik baseer me puur op de correctie die de overheid hanteert.

- Dat van de Duitse wagens zal wel per regio verschillend zijn, hier zijn het vrijwel nooit (meer) de Duitse wagens die het doen, juist alles behalve de Duitse wagens die denken geen knipperlicht te hoeven gebruiken (Toyota, Renault, Tesla etc etc).

- Ja het mag inderdaad op de invoegstrook, maar dan krijg je vaker mensen die denken: wat een aso die komt me rechts voorbij, en die zorgen ervoor dat het enorme gat die er was wel even gedicht worden. Omdat die vinden dat ik niet rechts mag inhalen.
Het naar links gaan van rijbaan blijf ik doen (indien het kan natuurlijk), dit om het invoegen prettiger te maken voor een ander.

- Ja de fout ligt bij mij in zo'n situatie indien ik achter een vrachtwagen vandaan wil komen (om die reden maak ik zo'n fout niet en wacht ik gewoon totdat het 100% kan). Maar ik zie vaak genoeg mensen die zien dat iemand achter een vrachtwagen uit wilt komen, en die zie ik ineens extra gas geven waardoor er inderdaad een gevaarlijke situatie ontstaat.
Wat doet de gene die extra gas geeft? Toeteren, omdat die boos is dat iemand naar links gaat.. Dit terwijl het gewoon op dat moment makkelijk kon, maar goed die gene wat aan kwam rijden vind het nodig om even extra op het gaspedaal te trappen.
Die gene zal dan niet zeggen: oeps mijn fout ik had niet spontaan op het gas moeten drukken, nee die zal zich ergeren aan de auto die naar links gaat om de vrachtwagen in te halen.
Dit is dan ook de reden waarom ik juist gas loslaat indien ik links rij, ik knipper een paar keer met groot licht zodat de andere weggebruiker naar links kan om de vrachtwagen in te halen.
Doet die gene dat niet dan rij ik gewoon door. In mijn ogen wilt niemand achter een vrachtwagen blijven hangen (op die prius dingen na dan, want die willen elke km kunnen besparen hahaha. Ook al snappen ze niet dat ze er een meter achter moeten zitten om energie te besparen en niet 20 meter.. Bij een beetje veilige afstand werkt het alleen maar tegen, die krijgen juist een flinke windstroom tegen.. Maar goed laat die maar lekker achter vrachtwagens prutsen als ze dat leuk vinden).

Door Tweakers user sypie, dinsdag 28 maart 2017 14:49

Het wordt tijd dat alle leasewagens voorzien worden van bedrijfsnamen, dat zou heel veel bruikbaardere dashcamfilmpjes opleveren.

Verder begin ik steeds meer te begrijpen waarom mensen instapschoenen, klompen of laarzen hebben (of schoenen met klittenband). Mensen weten gewoon niet hoe een rits werkt, laat staan dat ze het afgeleide werkwoord er van begrijpen... Ritsen is zo ontzettend moeilijk... 5 van links 1 van rechts ofzo. Ritsen wordt ook honderden meters gedaan voor het verdrijvingsvlak. En natuurlijk wordt ritsen ook zo gedaan dat de bestuurder op de linker strook met een noodgang voorbij de rij wachtenden scheurt om vervolgens z'n wagen ergens tussen in te prakken waar het net niet past zodat anderen in de ankers moeten.

Paar weken geleden iemand gehad die met mij op de vuisten wilde omdat ik ging ritsen, heel bewust. Zelfde snelheid als de rechter strook aanhouden plus net iets extra (anders kom je er niet voorbij). Pas vlak voor het verdrijvingsvlak netjes de knipperlichten aan zodat iemand mij er tussen kon laten. Gebeurde allemaal erg netjes, de bestuurder op de rechter strook waren netjes. Alleen de gast die de hele rits-strook achter mij reed was het niet met mij eens... Jammer dan.

Door Tweakers user Hennie-M, dinsdag 28 maart 2017 15:05

rob079 schreef op dinsdag 28 maart 2017 @ 13:41:
@naarden 4ever: Kapotte lampjes zijn in veel moderne auto's vrijwel NIET zelf te vervangen, je moet bij mijn Opel Vectra iig bijna het halve motorblok demonteren om bij de lichtkast te komen, en dan over spaghettivingers beschikken om dat veertje weer op z'n plaats te krijgen, belachelijk natuurlijk!
Ik heb mijn auto naar de Ford dealer gebracht om mijn kapotte achterlicht te laten vervangen. En de monteur had gewoon de unit afgebroken. Wat een ellendig design als zelfs je eigen monteurs geen lamp kunnen vervangen zonder schade te maken.

Door Tweakers user Slavy, dinsdag 28 maart 2017 15:09

BillsGate schreef op dinsdag 28 maart 2017 @ 10:20:
Het vervelende is dat de mensen die je omschrijft:
- Zelf niet eens in de gaten hebben dat het irritant is wat ze doen
- Dit soort blogs niet vinden/lezen, of zich alsnog niet aangesproken voelen
- Of (het ergste) dit gedrag met opzet doen omdat ze vinden dat dat (voor hen) the way to go is
Dat klopt, maar dit is immers een blog, ik ben hier niet om publiciteit te scoren. Veel van de automobilisten zullen ook denken dat zij goed rijden.
Xudonax schreef op dinsdag 28 maart 2017 @ 10:42:
Ik heb vaak 's ochtends op de A2 dat ik wel achter een vrachtwagen blijf hangen, maar wel op een redelijke afstand. Het heeft toch geen zin om in plaats van de ~85km/h achter een vrachtwagen ~90km/h op de baan ernaast te rijden. Die 30 seconden die ik daardoor win... Dan ga ik liever op mijn gemak de weg op :)
Het ligt er net aan waar je rijd. Zelf heb ik maanden lang ook over de A27 mogen gaan, dat was een compleet ander verhaal dan de route die ik nu berijd. :)
Wailing_Banshee schreef op dinsdag 28 maart 2017 @ 11:52:
Maar mijn grootste ergenis zijn mensen die niet de maximale snelheid rijden op B-wegen. Waarom ga je 70 rijden als je 80 mag? En waarom ga je daarna 70 rijden waar je maar 50 mag? Waarom ga je 40 rijden als je 60 mag? Alleen vanwege die flitspaal? Die dingen staan meestal zo vreselijk ruim afgesteld...
Volledig mee eens, dat snap ik ook niet, en dan is de hint ook vaak niet duidelijk dat er 10 auto's achter je kleven en er niet voorbij kunnen omdat het doorgetrokken streep is.
LopendeVogel schreef op dinsdag 28 maart 2017 @ 12:50:
Zelf rij ik sinds een jaar 100km totaal per dag waar dat voorheen ook circa 200km was. Maar welke mobilisten bedoel jij (topicstarter) die vrijstelling zouden hebben voor het knipperlicht? De Franse auto's of?? Want bij hun valt het mij met regelmaat op dat ze op een bijv 3 banen snelweg van rechts naar het midden gaan (wanneer ik bijv in het midden rij) voor mijn neus, vervolgens vliegen die nog een keer naar de meest linkse baan, zonder knipperlichten uiteraard.
Vroeger werd dit over golf rijders gezegd maar hun heb ik al jaren er niet op kunnen betrappen, wel alle lease wagentjes wat van het bedrijf/bank is en niet van de bestuurder zelf. Die zie ik steeds meer rare fouten maken..

@topicstarter, nu begint bij mij ook tijdens het typen regelmatig de volgende vraag naar voren te komen: hoelang rij jij nu daadwerkelijk op de weg? Soms heb ik het idee dat je nog maar net achter het stuur zit en daardoor het stukje sociaal rijden niet begrijpt.
Jij ziet namelijk mensen fouten maken, terwijl dat allemaal voorkomen zou kunnen worden indien jij meer inzicht en sociaalgedrag zou vertonen. Althans, op basis van jouw tekst hoor, ik heb niet bij jou in de auto gezeten waardoor ik zou kunnen denken: ej topicstarter je hebt helemaal gelijk, wat een aso's of ''lompen'' bestuurders zeg.
Ik heb even flink in je tekst geknipt en quote alleen wat op mij van toepassing is.

Ik doelde hier mee op menig bestuurder die geen zin heeft om hun richting aanwijzer uit te steken. Als ik jou zo hoor weet je precies welke merken ik bedoel. Vaker zijn het ook een bepaalde groep personen die zich beter voelen dan de rest, echter valt het wel op dat deze personen juist in dezelfde groep automerken rijden.

Ik heb mijn rijbewijs ongeveer 8 jaar en heb in die 8 jaar meer dan 150k afgelegd, waarbij ik binnen de laatste 6 maanden de teller in de buurt van de 30k komt, dus het ligt niet aan gebrek aan ervaring. Gezien jou reactie heb ik het gevoel ook dat je mijn opsommingen vaak verkeerd impliceert, ik raad je aan de tekst nogmaals te lezen. Hierdoor kom je er achter dat ik juist meer inzicht toon dan je denkt en ook een stuk socialer ben dan jij je afvraagt.
Rowdy.nl schreef op dinsdag 28 maart 2017 @ 12:52:
Jij realiseert je dat je die afstand al in de gemiddelde 1 seconde reactietijd aflegt en dus al vol op je voorganger geklapt bent? Meer afstand houden dus..
De afstanden die ik noem zijn relatief, ik doelde meer op het feit dat een sigaret ver kan doorstuiteren. Ik houd genoeg afstand, ben alles behalve een bumperklever. Tevens is de afstand voor 2 seconden bij 100km/h ca 50 meter waar het bij 130 ongeveer 70 meter is. Dit wetend, don't worry ;)
timberleek schreef op dinsdag 28 maart 2017 @ 11:43:
En nog 1 belangrijk deel: DE TELEFOON! Dat zijn er veel, en je herkent ze ook heel goed.

En dan zijn er mensen die moeilijk doen over zelfrijdende auto's. Ik ben ontzettend fan van rijden, vind het echt heel leuk en ontspannend, maar die dingen gaan voor zooooo veel minder files en ongelukken zorgen.
De reden dat ik dan ook een stuk vaker in mijn binnen spiegel kijk als ik file rijd en zie er de hele tijd een "knikkebollen". Zelf ben ik ook een autoliefhebber, dus vind ik het jammer dat de toekomst inderdaad naar zelfrijdend gaat.
naarden 4ever schreef op dinsdag 28 maart 2017 @ 13:27:
Oh en kapotte lampjes, alsjeblieft vervang ze. Het is niet moeilijk, je krijgt bij een auto bijna altijd een lampensetje erbij en anders kosten de lampjes slechts enkele centen tot enkele euro's, en het staat in de gebruikershandleiding.
Was het maar zo een feest. Helaas is het zo dat bij veel VAG modellen de koplamp pas uitgehaald kan worden als er een wiel/deel onder de motorkap weg is gehaald. Dit brengt extra kosten met zich mee en hoe vaak word er iemand op de bon geslingerd voor een "kapot licht"?
GrooV schreef op dinsdag 28 maart 2017 @ 13:36:
Het grootste probleem is gewoon de handhaving, wie ziet er tegenwoordig nog politie op de weg? Het enige wat je ziet zijn flitsers die gretig gebruikmaken van het wirwar aan maximum snelheden. Verder is er gewoon veel meer vrachtverkeer dan 10 jaar geleden, wat er voor zorgt dat de hele rechter baan door vrachtwagens gebruikt wordt
Dit. van de week naar huis gereden langs 3 controles (mobiel) die verdeeld stonden over 20 kilometer (ja het was dezelfde snelweg). :/ Het probleem is dat sommige mensen niet mee gaan met de flow op de linker rijbaan en vrachtwagens langzaam inhalen waardoor het ook opkropt op de linker rijbaan.
Bart_GR schreef op dinsdag 28 maart 2017 @ 13:46:
Zeer herkenbare irritaties !
Mijn grootste irritatie is als volgt:

Ik rijd vaak met de cruisecontrole aan op 120km/u. Het komt met regelmaat voor dat ik wordt ingehaald, wat natuurlijk prima is. Maar blijf dan als inhalende partij dan ook minimaal 120km/u rijden, i.p.v. direct het gas los te laten en 105/110 te gaan rijden waardoor ik van mijn cruisecontrole af moet en moet afremmen, en om dan de inhalende partij weer in te halen.. Zucht |:(
Leuk he? Over die 200KM dagelijks rijd ik denk ik 10 met Cruise Control, mede door alle bovenstaande punten of mensen die niet hun gaspedaal stabiel ingedrukt kunnen houden, de reden dat ik ook weinig zin heb om constant de CC aan/uit te zetten.
timberleek schreef op dinsdag 28 maart 2017 @ 14:05:
[...]


Vergeet de tellerafwijking niet


[...]


Uit eigen ervaring zijn dat vooral de "belangrijke" mensen in grote (vaak duitse) leaseauto's.


[...]


Dat mag gewoon, daarom staan er bij een invoegstrook blokmarkeringen ipv gewone lijnen. Als het voor de doorstroming bevorderlijk is mag je daar rechts inhalen.

Overigens is niemand verplicht ruimte te maken. Sterker nog, als je de regels heel letterlijk zou nemen mag je niet opschuiven naar links om ruimte te maken, daar mee creëer je onnodig hinder op de andere rijbanen. Echter zou dat onwerkbaar zijn dus wordt daar niks mee gedaan.


[...]


In de file mag je als motorrijder tussen de meest linker banen door met een klein snelheidsverschil. Dat is gewoon toegestaan, niet gedoogd. Bij stoplichten mag het echter niet. Al maak ik me er nooit zo druk om als ze er perse voor willen.


[...]


Hier ligt de (onbedoelde) fout wel degelijk bij jou. Snelheid inschatten kan prima, alleen moet je dan vaker dan 1 keer in de spiegel kijken. In Nederland valt het nog mee, daar kom je een keer iemand tegen die 150 rijdt. Doe het bij de oosterburen en diegene kan ook 250 rijden. Zeker als je de vrachtwagen aan ziet komen kun je vast het verkeer achter je in de gaten houden. Die auto rijdt misschien (te) hard, maar hij heeft voorrang


Verder wel eens met het verhaal over sociaal zijn in het verkeer. Het is niet meer dan andermans fouten opvangen (iedereen maakt ze). En we willen gewoon allemaal naar huis.
Bam, je slaat de spijker op zijn kop, chapeau! :)
yousql schreef op dinsdag 28 maart 2017 @ 14:15:
Waar ik me vooral aan erger is tweebaans snelwegen waar busjes, Volkswagen, en Toyota autootjes met 70< pk vrachtwagens in gaan halen.

En mensen met een dure Audi, bmw die gaan bumperkleven. Als ik al 10 km te hard rijd. Moet ik van baan wisselen om vervolgens te remmen(en dus meer benzine verbruiken) en later weer invoegen. Omdat hun net een paar seconde eerder willen zijn.
Ze mogen best inhalen, dat is hun goed recht. Wat "nice to have" zou zijn is als dat soort voertuigen een goede aanloop zouden nemen, extra snelheid (indien mogelijk) op doen en zo mee gaan met de rest om in te halen. Of inhalen als ze kunnen inschatten dat ze zo weinig mogelijk opstoppingen achter hun maken. Helaas is dit niet realiseerbaar.
sypie schreef op dinsdag 28 maart 2017 @ 14:49:
Verder begin ik steeds meer te begrijpen waarom mensen instapschoenen, klompen of laarzen hebben (of schoenen met klittenband). Mensen weten gewoon niet hoe een rits werkt, laat staan dat ze het afgeleide werkwoord er van begrijpen... Ritsen is zo ontzettend moeilijk... 5 van links 1 van rechts ofzo. Ritsen wordt ook honderden meters gedaan voor het verdrijvingsvlak. En natuurlijk wordt ritsen ook zo gedaan dat de bestuurder op de linker strook met een noodgang voorbij de rij wachtenden scheurt om vervolgens z'n wagen ergens tussen in te prakken waar het net niet past zodat anderen in de ankers moeten.

Paar weken geleden iemand gehad die met mij op de vuisten wilde omdat ik ging ritsen, heel bewust. Zelfde snelheid als de rechter strook aanhouden plus net iets extra (anders kom je er niet voorbij). Pas vlak voor het verdrijvingsvlak netjes de knipperlichten aan zodat iemand mij er tussen kon laten. Gebeurde allemaal erg netjes, de bestuurder op de rechter strook waren netjes. Alleen de gast die de hele rits-strook achter mij reed was het niet met mij eens... Jammer dan.
Ik zelf ben ook iemand die mensen de ruimte geeft bij invoegen en ook zelf ruim van te voren aangeef dat ik wil ritsen. Als er zo een "aso" komt die helemaal van achter vol gas over de linker baan komt en hem half over het verdrijvingsvlak tussen wilt gooien, dan ben ik ook de "aso" terug die hem er niet tussen laat.

Door Tweakers user ranjo, dinsdag 28 maart 2017 15:32

Geweldig om al die reacties te lezen. Zelf vind ik de situatie bij een "gedwongen" invoegstrook altijd leuk. Dus je zit op een tweebaans snelweg die op een andere snelweg invoegt, waarbij de linkerbaan eigenlijk maar ~20 meter heeft om in te voegen. (als je google afbeelding zoekt op bord "L101-3" dan weet je wat ik bedoel).

Er zijn maar weinig bestuurders die snappen dat het wel zo sociaal is om daar pro-actief wat ruimte vrij te houden. Of op zijn minst NIET niet naar die strook te gaan op het moment dat de invoeger er juist in moet. Vreemd genoeg komt dit bij mij vooral veel voor bij belgische kentekens..

Door Tweakers user Wailing_Banshee, dinsdag 28 maart 2017 15:40

LopendeVogel schreef op dinsdag 28 maart 2017 @ 12:50:
@Wailing_Banshee, let je wel op want als jou auto 65km/u laat zien gaat er een correctie van 3km/u van af. Pas vanaf 100km/u en hoger heb je de 5km/u correctie.
65 op mijn teller is ongeveer 60 volgens TomTom (en volgens de diverse palen die snelheid weergeven). En daar gaat nog 3km/h correctie vanaf. Flitspalen hebben een hogere correctie, even uit m'n hoofd 7km voor een 60km paal.
Wat prettiger zou zijn is dat men wat meer sociaal is in het verkeer. Stel jij wilt invoegen om de snelweg op te gaan dan is niemand verplicht aan de kant te gaan omdat jij wilt invoegen.
Persoonlijk schuif ik als het mogelijk is gewoon een baan op naar links, zo kan iedereen relaxt invoegen.
Helaas zie ik dat weinig tot geen mensen dat bij mij doen, als ik dan een x aantal meter voor mij een gat zie en achter me niet, dan ga ik vol op het gas en haal ik iedereen in en dan voeg ik in.
Daar maak ik een fout want dit zou niet mogen, maar wat moet ik dan? Stil staan op de invoegstrook en dan vanaf 0km/u invoegen op een 130km/u weg? Nee dat doe ik niet dat is pas gevaarlijk.
Zolang jij rechts van blokstrepen zit, mag jij gewoon rechts inhalen. Dat is namelijk geen rechts inhalen. Ik heb dat één keer in extremis gehad. Invoegstrook liep omhoog, vrachtwagen vooraan, 3 auto's tussen mij en die vrachtwagen. Vrachtwagen voegt practisch gelijk in (snelweg was leeg, dus niet goed, maar geen hinder). Die drie auto's erachter voegen achter die vrachtwagen ook in (met zo'n 50km/h). Ik heb de hele rij rechts ingehaald (op de invoegstrook, dus geen rechts inhalen) en ben voor die vrachtwagen, voordat de vluchtstrook begon, met 100-120km/h ingevoegd.
Bestuurders die zich rechts van een blokmarkering bevinden mogen bestuurders die zich links van deze markering bevinden rechts inhalen.
Ben ik dan asociaal? Ja de mensen die niet naar links willen gaan (in mijn ogen asociaal) die zien mij asociaal rechts inhalen (althans, dat denk ik, want ik haal rechts in).
Dus nee, je bent niet eens associaal, je volgt de regels: de uitvoegstrook gebruiken om snelheid te maken en in te voegen.

Heel vaak zie ik echter wel dat er voor mij geen ruimte is, ik de laatste ben in de rij, maar dat die auto op de invoegstrook dan niet achter mij invoegt, maar z'n auto voor die van mij (of m'n voorganger) propt (naar links gaan is niet altijd mogelijk of zelfs handig, in dit geval omdat ik de volgende afrit eraf moet en die volgt heel snel op de oprit).
Dan weer @wailing boven mij..
Zelf rij ik geen motor, maar ik ben wel zoveel als ik kan sociaal richting motoren, ik weet dat het voor hun een voordeel is om in files en etc in te halen.. En ik gun ze dat met 100%, ik zal altijd zoveel mogelijk ruimte maken zodat ze in ieder geval mij veilig en makkelijk voorbij kunnen. Resultaat: ik krijg regelmatig een vriendelijke duim of een zwaai van een motorrijder.
Ze hebben het recht niet (hebben ze wel hoor, geen politie agent wat een motorrijder een bekeuring zal geven voor dit gedrag, en maar goed ook), maar dit is een stukje sociaal gedrag wat je als automobilist kan toepassen: het elkaar gunnen, gun het die motorrijder dat hij lekker door de file heen kan zigzaggen.
Daarom zei ik ook niet files, maar stoplichten. En dat is gewoon associaal en niet toegestaan.
Wat ik blijf doen in het verkeer: sociaal zijn,
En binnensauto vloeken als er weer zo'n sukkel met haast mij net gesneden heeft, en diep zuchten als er weer zo'n slak voor me zit die ik natuurlijk alleen zou kunnen inhalen als het fysiek gewoon niet mogelijk is door weginrichting, en dan maar hopen dat die de eerst volgende afslag voor m'n neus weg gaat :p

Maar het leukste blijft toch wel om auto's in de berm te dwingen omdat ze weigerden 2m eerder te stoppen voor een seconde of 2 omdat er een tegenligger aankwam (een deel van mijn woonwerk verkeer is over een plattelandsweg waar vooruit kijken en anticiperen heel belangrijk is). Ik weiger nog de berm in te gaan als de andere auto net met z'n achterwielen het inhaalstuk voorbij is...

Door Tweakers user VECTOR, dinsdag 28 maart 2017 15:52

Geweldig dit :) helemaal gelijk hoor !

Door Tweakers user xFeverr, dinsdag 28 maart 2017 16:41

zo'n pipo die inderdaad denkt bij het inhalen van een langzaam voertuig even alle auto's voor te gaan op de rechter baan krijgt van mij geen millimeter de ruimte om voor mij uit te komen. Dan maar even bumperkleven op de voorganger, daar stop ik direct mee zodra die asociale donder achter mij zit. Soms levert dat hilarische momenten op, want die aso gast maakt zich helemaal kwaad.

Laatst zag ik op de ring van Antwerpen een flippo iedereen inhalen door van rechts naar links te gaan. Vervolgens ging hij rechts van een vrachtwagen rijden om in te halen, alleen voor deze vrachtwagen zat er nog een die op dat moment naar rechts ging. Deze gingen iets langzamer rijden waarna een derde vrachtwagen achter de inhaler terecht kwam. En toen zat hij ingesloten. Dat heeft zo nog een tijdje geduurd, prachtig om te zien!

Door Tweakers user GrimScythe, dinsdag 28 maart 2017 16:44

Zo ontzettend herkenbaar.
Ik zit zelf ook veel op de weg en kom ze op mijn traject meerder malen tegen.

Vooral dat ineens voor je duiken als je bent aan het inhalen is voor mij een ergernis op zo'n moment denk ik vaak maar goed dat ik geen bull bar heb }>

En die wat rechts menen in te halen daar heb ik iets leuks voor, ik geef gas mee zodat hij niet voor mij kan invoegen en laat het gas wat los om vervolgens het gat achter mij dicht te laten rijden door de auto achter mij.
Meestal valt hij dan ineens een stuk of 4 tot 5 auto's naar achteren in plaats van naar voren.

Ja ik weet ik kan een eikel zijn op de weg voor je, als je je gedraagt als een hufter in het verkeer.

[Reactie gewijzigd op dinsdag 28 maart 2017 16:47]


Door Tweakers user kipusoep, dinsdag 28 maart 2017 16:53

Soldaatje schreef op dinsdag 28 maart 2017 @ 09:14:
Ik erger me altijd aan automobilisten die zich aan mij ergeren.

Verder hang ik ook wel eens achter een vrachtwagen als ik geen haast heb, lekker zuinig, wel met gepaste afstand dan.
Het grappige is dat het echt bijna geen invloed heeft op je verbruik. 90 km/h rijden is veel zuiniger dan 120 of 130 km/h rijden; daar merk je het verschil vooral in.

Tegenwoordig rij ik eigenlijk altijd 90 km/h op de spitsstrook waar 100 is toegestaan. Zo relaxed rijden is dat! Niet telkens opzij om in te halen en weer terug te gaan naar je vorige rijstrook, maar gewoon recht zo die gaat.

[Reactie gewijzigd op dinsdag 28 maart 2017 16:54]


Door Tweakers user Tûzen, dinsdag 28 maart 2017 17:04

Heerlijk wat een herkenning. ;-)

Heb je dan zelf nooit last van de buschauffeurs dit hun bus overal maar gewoon tussen drukken ? de weg waar ik rijd heb ik altijd 5 bussen op het traject, deze bussen bezorgen je zoveel frustratie.....

Door Tweakers user Bear, dinsdag 28 maart 2017 17:07

Wailing_Banshee schreef op dinsdag 28 maart 2017 @ 15:40:


Daarom zei ik ook niet files, maar stoplichten. En dat is gewoon associaal en niet toegestaan.
File op de snelweg buiten of binnen de bebouwde kom is hetzelfde, een opstopping van verkeer en voor motorrijders is het nu eenmaal veiliger om vooraan de file te staan dan achteraan, omdat ze kwetsbaarder zijn. Zolang er niemand gehinderd wordt mogen ze gewoon voor de stopstreep staan bij het verkeerslicht. Ze zijn immers ook als snelste weg.

Door Tweakers user Het Vosje, dinsdag 28 maart 2017 17:14

"Zelf zit ik dagelijks ca 2 uur (lees: meer dan 200 kilometer rijden per dag"

Dat is dan vast niet in de bewoonde wereld Randstad ;)

Ik doe meer uur over (een stuk) minder kilometers :z

Door Tweakers user wheez50, dinsdag 28 maart 2017 19:10

Je ziet een auto die op een gegeven moment naar links zal gaan - je maakt het die auto zo moeilijk mogelijk dat vloeiend te doen. Je speelt niet in op de auto voor je en verwacht dat die auto rekening houdt met een hardrijder achter zich. Je klaagt.

Door Tweakers user SRich, dinsdag 28 maart 2017 19:52

Ik ben het met je eens... _/-\o_

Door Tweakers user anessie, dinsdag 28 maart 2017 21:08

Als iemand die ~45k per jaar bolt en een groot deel ervan met dubbele bediening aan de rechterkant zit kan ik je maar een advies geven: blijf er de lol van in zien.

Elk mens is uniek, elk mens denkt dat zijn rijstijl superieur is, elk mens heeft geen tijd om in het verkeer te zitten. Bepaalde groepen rijden gewoon té graag, anderen haten het en nog andere gebruiken het om hun frustraties te uiten. Sommigen zijn zelfs nog bezig met 'hét rijden' als ze onderweg zijn (u lijkt me zo eentje).

Zie er gewoon de leut van in als een uniek mens weer een unieke actie uit haalt waar je met je superieure rijstijl (volgens jezelf toch) niet zou opgekomen zijn. :Y)

Ik lig dagelijks meerdere keren toe met al die dolle fratsen.

[Reactie gewijzigd op dinsdag 28 maart 2017 21:13]


Door Tweakers user Patriot, dinsdag 28 maart 2017 21:20

Maar goed het is natuurlijk vervelend, jij rijdt netjes rechts op je CC, iemand haalt je links in, gaat vervolgens naar rechts (en komt dus voor jou uit), en gaat dan vervolgens het gas loslaten.. Dan vraag je je af waarom hij je inhaalt en niet achter je gaat zitten. Mja ook in deze zoek ik het bij mijzelf en zeg ik: CC heeft vrijwel geen nut in NL dus ik gebruik het niet, dus ik heb die irritatie ook een stuk minder.
Ik gebruik de CC ook wel eens, het idee dat het niet kan in Nederland vind ik een beetje overdreven. Dat gezegd hebbende, je snelheid minderen na inhalen is gewoon irritant: Haal dan niet in, het was blijkbaar nergens voor nodig.

EDIT: Dat wil niet zeggen dat ik het normaal vind om dan maar te gaan kleven, hoor, maar zo'n actie is irritant ongeacht of er CC bij betrokken is of niet.
Daarom zei ik ook niet files, maar stoplichten. En dat is gewoon associaal en niet toegestaan.
Waarom is dat dan asociaal? Wat heb je er zelf voor last van? Ik heb nog nooit het idee gehad dat een motorrijder me in de weg stond bij het stoplicht.

[Reactie gewijzigd op dinsdag 28 maart 2017 21:20]


Door Tweakers user MenN, dinsdag 28 maart 2017 21:32

Wat bij mij op nr 1 staat qua irritatie factor zijn aso's in dure auto's (en helemaal als deze ook nog SUV's rijden) die menen dat zij meer recht hebben op inhalen dan andere weggebruikers. En dat het snelheid limiet niet voor hun geld.

Dan haal je bijv heel normaal een aantal vrachtauto's ect in en zie je in je spiegel al zo'n vliegmachine aankomen met knipperende lampen ect. Nu heb je vaker dat er kleine gaten zijn tussen die colones vrachtauto's maar als je net in een fijn tempo zit ga ik daar echt niet in om vervolgens weer op de rem te moeten om mr SUV door te laten. Maar dan wordt het echt triest, gaat mr SUV vervolgens bumperkleven ect ect terwijl ik gewoon 130 rij ofzo, nou dan kan er nog een kilometer vrij zijn op rechts maar ik ga echt niet op zij voor dat soort lui.

Je kan dan wel een leuke auto hebben en te menen dat je sneller mag rijden dan de rest, als ik gewoon met 130 aan het inhalen ben dan kan je nog zo hard aan komen scheuren, dat is dan lekker jammer voor je. Dan gebruik je je remmen maar.

Komt nog bij dat ik niet een heel flinke auto rij. Een Fiat Sceicento, wat een aardig koekblik is. Maar vooral lui in een dure autos geven je echt geen respect op de weg. Op een of andere manier denken ze dat zij meer rechten hebben op de weg dan mensen met een normale auto.

Maar het allerleukste is nog wanneer mr SUV rechts gaat inhalen terwijl je een vrachtauto al op de rechterbaan ziet. Dan moet je net even wat extra snelheid maken om zodat mr SUV op de rem moet voor die vrachtauto, en vervolgens ga je lekker 110 naast die vrachtauto rijen....oh echt je ziet die lui zich opwinden achter het stuur. hahahaha als je al een ochtendhumeur had vanwege de spits dan maakt dit je dag echt helemaal goed :D

Door Tweakers user anessie, dinsdag 28 maart 2017 21:37

@ MenN

Enig idee hoe frustrerend het is om slechts 130 te rijden als je 480pk hebt?

Door Tweakers user GrooV, dinsdag 28 maart 2017 21:39

MenN schreef op dinsdag 28 maart 2017 @ 21:32:
Wat bij mij op nr 1 staat qua irritatie factor zijn aso's in dure auto's (en helemaal als deze ook nog SUV's rijden) die menen dat zij meer recht hebben op inhalen dan andere weggebruikers. En dat het snelheid limiet niet voor hun geld.

Dan haal je bijv heel normaal een aantal vrachtauto's ect in en zie je in je spiegel al zo'n vliegmachine aankomen met knipperende lampen ect. Nu heb je vaker dat er kleine gaten zijn tussen die colones vrachtauto's maar als je net in een fijn tempo zit ga ik daar echt niet in om vervolgens weer op de rem te moeten om mr SUV door te laten. Maar dan wordt het echt triest, gaat mr SUV vervolgens bumperkleven ect ect terwijl ik gewoon 130 rij ofzo, nou dan kan er nog een kilometer vrij zijn op rechts maar ik ga echt niet op zij voor dat soort lui.

Je kan dan wel een leuke auto hebben en te menen dat je sneller mag rijden dan de rest, als ik gewoon met 130 aan het inhalen ben dan kan je nog zo hard aan komen scheuren, dat is dan lekker jammer voor je. Dan gebruik je je remmen maar.

Komt nog bij dat ik niet een heel flinke auto rij. Een Fiat Sceicento, wat een aardig koekblik is. Maar vooral lui in een dure autos geven je echt geen respect op de weg. Op een of andere manier denken ze dat zij meer rechten hebben op de weg dan mensen met een normale auto.

Maar het allerleukste is nog wanneer mr SUV rechts gaat inhalen terwijl je een vrachtauto al op de rechterbaan ziet. Dan moet je net even wat extra snelheid maken om zodat mr SUV op de rem moet voor die vrachtauto, en vervolgens ga je lekker 110 naast die vrachtauto rijen....oh echt je ziet die lui zich opwinden achter het stuur. hahahaha als je al een ochtendhumeur had vanwege de spits dan maakt dit je dag echt helemaal goed :D
Erg sneu gedrag, volgens mij ben je jaloers en wil je ook graag een SUV? Just door dit soort gedrag irriteer je mede weggebruikers, niet alleen de SUV meneer. Wat mij betreft ben jij erger bezig dan de SUV.

Door Tweakers user MenN, dinsdag 28 maart 2017 21:52

GrooV schreef op dinsdag 28 maart 2017 @ 21:39:
[...]

Erg sneu gedrag, volgens mij ben je jaloers en wil je ook graag een SUV? Just door dit soort gedrag irriteer je mede weggebruikers, niet alleen de SUV meneer. Wat mij betreft ben jij erger bezig dan de SUV.
oh echt komop zeg, Als je gewoon op normale afstand achter me rij dan zal ik netjes naar rechts zodra het kan. Wanneer je gewoon het limiet rij waar die weg voor gemaakt is en je bent rustig aan het inhalen dan rij je gewoon normaal. Als zo'n aso dan mensen bijna van de weg gaat drukken omdat die schijnbaar beter weet dan de wegbeheerder welke snelheid gepast is en wat de wettelijke limieten zijn dan irriteert die bestuurder juist iedereen op de weg. Want als je echt sociaal op de weg wil zijn dan accepteer je gewoon dat er andere gegronde redenen zijn om bijv ergens 100 te rijden op een 4 baan weg dan alleen drukte. Dan ga je niet liggen te zeuren en zeiken dat je perse 130 moet omdat 'dat lekkerder door rijdt'. Dan heb je ook respect voor de omwonenden ect.
anessie schreef op dinsdag 28 maart 2017 @ 21:37:
@ MenN

Enig idee hoe frustrerend het is om slechts 130 te rijden als je 480pk hebt?
Tja, kon je weten dat je 130 mag toen je het ding kocht ;) Als je echt zo snel moet ga je toch lekker naar zandvoort, krijg je tenminste ook geen traject controle ect.

[Reactie gewijzigd op dinsdag 28 maart 2017 21:57]


Door Tweakers user Biersteker, dinsdag 28 maart 2017 22:04

Zelf zit ik dagelijks ca 2 uur (lees: meer dan 200 kilometer rijden per dag) op de weg en maak ik van alles mee in het verkeer;
Behalve file dus! :D Ik zit zelf tussen de 2,5 -3,5 uur per dag (lees: 100 kilometer totaal), bijna altijd file A1/A10/A8. :(

Door Tweakers user Slavy, dinsdag 28 maart 2017 22:10

Het Vosje schreef op dinsdag 28 maart 2017 @ 17:14:
"Zelf zit ik dagelijks ca 2 uur (lees: meer dan 200 kilometer rijden per dag"

Dat is dan vast niet in de bewoonde wereld Randstad ;)

Ik doe meer uur over (een stuk) minder kilometers :z
Biersteker schreef op dinsdag 28 maart 2017 @ 22:04:
[...]

Behalve file dus! :D Ik zit zelf tussen de 2,5 -3,5 uur per dag (lees: 100 kilometer totaal), bijna altijd file A1/A10/A8. :(
Hiervoor vaak genoeg gedaan, weet dus hoe jullie je voelen :>

Door Tweakers user kipusoep, dinsdag 28 maart 2017 23:10

GrooV schreef op dinsdag 28 maart 2017 @ 21:39:
[...]

Erg sneu gedrag, volgens mij ben je jaloers en wil je ook graag een SUV? Just door dit soort gedrag irriteer je mede weggebruikers, niet alleen de SUV meneer. Wat mij betreft ben jij erger bezig dan de SUV.
Helemaal mee eens. Dat iemand anders zich opdringt wil toch niet zeggen dat jij ook maar gek moet gaan doen?
Weet je wat lekker werkt? Je er niets van aantrekken en gewoon rijden zoals je ook zou doen als er niemand achter je zat, oftewel gewoon op het moment dat het weer kan naar rechts gaan, zonder dit soort geintjes uit te halen.

Door Tweakers user ISaFeeliN, woensdag 29 maart 2017 00:43

Zo aan het aantal reacties te zien, speelt dit wel bij heel wat meer mensen. Ik rijd nog niet zo lang auto (7 jaar, ongeveer 100k achter de rug), en rij maar 1x per week ca. 180 km, de rest is het dicht bij huis (<20km schat ik). Ik heb pas op mijn 40ste mijn rijbewijs gehaald.

Waar ik me vooral aan erger op de weg:

- geen richting aangeven (het is zo makkelijk!)
- (veels) te hard rijden (en dan bedoel ik al vanaf 120km/u waar 100 toegestaan is)
- bumperkleven
- op 2 baans wegen met veel vrachtverkeer -> vrachtwagens inhalen met 95km/u (zelfs op 130km wegen)

En het punt waar ik me alsmaar over blijf verbazen op (vooral) de snelweg, is het feit dat, zoals OP ook al schrijft, als ik op de linker baan aan komt rijden om iemand die rechts rijdt in te halen, en die nadert iets voor zich dat langzamer rijdt dan die iemand (meestal een vrachtwagen of een busje), vrijwel altijd zonder pardon de auto vlak voor mij opzij geknikkerd wordt waardoor ik (soms redelijk stevig) moet afremmen. Zij verrichten toch een bijzondere verrichting (van baan veranderen) en zouden daarbij mij voorrang moeten geven? Zij willen duidelijk niet afremmen, maar ik moet dat wel? Voor de duidelijkheid: ik rij dan niet >vmax.

Door Tweakers user PhatFish, woensdag 29 maart 2017 02:13

En ik dacht altijd dat ik de enige was. Er is weinig vervelenders op de weg dan lui die tegen de reet van een vrachtwagen kleven, om vervolgens toch dat uitstapje naar de linker baan te maken op het moment dat je ze al bijna inhaalt met 130km/u. En dan ook nog doodleuk 90km/u blijven rijden. Je moet er haast een kalender bij pakken om te schatten wanneer ze de vrachtwagen een keer voorbij zijn. Gewoon spiegels kijken had dit kunnen verhelpen, maar dat is tegenwoordig te veel werk voor mensen (met name regio Rotterdam/Den Haag, daar al vaak bijna aan de kant gedrukt door iemand op de rechter strook). Ik rijd meerdere malen per week over de A7/A6 van Groningen naar Amsterdam en met name op de A7 is dit echt een probleem. Bijna de gehele weg kent een maximumsnelheid van 130km/u, maar er is altijd wel een debiel te vinden die links naast een vrachtwagen gaat rijden en daarmee eigenhandig de maximumsnelheid voor iedereen op ~90km/u bepaalt. Ik snap dat velen gewoon zuinig willen rijden. Dat kan prima op de rechter rijbaan, maar de op de linker rijstrook mogen die lui toch echt wel even 10 seconden het gaspedaal opzoeken. Het echte verbruik (bij mijn auto dan) zit in het optrekken, dus dit kost mij niet alleen extra tijd, maar ook gewoon geld en het is slechter voor het milieu (ja natuurlijk ga ik zsm weer naar 130, ik moet wel ergens op tijd zijn). Bumperkleven hoef ik dan weer niet te doen, er is altijd wel iemand in een dikkere auto achter mij die dat veel beter kan. Even naar rechts, meneer leaseklever erlangs laten en terug naar links.

De onzeker bestuurders heb ik ook weinig begrip voor. Een beginnend bestuurder die net een nieuwe auto heeft moet het ding nog leren kennen, daar heb ik alle begrip voor. Maar de rest heeft een keer dat rijbewijs gehaald en hoort dan gewoon te weten hoe en wat. Deze lui hebben de raarste acties op de weg. Je herkent ze aan de krampachtige houding aan het stuur, dat ze vasthouden alsof hun leven ervan afhangt. Dat ze denken dat 120km/u nog overal de maximumsnelheid is, was niet eens zo erg geweest als ze dat ook daadwerkelijk reden en op de rechter rijstrook bleven, maar helaas.

Eigenlijk zou iedereen, elke x-aantal jaar opnieuw een rijexamen af moeten leggen, waarbij de focus op sociaal en veilig rijden ligt. Het zou zeker files en ongelukken schelen, dus daar is vast wel een potje voor te vinden.

Door Tweakers user Kenzi, woensdag 29 maart 2017 03:27

Kan me wel vinden in je blog. Had vroeger hetzelfde. Sinds ik hier in China woon, tjah. Dan zijn die ergernissen in Nederland maar peulenschillen. _/-\o_

Door Tweakers user KopjeThee, woensdag 29 maart 2017 07:01

Je bent niet de enige die zich ergert aan de ontbrekende asbak:
http://www.dumpert.nl/med...7819b8b7/hier_moppie.html

Door Tweakers user m-vw, woensdag 29 maart 2017 07:09

Deze zin klopt volgens mij niet :

Terwijl de vrachtwagen geeft de 1e auto een ruk aan het stuur (of het opzettelijk is of de persoon is incompetent om te rijden durf ik niet in te schatten) waardoor hij op de linkerbaan met 80-90 de vrachtwagen wilt inhalen.

Verder wel eens met je punt.

Je kan het rechts een reeks auto's voorbij rijden die met z'n allen een vrachtwagen in proberen te halen ook anders zien. De mensen op de linker baan rijden allemaal onnodig links. ;)

Door Tweakers user Thomas18GT, woensdag 29 maart 2017 07:33

MenN schreef op dinsdag 28 maart 2017 @ 21:32:
Wat bij mij op nr 1 staat qua irritatie factor zijn aso's in dure auto's (en helemaal als deze ook nog SUV's rijden) die menen dat zij meer recht hebben op inhalen dan andere weggebruikers. En dat het snelheid limiet niet voor hun geld.

Dan haal je bijv heel normaal een aantal vrachtauto's ect in en zie je in je spiegel al zo'n vliegmachine aankomen met knipperende lampen ect. Nu heb je vaker dat er kleine gaten zijn tussen die colones vrachtauto's maar als je net in een fijn tempo zit ga ik daar echt niet in om vervolgens weer op de rem te moeten om mr SUV door te laten. Maar dan wordt het echt triest, gaat mr SUV vervolgens bumperkleven ect ect terwijl ik gewoon 130 rij ofzo, nou dan kan er nog een kilometer vrij zijn op rechts maar ik ga echt niet op zij voor dat soort lui.

Je kan dan wel een leuke auto hebben en te menen dat je sneller mag rijden dan de rest, als ik gewoon met 130 aan het inhalen ben dan kan je nog zo hard aan komen scheuren, dat is dan lekker jammer voor je. Dan gebruik je je remmen maar.

Komt nog bij dat ik niet een heel flinke auto rij. Een Fiat Sceicento, wat een aardig koekblik is. Maar vooral lui in een dure autos geven je echt geen respect op de weg. Op een of andere manier denken ze dat zij meer rechten hebben op de weg dan mensen met een normale auto.

Maar het allerleukste is nog wanneer mr SUV rechts gaat inhalen terwijl je een vrachtauto al op de rechterbaan ziet. Dan moet je net even wat extra snelheid maken om zodat mr SUV op de rem moet voor die vrachtauto, en vervolgens ga je lekker 110 naast die vrachtauto rijen....oh echt je ziet die lui zich opwinden achter het stuur. hahahaha als je al een ochtendhumeur had vanwege de spits dan maakt dit je dag echt helemaal goed :D
Jij bent precies waar het hier over gaat. Een vreselijk irritant calimero mannetje. Denken dat niemand je respect geeft omdat je in een Fiat Sceicento rijdt. Nee, dat komt omdat je een debiel bent.

"nou dan kan er nog een kilometer vrij zijn op rechts maar ik ga echt niet op zij voor dat soort lui."

Dit. Dit is het hele punt. Dit is niet eens asociaal meer maar gewoon debiel. Hierin laat je blijken totaal geen verstand te hebben. Je zal dit ook wel weer weglachen, moet je zeker doen. En dan weer huilen dat je geen respect krijgt ;)

Daarnaast misschien een opheldering voor je, maar 130 op jouw tellertje is waarschijnlijk zo'n 115 echte kilometers.

Door Tweakers user Wailing_Banshee, woensdag 29 maart 2017 08:04

Patriot schreef op dinsdag 28 maart 2017 @ 21:20:
[...]
Waarom is dat dan asociaal? Wat heb je er zelf voor last van? Ik heb nog nooit het idee gehad dat een motorrijder me in de weg stond bij het stoplicht.
Als ze vooraan staan, of nog twee auto's moeten om vooraan te staan, ja. Maar niet als ze gaan tripleren (provinciale weg, niet snelweg met twee banen!) om maar die rij auto's voorbij te kunnen!
Thomas18GT schreef op woensdag 29 maart 2017 @ 07:33:
[...]


Jij bent precies waar het hier over gaat. Een vreselijk irritant calimero mannetje. Denken dat niemand je respect geeft omdat je in een Fiat Sceicento rijdt. Nee, dat komt omdat je een debiel bent.

"nou dan kan er nog een kilometer vrij zijn op rechts maar ik ga echt niet op zij voor dat soort lui."
Als je 130km/h rijdt, is 1 kilometer niet veel hoor. Ik heb met mijn rijlessen geleerd dat je niet continue van baan moet wisselen, dat geeft een onrustig beeld. Dus als je naar rechts gaat en dan binnen een seconde of 10 weer naar links moet, dan had je beter links kunnen blijven rijden.

En nee, mensen met die dikke leasebakken hebben geen respect voor kleine autootjes. Ik had een Yaris, en als ik dan eens iemand met zo'n dikke leasebak inhaalde (die dus al een hele tijd langzaam op de rechterbaan reed), werd ik een minuut later gelijk zelf ingehaald met een rot vaart. Of het is heel toevallig dat die bestuurder dan net toevallig klaar is met bellen/andere afleiding tijdens het rijden... Ik zie het met m'n huidige Auris ook nog wel eens, maar niet zo vaak als met de Yaris (en nee, ik ben niet iemand die met 130 inhaalt om dan 100 te gaan rijden op de rechterbaan, ik rijd altijd tegen de begrenzer aan tenzij mijn voorganger dat belet)

Door Tweakers user BeToBe, woensdag 29 maart 2017 09:11

Zo, wat een hoop frustratie hier :o .

Zelf rij ik een kilometer of 100 per dag en herken een hoop punten die hierboven genoemd worden. Maar waar ik zelf ook veel moeite mee heb zijn bestelbusjes (of andere voertuigen) die geen achterruit hebben/donker achterruit hebben. Ik kijk graag 3-4 auto's vooruit en niet enkel naar het voertuig voor me en dat doe ik vaak door de achterruit van de auto voor mij.

Daarnaast zijn het vooral slecht afgestelde lichten, zodat het lijkt alsof iemand groot licht voert en mensen die bumperkleven.

Door Tweakers user MenN, woensdag 29 maart 2017 09:20

Thomas18GT schreef op woensdag 29 maart 2017 @ 07:33:
[...]
Dit. Dit is het hele punt. Dit is niet eens asociaal meer maar gewoon debiel. Hierin laat je blijken totaal geen verstand te hebben. Je zal dit ook wel weer weglachen, moet je zeker doen. En dan weer huilen dat je geen respect krijgt ;)

Daarnaast misschien een opheldering voor je, maar 130 op jouw tellertje is waarschijnlijk zo'n 115 echte kilometers.
Dus jij gaat lui die bijna achterin bij je naar binnen rijen, knipperen met hun lichten, toeteren als een malloot belonen door precies te doen wat zij willen? Noem me maar debiel maar ik laat me echt niet intimideren door zo'n soort lui. Als je gewoon op normale afstand blijft dan zal ik je alle ruimte van de wereld geven op de weg. Maar niet als je je zo misdraagt, dan ga ik echt niet in een klein gat invoegen om je door te laten waarna ik op de rem moet voor de vrachtauto voor me, echt niet hoor.

En wellicht is het een openbaring voor je, maar de meeste mensen zijn echt wel hun voertuig meester. Dus een afwijking op je teller kan je prima voor corrigeren ;)

Door Tweakers user GrooV, woensdag 29 maart 2017 10:06

MenN schreef op woensdag 29 maart 2017 @ 09:20:
[...]


Dus jij gaat lui die bijna achterin bij je naar binnen rijen, knipperen met hun lichten, toeteren als een malloot belonen door precies te doen wat zij willen? Noem me maar debiel maar ik laat me echt niet intimideren door zo'n soort lui. Als je gewoon op normale afstand blijft dan zal ik je alle ruimte van de wereld geven op de weg. Maar niet als je je zo misdraagt, dan ga ik echt niet in een klein gat invoegen om je door te laten waarna ik op de rem moet voor de vrachtauto voor me, echt niet hoor.

En wellicht is het een openbaring voor je, maar de meeste mensen zijn echt wel hun voertuig meester. Dus een afwijking op je teller kan je prima voor corrigeren ;)
Jij weet ook dat mensen niet meteen beginnen te knipperen of te kleven, dit gebeurt meestal na een paar minuten of in Duitsland waar snelheidsverschillen groter zijn.

Ik zou toch eerst eens naar je zelf kijken aangezien dit kennelijk altijd bij jou gebeurt en daarna pas de schuld bij andere gaan leggen.

Of zit je soms eerst 5 minuten op je telefoon te spelen voordat je in je achterspiegel kijkt?

Door Tweakers user Ramon 73, woensdag 29 maart 2017 10:12

Verkeer....altijd leuk om verhitte discussies aan te wakkeren.
Ik rij váák gewoon 90 tussen de vrachtwagens. En dan let ik op 'bijzondere' auto's, meestal iets in de Q5/Q7 hoek met een (blonde) dame aan het stuur. En dan 100km verderop rijden ze 200-300mtr voor me. Jazéker, die linkerbaan is echt sneller, NOT.

>>>Hier nog zo een leuke, de "Iedereen rijd in een rij links om een langzaam voertuig in te halen dus rij ik op de rechter baan helemaal tot dat voertuig om hem er vervolgens tussen te proppen, het scheelt 4 auto's". Waarom doen mensen dit? 1. Het valt onder rechts inhalen 2. Je zorg er voor dat de rest op de rem mag 3. Je haalt een paar auto's in, het scheelt je ca 10 seconden, la-die-da en 4. je komt als hufter over bij de rest. Misschien ben je dat ook, maar dat terzijde.<<<

Dat iedereen op de linkerbaan zit leidt er juist toe dat de wegen vol zitten. Alle verkeer (bijna dan) gaat immers over 1 baantje. Ik blijf dus idd zo lang mogelijk rechts rijden totdat het moment daar is om in te halen. Wel wacht ik af totdat er een fatsoenlijk gat in de rij valt, ga hem er niet tussen proppen met alle gevaren van dien. En ja, dat wordt door velen als hufterig gezien, echter zal mij dat een rotzorg zijn wat een ander er van vindt. Blijf dan ook gewoon zoveel mogelijk rechts want dat is je plaats op de weg. Dan houden we de linkerbaan vrij voor inhalend verkeer. Ga voor de grap eens in Engeland rijden, daar gebruiken ze de inhaalstrook (links dus....) inderdaad als INHAAL strook en daarna weer gewoon terug in de normale rijbaan.

Door Tweakers user BeToBe, woensdag 29 maart 2017 10:26

Ramon 73 schreef op woensdag 29 maart 2017 @ 10:12:
Dat iedereen op de linkerbaan zit leidt er juist toe dat de wegen vol zitten. Alle verkeer (bijna dan) gaat immers over 1 baantje. Ik blijf dus idd zo lang mogelijk rechts rijden totdat het moment daar is om in te halen. Wel wacht ik af totdat er een fatsoenlijk gat in de rij valt, ga hem er niet tussen proppen met alle gevaren van dien. En ja, dat wordt door velen als hufterig gezien, echter zal mij dat een rotzorg zijn wat een ander er van vindt. Blijf dan ook gewoon zoveel mogelijk rechts want dat is je plaats op de weg. Dan houden we de linkerbaan vrij voor inhalend verkeer. Ga voor de grap eens in Engeland rijden, daar gebruiken ze de inhaalstrook (links dus....) inderdaad als INHAAL strook en daarna weer gewoon terug in de normale rijbaan.
Exact dit. Als jij voertuigen zo rechts ik kan halen, dan hadden de voertuigen die op de linkerbaan reden ALLANG naar rechts gekund. Maar zodra het wat drukker op de weg wordt (zo rond 5 uur), dan rijdt iedereen als een schaap op de linkerbaan, terwijl er soms wel honderden meters op de rechterbaan leeg is..

Door Tweakers user Webgnome, woensdag 29 maart 2017 10:26

Ik wil alleen even reageren op dit punt:
Hier nog zo een leuke, de "Iedereen rijd in een rij links om een langzaam voertuig in te halen dus rij ik op de rechter baan helemaal tot dat voertuig om hem er vervolgens tussen te proppen, het scheelt 4 auto's". Waarom doen mensen dit? 1. Het valt onder rechts inhalen 2. Je zorg er voor dat de rest op de rem mag 3. Je haalt een paar auto's in, het scheelt je ca 10 seconden, la-die-da en 4. je komt als hufter over bij de rest. Misschien ben je dat ook, maar dat terzijde.
Waar ik mij zelf ontzettend aan stoor is dat er juist heel veel auto's links gaan rijden omdat ze een vracht wagen willen in halen. Dan heb je het over 20 of meer auto's. Dit is ontzettend slecht gebruik van de weg. Immers de je staat met 20 man te wachten tot dat er ingehaald kan worden.

Zelf maak ik mij wel schuldig aan het 'rechts inhalen'. Dit heeft er mee maken juist dat je vaak ziet dat er in de rij van 20 auto's die aan het inhalen grote gaten zitten tussen de auto's. Vervolgens is het natuurlijk ook nog zo dat je een hele rijbaan voor 800 meter ongebruikt laat. Dat kan natuurlijk veel en veel beter lijkt mij?

Door Tweakers user Seth_Chaos, woensdag 29 maart 2017 11:00

Ik mis er nog eentje. De invoeg aso. Ze lijken toch op de één of andere manier opgelet te hebben bij hun theorie examen of bij blik op de weg, want ze rijden de invoegstrook helemaal uit. Maar ze vergeten dan wel even dat ze de snelheid van de baan naast hun moeten aannemen. Nee lekker volgas door karren en dan gewoon verstand op nul en dat stuur omgooien naar rechts of links. Het merendeel van de files in Nederland wordt veroorzaakt door deze debielen. Want het overieg verkeer moet in de ankers. En niet één keer maar honderden keren. Waardoor files bij opritten ontstaan. Ik kom op de A4 zo 4 van die opritten tegen. en bij elke oprit sta ik een een kwartier in de file.

Door Tweakers user Wailing_Banshee, woensdag 29 maart 2017 11:03

Webgnome schreef op woensdag 29 maart 2017 @ 10:26:
Ik wil alleen even reageren op dit punt:


[...]


Waar ik mij zelf ontzettend aan stoor is dat er juist heel veel auto's links gaan rijden omdat ze een vracht wagen willen in halen. Dan heb je het over 20 of meer auto's. Dit is ontzettend slecht gebruik van de weg. Immers de je staat met 20 man te wachten tot dat er ingehaald kan worden.

Zelf maak ik mij wel schuldig aan het 'rechts inhalen'. Dit heeft er mee maken juist dat je vaak ziet dat er in de rij van 20 auto's die aan het inhalen grote gaten zitten tussen de auto's. Vervolgens is het natuurlijk ook nog zo dat je een hele rijbaan voor 800 meter ongebruikt laat. Dat kan natuurlijk veel en veel beter lijkt mij?
Een variant daarop is een tweebaans weg die samengaat. Er staat een bord "invoegen over 100m" en dan een bord "invoegen vanaf hier". Mensen gaan dan massaal op de rechterbaan staan, linkerbaan (die dus ophoud) is leeg. En als je dan wel van die linkerbaan gebruik maakt, doorrijdt tot het bord "invoegen vanaf hier" zijn er mensen die je er absoluut niet tussen willen laten (altijd leuk om te zien, weg loopt omhoog en dan proberen zo dicht mogelijk op je voorganger te kruipen om maar te voorkomen dat die auto er nog tussen komt, terwijl de rij de hele tijd stil valt...) Als ik zo'n plakker achter me heb, laat ik die auto op de linkerbaan meestal voor mij invoegen, heeft die persoon achter mij er ook nog wat aan :p (en als ik zo'n plakker naast me heb, voeg ik er wel achter in, zoveel haast heb ik niet)

Het wordt erger als er dan een vrachtwagen chauffeur is die vind dat die hele linkerbaan dan maar afgesloten moet worden en half op de linker en half op de rechterbaan gaat rijden (terwijl je dat bord "invoegen over 100m" nog niet eens hebt gehad!)

Door Tweakers user Celluiar, woensdag 29 maart 2017 11:32

Wailing_Banshee schreef op woensdag 29 maart 2017 @ 11:03:
[...]
Een variant daarop is een tweebaans weg die samengaat. Er staat een bord "invoegen over 100m" en dan een bord "invoegen vanaf hier". [...]
Nog een variant daarop zijn de soortgelijke situaties met de matrixborden die aangeven dat een rijstrook verderop is afgesloten en je dus naar links/rechts wordt verwezen.
Mensen weten in zo'n situatie niet hoe snel ze naar de andere baan moeten wisselen i.p.v. te ritsen vanaf de pijl... (Je mag immers doorrijden tot aan het rode kruis.)

[Reactie gewijzigd op woensdag 29 maart 2017 11:35]


Door Tweakers user SinergyX, woensdag 29 maart 2017 12:09

- Last but not least, de "Ik wil/durf niet in te halen". Mensen die met 80-90 achter een vrachtwagen blijven hangen en dit vervolgens ook blijven doen met ongeveer 2 a 3 auto lengtes. Natuurlijk, er zijn mensen die het eng vinden om auto te rijden of eng vinden om hard te gaan met een auto, maar realiseer je wel dat als zo een vrachtwagen een keer in de ankers gaat, hij dit harder kan dan jij in je koffiemolen, ook al weegt hij een stuk zwaarder. Daarnaast, die metalen balk aan de achterkant geeft ook alles behalve mee. Ook kan dit ter irritatie van de chauffeur zijn, ALS hij je nog kan zien met die afstand
Deze vind ik in de basis geen probleem, dan blijven ze tenminste achter die vrachtwagen.

Nee, die dinkytoy auto's met 1pk die dan zonder enige vorm van aanloop met ~85 hun auto baantje opschuiven, helemaal leuk als dit op een 120 of 130 stuk is. Elke 2 baans snelweg loopt gewoon compleet vol door zulke acties, blijft ook gerust ~90 rijden om die vrachtwagen in te halen, ondertussen loopt het achter hem compleet vol.

Door Tweakers user itsalex, woensdag 29 maart 2017 12:18

Ik ben er allang achter dat mensen gewoon niet kunnen rijden. Wat mij is geleerd in 2000, is totaal achterhaalt en heeft niets te maken met het huidige autorijden.
* Doorrijden, doen we niet meer. Hoe vaak mensen een complete Eiffeltoren tussen de voorganger in de file hebben, is echt niet normaal meer. Ook gas geven in files of tussen de pijl om een baan op te schuiven en rood kruis pas in te voegen, doen we ook niet meer want waar de pijl staat, gaan mensen meteen al invoegen want het lijkt wel of ze in paniek raken. Ook bij een invoegstrook en file, rijdt men niet door want er is nog genoeg asfalt, nee het moet allemaal zo vroeg mogelijk.
* Inhalen wil zeggen, dat je gas moet geven, doen we ook niet meer.
* Goed inparkeren en op gevoel, doen we ook niet meer.
* Inzicht en vooruit kijken, doen we niet.
* Beleefd zijn en situaties inschatten, doen we ook niet meer.
* Ritsen op de normale manier, één auto er tussenlaten en zorgen voor doorstroming, doen we ook niet meer.
* Zorgen voor doorstroming door zoveel mogelijk rechts te houden, doen we ook niet meer.
En ga zo maar door, dus is het autorijden nou echt verbeterd, nee.

Door Tweakers user GrooV, woensdag 29 maart 2017 12:32

Seth_Chaos schreef op woensdag 29 maart 2017 @ 11:00:
Ik mis er nog eentje. De invoeg aso. Ze lijken toch op de één of andere manier opgelet te hebben bij hun theorie examen of bij blik op de weg, want ze rijden de invoegstrook helemaal uit. Maar ze vergeten dan wel even dat ze de snelheid van de baan naast hun moeten aannemen. Nee lekker volgas door karren en dan gewoon verstand op nul en dat stuur omgooien naar rechts of links. Het merendeel van de files in Nederland wordt veroorzaakt door deze debielen. Want het overieg verkeer moet in de ankers. En niet één keer maar honderden keren. Waardoor files bij opritten ontstaan. Ik kom op de A4 zo 4 van die opritten tegen. en bij elke oprit sta ik een een kwartier in de file.
Files worden juist veroorzaakt door mensen die bij de eerste blokmarkering naar links of rechts gaan. Er staat juist steeds vaker niet voor niks borden van RWS dat je de gehele invoegstrook moet gebruiken!

Door Tweakers user Vinny1994, woensdag 29 maart 2017 13:15

Ik erger mij dagelijks aan mensen die niet kunnen ritsen.
Hier is hoe het moet : https://www.youtube.com/watch?v=8pOuwdQuMgE

Doorrijden tot het einde dus, bedankt!

Door Tweakers user General_Snuss, woensdag 29 maart 2017 13:41

Vinny1994 schreef op woensdag 29 maart 2017 @ 13:15:
Ik erger mij dagelijks aan mensen die niet kunnen ritsen.
Hier is hoe het moet : https://www.youtube.com/watch?v=8pOuwdQuMgE

Doorrijden tot het einde dus, bedankt!
Dus stap 1, snelheid aanpassen aan rechts, dus niet ervoorbij scheuren om dan bij het einde eens te bedenken dat je er nog tussen moet.
Daarbij het bord 'ritsen vanaf hier' staat niet op het einde en al helemaal niet op het verdrijvingsvlak.

Dus helemaal niet niet doorijden tot aan het einde.

Door Tweakers user YourMom, woensdag 29 maart 2017 13:47

Ik begrijp je blogpost zoooo goed!!! het had mijn blogpost kunnen zijn, ook ik schrijf graag wel eens frustraties van me af en ook ik erger me soms/vaak blauw aan het verkeer en de mensen die eraan deelnemen!

Ik heb nu een kleine 15 jaar mijn rijbewijs en ik sta nog steeds versteld van sommige dingen die ik zie/meemaak, als je denkt alles al gezien te hebben... dan heb je't mis...

Ik heb een kleine 10 jaar dagelijks de auto gebruikt als woon/werk voertuig, ik woon in Vlaanderen en werk in Brussel en ik je kan het zo erg of absurd niet bedenken en ik heb het al meegemaakt!

de laatste jaren laat ik de auto aan de kant staan en pendel ik met het OV + fiets... die combinatie wordt 100% terugbetaald door m'n werkgever en het kost me een half uur minder traject per dag, geen file meer, soms wel vertraging maar dan nog: zoveel minder stress is gewoon zalig, zelfs met vertraging zal ik wel eens zuchten maar ach ja, dan sla ik de pagina van m'n boek/krant om en sta ik er niet meer bij stil. Ik heb wel het geluk een redelijk goeie aansluiting te hebben...

maar terug over het verkeer: Met de fiets de stad (en zéker BXL) doorkruisen geeft je nog een ander perspectief dan toen ik automobilist was... gewoon verschrikkelijk!!! Fietsers riskeren hun leven, punt. inderdaad: sommige fietsers, zeker wielertoeristen, nemen zich iets te serieus, lappen ook regels aan hun laars en doen verkeerd... maar toch besef ik nu wat het is om een "zwakke" weggebruiker te zijn... voorrang van rechts: met de wagen drong ik me op zodat ze wel MOETEN stoppen wanneer ik weet dat ik voorrang heb, nu met de fiets: rustig blijven staan of ik overleef 2017 niet: Richtingaanwijzers (je weet wel, het staat op 100% van de wagens maar als 15% van de automobilisten ze consequent gebruiken zal het véél zijn) kennen ze niet, zijspiegels worden meer niet dan wel gebruikt (al 2 keer aangereden als fietser omdat men *plots* bedenkt af te slaan maar niet kijkt + niet pinkt = aanrijding... en weet je het toppunt: allebei de keren stappen de zelfverklaarde rechtschapen helden kwaad uit hun wagen alsof ze recht in hun schoenen staan, spijtig voor hen laat ik me niet intimideren én had ik getuigen. "Voorrang van rechts" ach, laat me daar niet over beginnen: niemand lijkt het nog te kennen, laat staan rekening mee houden..... HET IS EEN ZIEKTE: zelfs bescheiden, rationele mensen veranderen in een zelfverklaarde beste chauffeur van het land en zijn zo hard overtuigd van hun eigen gelijk dat ze het zelfs niet pikken als de politie hen op hun fouten wijst, laat staan een medeburger die op een haar na geblesseerd/verminkt/dood was terwijl die wél deed wat moest.

halve meter afstand houden bij het inhalen van fietsers: toegegeven , het kàn niet overal afhankelijk van de drukte en de breedte van de straat... maar ook daar waar het wel kan gebeurt het meer niet dan wel.

hetzelfde met snelheid minderen bij het voorbijrijden van fietsers en zelfs kinderen op de fiets: ik zie het meer niet gebeuren dan wel.

Voetgangers gaan ook niet vrijuit: rood licht = niet mijn probleem: ik steek over waar en wanneer ik wil en dat in veel gevallen zelfs zonder te kijken: "ze zullen wel stoppen"... tja: zo heb ik al meerdere mensen aangereden terwijl ze plots vanachter een geparkeerd voertuig, op meters van een oversteekplaats, daar waar je het niét verwacht, recht voor je voorwiel komen gewandeld, starend naar hun smartphoneschermpje als zombies. één keer vorig jaar was het er stevig op: bergaf dus ik had een goed -maar toegelaten- tempo... juffrouw komt vanachter stilstaande tram gewandeld, op amper 10 meter van een oversteekplaats (je bent in BE geacht om gebruik te maken van de oversteekplaats als deze zich op minder dan 30 meter van jou bevindt) ik kon niet meer remmen, had zelfs geen tijd om naar rem te grijpen dus met volle snelheid (moet ongeveer 30-35km/u geweest zijn, ik weeg 80kilo) haar vol in de zijkant gegrepen = heb voor haar ambulance mogen bellen, had veel pijn en breuken... ze mag nog van geluk spreken dat ik het zo erg vond voor haar want ik had de schade aan mijn fiets op haar kunnen verhalen maar weet je... ik was al blij dat ik zelf niks had.

...En zo kan ik nog een paar duizenden woorden doorgaan, het houdt gewoon niet op, ik ben VOOR een puntenrijbewijs of zelfs beter: om de x aantal jaar verplichte -eventueel aftrekbaar van belastingen- theoretische herhalingslessen voor iedereen -mezelf incluis- met een rijbewijs. De dagdagelijkse ervaring op de openbare weg leert dat zoiets niet alleen nodig is, maar hoogdringend is.

Door Tweakers user YourMom, woensdag 29 maart 2017 13:52

...en verkeerscursussen voor iedereen die deelneemt aan het verkeer, houder van een rijbewijs of niet.

Door Tweakers user YourMom, woensdag 29 maart 2017 14:10

Oh en "met 90 achter een vrachtwagen blijven plakken" daaraan heb ik zelf eenmaal gezondigd; ik had net een gezellige nieuwjaarsreceptie op het werk achter de rug en ik wist dat ik teveel gedronken had... en jawel hoor, ik weet heel goed dat ik niet had mogen rijden en iemand had moeten bellen... maar ja, daar zit je dan in Schaarbeek, op minstens 42km. van iemand die je zou kunnen komen oppikken... net in je wagen met de sleutel in het contact... niet stomdronken zodat je nog wel weet hoe je moet rijden maar toch teveel op... dan dacht ik "ik neem het risico en van zodra ik op de autosnelweg ben leg ik me achter een vrachtwagen tot wanneer ik aan m'n afrit ben", dat leek me toen het veiligste...

Door Tweakers user eL_Jay, woensdag 29 maart 2017 14:14

Merk echt wel dat Duitse zakenauto's de meest asociale bestuurders zijn. Audi's zijn mijns inziens het ergste. Dan doen de jaguar's, tesla's en lexusen (of is het lexi?) het een stuk beter. (en ik merk minder tokkie gedrag bij verlengde S-klasse en A8)

Ow ja andere overlast veroorzakende groepen:
- jonge petjesdragers in een Golf en stoel in een hoek van 45 graden naar achter
- Vrouwen van 35 a 65 in grote SUV (levensgevaarlijk, niet zozeer tokkie-gedrag)
- Lichtgetinte medelanders in bmw of mercedes.
- Buschauffeurs (levensgevaarlijk en tokkie-gedrag)
- Klusjesmannen in busjes/caddy's
- Nationale vrachtwagenchauffeurs

Positieve notitie:
-Mercedes A-klasse,
-BMW i
-Dacia,
-Gemiddelde kleine aziaat (auto).

Ben blij dat ik nauwelijks de weg op hoef :)


Hopelijk ga ik nog eens 100% controle meemaken op rijkswegen. Verdient zichzelf zo terug, ow ja en boete naar inkomen/vermogen.

Door Tweakers user YourMom, woensdag 29 maart 2017 14:21

En idd... anderen opperen het hier ook al: het niet-gebruiken-van-richtingaanwijzers staat volgens wat ik ervaar, compleet los van automerk...

Sure: ik merk ook -vooral in BXL- dat leasewagenchauffeurs 'over het algemeen' (neen, niet allemaal, maar velen) "anders" rijden dan vele anderen, het feit dat het niet hun eigen wagen is zal wel ergens meespelen, en leasewagens zijn nu gewoon vaak wagens van de hogere klasse Audi, VW, BMW, Mercedes... Ik herken leaserijders het vaakst aan het krantje lezen op het stuur en sowieso nooit iemand laten inritsen: doen ze het opzettelijk.... ik weet het niet, kan ook gewoon zijn dat ze er geen rekening mee houden zolang hun nabijheidssensoren niet beginnen te piepen.

Maar knipperlichten en spiegelgebruik staat compleet los van merk, een kleine minderheid doet het echt consequent... ofwel moet ik me héél hard vergissen maar ik denk het niet.

Door Tweakers user smurfinmark, woensdag 29 maart 2017 14:31

Webgnome schreef op woensdag 29 maart 2017 @ 10:26:
Ik wil alleen even reageren op dit punt:


[...]


Waar ik mij zelf ontzettend aan stoor is dat er juist heel veel auto's links gaan rijden omdat ze een vracht wagen willen in halen. Dan heb je het over 20 of meer auto's. Dit is ontzettend slecht gebruik van de weg. Immers de je staat met 20 man te wachten tot dat er ingehaald kan worden.

Zelf maak ik mij wel schuldig aan het 'rechts inhalen'. Dit heeft er mee maken juist dat je vaak ziet dat er in de rij van 20 auto's die aan het inhalen grote gaten zitten tussen de auto's. Vervolgens is het natuurlijk ook nog zo dat je een hele rijbaan voor 800 meter ongebruikt laat. Dat kan natuurlijk veel en veel beter lijkt mij?
Hier heb ik dan weer moeite mee. Die 20 auto;s waar jij het over hebt zitten allemaal in hetzelfde schuitje, ze willen de vrachtwagen voorbij. Jij vindt dat ze rechts moeten gaan rijden, terwijl je van jezelf niet vindt dat dit nodig is, beetje vreemd.

En dan goedpraten dat je vervolgens rechts gaat inhalen, minimaal opmerkelijk.Je dringt simpelweg voor, je hebt hier geen enkele goede reden voor, zowel verkeerstechnisch als moreel niet.

[Reactie gewijzigd op woensdag 29 maart 2017 14:32]


Door Tweakers user YourMom, woensdag 29 maart 2017 14:33

Neen, ik kan er geen merken op kleven: iedere mens is anders, ongeacht de auto waarmee hij rijdt en dat merk je gewoon als je dagelijks in het verkeer zit... heb al minstens even vaak chauffeurs van versleten derdehands krotjes zien compleet foute dingen doen dan diegene die met z'n BMW X6 op de baan is...

In het laatste geval heb je wel meer... "mensen die hoog met zichzelf oplopen en die oppervlakkigheid graag tonen aan de buitenwereld d.m.v. een dure blikkendoos"... maar of zich dat vertaalt in rijgedrag kan ik in alle eerlijkheid niet bevestigen... naar mijn ervaring ben ik al even vaak bijna de neus afgereden door een wrakje die de voorrangsregels grandioos aan z'n laars lapt dan door een sjieke bling-wagen.

Waar ik wél een zekere standvastigheid bij opmerk zijn 'bouwvakkersbusjes', je weet wel, die "halve" vrachtwagentjes, of grote camionetten met open laadbak... die van het soort die gewoon het ronde punt komen opgereden met de gedachte "ik rijd gewoon door, die sukkels op de rotonde zullen voor mij wel in de remmen gaan" kom ik héél vaak tegen... maar inderdaad: ik plant m'n wagen ook niet graag in de zijkant van een Iveco Daily of iets anders. 8)7

Door Tweakers user Thomas18GT, woensdag 29 maart 2017 15:01

MenN schreef op woensdag 29 maart 2017 @ 09:20:
[...]


Dus jij gaat lui die bijna achterin bij je naar binnen rijen, knipperen met hun lichten, toeteren als een malloot belonen door precies te doen wat zij willen? Noem me maar debiel maar ik laat me echt niet intimideren door zo'n soort lui. Als je gewoon op normale afstand blijft dan zal ik je alle ruimte van de wereld geven op de weg. Maar niet als je je zo misdraagt, dan ga ik echt niet in een klein gat invoegen om je door te laten waarna ik op de rem moet voor de vrachtauto voor me, echt niet hoor.

En wellicht is het een openbaring voor je, maar de meeste mensen zijn echt wel hun voertuig meester. Dus een afwijking op je teller kan je prima voor corrigeren ;)
Ik geloof er gewoon weinig van dat als jij 130km/h rijdt, kilometers op de GPS dus, dat je dan vaak meemaakt dat er mensen achter je gaan kleven, seinen en toeteren. Ik maak dat namelijk nooit mee, ook niet in het corsatje van mijn vriendin. En dit met tussen de 750 en 1000 km per week.

Daarnaast ga ik in op dit: "nou dan kan er nog een kilometer vrij zijn op rechts maar ik ga echt niet op zij voor dat soort lui".

En op dit: "Maar het allerleukste is nog wanneer mr SUV rechts gaat inhalen terwijl je een vrachtauto al op de rechterbaan ziet. Dan moet je net even wat extra snelheid maken om zodat mr SUV op de rem moet voor die vrachtauto, en vervolgens ga je lekker 110 naast die vrachtauto rijen....oh echt je ziet die lui zich opwinden achter het stuur. hahahaha als je al een ochtendhumeur had vanwege de spits dan maakt dit je dag echt helemaal goed :D".

Dat heeft niets met niet laten intimideren te maken maar alles met het zijn van een debiel, een gevaar op de weg.
Als je geen ruimte hebt om aan de kant te gaan moet je dat zeker niet doen nee, logisch.

Door Tweakers user Wailing_Banshee, woensdag 29 maart 2017 15:21

EagleEye1290 schreef op woensdag 29 maart 2017 @ 14:10:
Oh en "met 90 achter een vrachtwagen blijven plakken" daaraan heb ik zelf eenmaal gezondigd; ik had net een gezellige nieuwjaarsreceptie op het werk achter de rug en ik wist dat ik teveel gedronken had... en jawel hoor, ik weet heel goed dat ik niet had mogen rijden en iemand had moeten bellen... maar ja, daar zit je dan in Schaarbeek, op minstens 42km. van iemand die je zou kunnen komen oppikken... net in je wagen met de sleutel in het contact... niet stomdronken zodat je nog wel weet hoe je moet rijden maar toch teveel op... dan dacht ik "ik neem het risico en van zodra ik op de autosnelweg ben leg ik me achter een vrachtwagen tot wanneer ik aan m'n afrit ben", dat leek me toen het veiligste...
Ik ook, niet vanwege alchohol (drink ik niet), maar puur uit vermoeidheid. Kwamen net terug uit LA (10 uur vliegen en een paar uur wachten) dus m'n reactie vermogen was niet meer helemaal 100%. En als je dan in de spits vanaf Schiphol richting het noorden mag (en er net een groot ongeluk op de A6 richting Lelystad is gebeurt), ben je blij als je even achter een vrachtwagen kan hangen, met gepaste afstand natuurlijk (rekening houdend met m'n verminderde reactie vermogen). Rijdt gewoon even wat rustiger.

Door Tweakers user YourMom, woensdag 29 maart 2017 15:30

Thomas18GT schreef op woensdag 29 maart 2017 @ 15:01:
[...]


Ik geloof er gewoon weinig van dat als jij 130km/h rijdt, kilometers op de GPS dus, dat je dan vaak meemaakt dat er mensen achter je gaan kleven, seinen en toeteren. Ik maak dat namelijk nooit mee, ook niet in het corsatje van mijn vriendin. En dit met tussen de 750 en 1000 km per week.

Daarnaast ga ik in op dit: "nou dan kan er nog een kilometer vrij zijn op rechts maar ik ga echt niet op zij voor dat soort lui".

En op dit: "Maar het allerleukste is nog wanneer mr SUV rechts gaat inhalen terwijl je een vrachtauto al op de rechterbaan ziet. Dan moet je net even wat extra snelheid maken om zodat mr SUV op de rem moet voor die vrachtauto, en vervolgens ga je lekker 110 naast die vrachtauto rijen....oh echt je ziet die lui zich opwinden achter het stuur. hahahaha als je al een ochtendhumeur had vanwege de spits dan maakt dit je dag echt helemaal goed :D".

Dat heeft niets met niet laten intimideren te maken maar alles met het zijn van een debiel, een gevaar op de weg.
Als je geen ruimte hebt om aan de kant te gaan moet je dat zeker niet doen nee, logisch.
akkoord...

Over dat bumperkleven: ik heb het wel vrij vaak meegemaakt dat ze tegen je achterbumper komen kleven, zelfs wanneer bij 130km/u een karavaan middenvaksrijders + vrachtwagens voorbij rijdt, maar om dan beginnen seinen en toeteren, neen, dat niet.... sommigen doen wel ostentatief hun linker richtingaanwijzer aan om te melden dat ze door willen... dan hangt het er in mijn geval van af of ik veilig en dus zonder op de rem te moeten staan, terug rechts kan invoegen, ik blijf ook niet links rijden dus van zodra ik kan, voeg ik rechts in. Willen ze sneller rijden dan 130, dan moeten zij dat weten, zij betalen ook de boete als ze geflitst worden dus hun probleem, niet het mijne. Op de autosnelweg ergerde ik me meer aan die ellendige middenvaksrijders, zoals robotjes niet in staat om van hun programmatie af te wijken...

Ik moet er wel bij nuanceren: op bepaalde stukken op de A12 is het rechtervak zo versleten van het zware vrachtverkeer, dat je lekke banden riskeert indien je je er met de wagen op begeeft.

Door Tweakers user PhatFish, woensdag 29 maart 2017 15:57

Misschien ook iets wat bij veel automobilisten niet meer bekend is: Op het moment dat je een ander forceert om in te grijpen (remmen), zit je waarschijnlijk zelf fout. Gaat natuurlijk niet altijd op, maar als iedereen een beetje netjes rijdt en oplet, is de rem alleen nodig voor dingen als stoplichten en daadwerkelijk rustig afremmen. Dus ook voor de lui die graag de hard rijdende SUV even willen forceren om 110 te rijden, sorry, je zit gewoon fout, net zo als de klevende SUV. Als je op de linker baan gewoon 130 rijdt en meneer gaat dan nog kleven, is het een ander verhaal, maar je had natuurlijk ook even meneer erlangs kunnen laten om drie seconden later de vrachtwagen alsnog in te halen. Opvoeden doet de politie wel via verkeersboetes. Van wederzijds wangedrag gaat een verkeersaso echt niks leren.

Een ander probleem komt ook vanuit de rijscholen zelf. Een vriendin van mij heeft geleerd om op de auto voor haar te rijden en kijkt dan ook niet verder vooruit dan dat. Enkele blikschadegevallen later, blijft ze erbij dat dat de manier van rijden is, want zo is dat haar geleerd, redeneert ze. Terwijl ik heb geleerd om minstens honderden meters vooruit te kijken. Als een idioot dan 20 auto's verderop zonder spiegels kijken zich tussen de colonne propt, heb ik dat al gezien, laat het gas los en hoef ik niet als een malle op de rem. Die vriendin aan de andere kant, is volledig op haar reactievermogen aangewezen.

Door Tweakers user YourMom, woensdag 29 maart 2017 16:13

PhatFish schreef op woensdag 29 maart 2017 @ 15:57:
Misschien ook iets wat bij veel automobilisten niet meer bekend is: Op het moment dat je een ander forceert om in te grijpen (remmen), zit je waarschijnlijk zelf fout. Gaat natuurlijk niet altijd op, maar als iedereen een beetje netjes rijdt en oplet, is de rem alleen nodig voor dingen als stoplichten en daadwerkelijk rustig afremmen. Van wederzijds wangedrag gaat een verkeersaso echt niks leren.
idd

[/quote]
Een ander probleem komt ook vanuit de rijscholen zelf. Een vriendin van mij heeft geleerd om op de auto voor haar te rijden en kijkt dan ook niet verder vooruit dan dat. Enkele blikschadegevallen later, blijft ze erbij dat dat de manier van rijden is, want zo is dat haar geleerd, redeneert ze. Terwijl ik heb geleerd om minstens honderden meters vooruit te kijken. Als een idioot dan 20 auto's verderop zonder spiegels kijken zich tussen de colonne propt, heb ik dat al gezien, laat het gas los en hoef ik niet als een malle op de rem. Die vriendin aan de andere kant, is volledig op haar reactievermogen aangewezen.
[/quote]

hehe, zo heeft m'n eigen vriendin het moeten leren... nu werd het haar niet op een verkeerde manier aangeleerd voor zover ik weet, maar ze is gewoon steeds veel te haastig: vertrekt op het aller-allerlaatste moment, meestal al iets te laat, moet zich dan haasten, en het kan niet snel genoeg gaan voor haar: ze is een bumperklever van de soort die het niet met opzet doet om anderen te ergeren, maar gewoon omdat anderen nooit snel genoeg gaan volgens haar normen... ze zit dan te stressen en wil nog 'snelsnel' door dat oranje licht terwijl de andere al stopt en dan gebeurt het ... 1 keer, 2 keer, een paar maand geleden een derde keer... deze keer met veel schade wegens trekhaak van voorligger... en alweer omdat ze niet voldoende afstand kon houden... ik merk nu dat ze 1) niet meer in discussie gaat wanneer ik als bijzitter voor de zoveelste keer op m'n denkbeeldige rem duw en zeg dat ze wel heel kortbij rijdt, en 2) ze sinds een paar maanden effectief meer afstand van haar voorliggers. 8-) ik merk zelfs de moment waarop ze beseft 'oh ja, beetje meer afstand houden best'... nu nog op tijd vertrekken naar haar bestemming en dan is het toch veel relaxer rijden, niet? :*)

Door Tweakers user Kliko, woensdag 29 maart 2017 16:26

Ik wil wel even inhaken op deze: :)
"Iedereen rijd in een rij links om een langzaam voertuig in te halen dus rij ik op de rechter baan helemaal tot dat voertuig om hem er vervolgens tussen te proppen, het scheelt 4 auto's".

Als ik zo'n rij links zie rijden, ga ik meestal rustig rechts rijden met dezelfde snelheid als de linkerbaan (dus niet inhalen). Vaak ervaar ik echter dat de linker baan een gedrag heeft van gas-rem-gas-rem etc. Zeer inconsistente snelheid, dus erg irritant en onvoorspelbaar. Dit is dus mijn rede om rechts te rijden. Mochten ze -terwijl ik rechts rijd- nu op de linkerbaan in de ankers gaan, dan laat ik mijn auto mooi uitrollen en ga ik niet mee vol in de ankers. Dus in feite haal ik dan wel rechts in ja.

Misschien niet geheel het scenario wat jij bedoelt, maar dat is misschien wel iets wat jij dan ook meemaakt.

Door Tweakers user YourMom, woensdag 29 maart 2017 16:43

Kliko schreef op woensdag 29 maart 2017 @ 16:26:
Mochten ze -terwijl ik rechts rijd- nu op de linkerbaan in de ankers gaan, dan laat ik mijn auto mooi uitrollen en ga ik niet mee vol in de ankers. Dus in feite haal ik dan wel rechts in ja.
Nu weet ik niet wat de verkeerscode in NL stipuleert maar in BE wordt deze specifieke situatie niet gezien als 'rechts inhalen' het is het reguliere passeren van voertuigen die in file staan, het is dus geen overtreding.

Gaan ze links plots in de remmen terwijl jij midden of rechts rijdt: ben je niet verplicht om ook in de remmen te gaan om niet rechts in te halen, integendeel: dat zou pas gevaarlijk zijn, je bent geacht om je weg te vervolgen en eventueel snelheid te minderen maar wel rekening houden met de mogelijkheid dat mensen op dat remmende of stilstaande linkervak, rechts zouden willen invoegen.

Door Tweakers user Thomas18GT, woensdag 29 maart 2017 17:26

EagleEye1290 schreef op woensdag 29 maart 2017 @ 15:30:
[...]


akkoord...

Over dat bumperkleven: ik heb het wel vrij vaak meegemaakt dat ze tegen je achterbumper komen kleven, zelfs wanneer bij 130km/u een karavaan middenvaksrijders + vrachtwagens voorbij rijdt, maar om dan beginnen seinen en toeteren, neen, dat niet.... sommigen doen wel ostentatief hun linker richtingaanwijzer aan om te melden dat ze door willen... dan hangt het er in mijn geval van af of ik veilig en dus zonder op de rem te moeten staan, terug rechts kan invoegen, ik blijf ook niet links rijden dus van zodra ik kan, voeg ik rechts in. Willen ze sneller rijden dan 130, dan moeten zij dat weten, zij betalen ook de boete als ze geflitst worden dus hun probleem, niet het mijne. Op de autosnelweg ergerde ik me meer aan die ellendige middenvaksrijders, zoals robotjes niet in staat om van hun programmatie af te wijken...

Ik moet er wel bij nuanceren: op bepaalde stukken op de A12 is het rechtervak zo versleten van het zware vrachtverkeer, dat je lekke banden riskeert indien je je er met de wagen op begeeft.
Precies, weinig aandacht geven de klevers en gewoon aan de kant gaan wanneer het kan. Maar dat is nogal wat anders dan expres irritant gaan zitten doen, zoals waar ik op reageerde.

Door Tweakers user Gomez12, woensdag 29 maart 2017 18:47

Ik vind dit soort blogs altijd wel grappig... Omdat de meeste schrijvers zichzelf beschrijven zonder het in de gaten te hebben...
- Een andere welbekende is het onnodig links rijden, oftewel, "Waarom zou ik rechts aanhouden?". Een auto rijd op de linker baan voor een geruime tijd terwijl er geen auto's het verletten op de rechter baan te rijden. De auto rijd rond de 110 en zodra je in de buurt komt gaat deze op het laatste moment "vrij hevig" naar rechts om je te laten passeren.
Dus de schrijver rijd zelf ook links, heeft nog steeds geen auto's rechts naast zich. Maar uiteraard is de auto ervoor fout, dat is nu eenmaal zo...

Door Tweakers user tilburgs82, woensdag 29 maart 2017 19:16

Ik herken mezelf hier helemaal in. Alleen ben ik inmiddels het punt voorbij, dat het me niet meer interesseert. Veel mensen zullen het nooit leren en heb me daarbij neergelegd.
Muziek iets harder en doorrijden.

Mooi voorbeeld over dat stuk met 90 een vrachtwagen inhalen en dan op het laatste moment naar links gaan. Paar weken geleden bij wegmisbruikers doet iemand hetzelfde. De auto die zich wel aan de afgesproken snelheid houdt van 130, moet daardoor zo goed als een noodstop maken.
Dus die man wordt aangehouden, is zijn eerste opmerking. Tja. Je zal ook eens een keer moeten afremmen voor een ander...
Ofwel, mensen hebben niet eens door wat ze veroorzaken met zulk rijgedrag.

Verder vandaag in de stad bijna als voetganger van de stoep gereden door een busje. Die haalde een rij van 3 auto's in, terwijl de voorste, met zijn richtingaanwijzer aan, stond te wachten om een parkeerplaats in te slaan. Busje haalt hem links in, auto slaat tegelijk links af en busje wijkt uit over de stoep, waar ik liep. En reed natuurlijk zonder ook maar te stoppen door. Bedrijfsnaam stond op het busje, dus zijn werkgever kan binnenkort een telefoontje van me verwachten...

Maar niet alleen automobilisten kunnen niet rijden. Vorige week moest ik ook weer eens met piepende banden vol in de remmen, omdat een fietser, die mij zelfs aankijkt, dus hij moet me gezien hebben, mij gewoon geen voorrang geeft. Zal wel gedacht hebben, die stopt toch wel voor me...
Misbruik maken van de bescherming die ze wettelijk hebben...

Jij kan er helaas niks aan doen, dus gewoon een keer adem halen, eventueel op fora posten ;) muziek aan en doorgaan.

[Reactie gewijzigd op woensdag 29 maart 2017 19:27]


Door Tweakers user tilburgs82, woensdag 29 maart 2017 19:19

Gomez12 schreef op woensdag 29 maart 2017 @ 18:47:
Ik vind dit soort blogs altijd wel grappig... Omdat de meeste schrijvers zichzelf beschrijven zonder het in de gaten te hebben...


[...]

Dus de schrijver rijd zelf ook links, heeft nog steeds geen auto's rechts naast zich. Maar uiteraard is de auto ervoor fout, dat is nu eenmaal zo...
Uhm. Ja. De auto ervoor is fout en de blogger niet.
Mensen rijden links als ze inhalen of WILLEN gaan inhalen. De blogger wil de auto voor hem inhalen (ook al gaat dat niet, de intentie is er wel). De auto voor hem is niet aan het inhalen en wil ook niemand inhalen, dus is hij fout.

Simpele oplossing, maak rechts inhalen legaal. Zeker op een snelweg met 3+ rijstroken. Onnodig links rijden is irritatie nr. 1. Dan ben je meteen van dat probleem af.

[Reactie gewijzigd op woensdag 29 maart 2017 19:22]


Door Tweakers user Sakesushi, woensdag 29 maart 2017 19:57

MenN schreef op woensdag 29 maart 2017 @ 09:20:
[...]


Dus jij gaat lui die bijna achterin bij je naar binnen rijen, knipperen met hun lichten, toeteren als een malloot belonen door precies te doen wat zij willen? Noem me maar debiel maar ik laat me echt niet intimideren door zo'n soort lui. Als je gewoon op normale afstand blijft dan zal ik je alle ruimte van de wereld geven op de weg. Maar niet als je je zo misdraagt, dan ga ik echt niet in een klein gat invoegen om je door te laten waarna ik op de rem moet voor de vrachtauto voor me, echt niet hoor.

En wellicht is het een openbaring voor je, maar de meeste mensen zijn echt wel hun voertuig meester. Dus een afwijking op je teller kan je prima voor corrigeren ;)
140 op je teller is 130kmh je echte snelheid, alle autos hebben een afwijking.
Mensen zoals jou haal ik dan rechts in.

[Reactie gewijzigd op woensdag 29 maart 2017 20:00]


Door Tweakers user MenN, woensdag 29 maart 2017 21:55

Sakesushi schreef op woensdag 29 maart 2017 @ 19:57:
[...]


140 op je teller is 130kmh je echte snelheid, alle autos hebben een afwijking.
Mensen zoals jou haal ik dan rechts in.
Je gaat er dus vanuit dat alleen jij dat weet, en de rest van autorijdend nederland niet? Je kan het goedpraten wat je wil maar de auto voor je heeft net zoveel recht op het inhalen van verkeer dan jij, ook al gaat dat met een andere snelheid. Dat heet anticiperen en laat je je gaspedaal alvast los zodat je de snelheid van je voorligger benaderd en niet als een malloot gaat kleven. Rechts inhalen mag je dan wellicht voor jezelf goedpraten, maar is gewoon altijd fout.

Door Tweakers user anessie, woensdag 29 maart 2017 23:33

Rechts inhalen is legaal als je als Belg van mening bent dat de verkeersintensiteit buiten de nachtelijke uurtjes als 'druk verkeer' ervaren wordt. Heb je je auto sinds 1985 niet meer van stal gehaald is volgens jouw referentiekader er sprake van druk verkeer gedurende 18u per dag.. en kan je zoals een Amerikaan in België rondshuffelen.
[/quote]

[Reactie gewijzigd op woensdag 29 maart 2017 23:37]


Door Tweakers user Sakesushi, donderdag 30 maart 2017 00:06

MenN schreef op woensdag 29 maart 2017 @ 21:55:
[...]


Je gaat er dus vanuit dat alleen jij dat weet, en de rest van autorijdend nederland niet? Je kan het goedpraten wat je wil maar de auto voor je heeft net zoveel recht op het inhalen van verkeer dan jij, ook al gaat dat met een andere snelheid. Dat heet anticiperen en laat je je gaspedaal alvast los zodat je de snelheid van je voorligger benaderd en niet als een malloot gaat kleven. Rechts inhalen mag je dan wellicht voor jezelf goedpraten, maar is gewoon altijd fout.
Wat je zelf doet is natuurlijk goed.

Door Tweakers user Weltschmerz, donderdag 30 maart 2017 06:54

Het is leuk om te lezen, want het is zeer herkenbaar. Het inhalen met 90-110 is iets dat me nog meer op is gaan vallen sinds ik in Duitsland heb gewoond, waar mensen gewoon netjes 130 gaan rijden tijdens het inhalen, of plank gas geven tot ze ingehaald hebben. Dit gebeurt natuurlijk ook niet altijd, maar in de regel wel.

Wat kritiek op je post; ik vond hem irritant lezen door het groot aantal dt-fouten en verkeerd spatiegebruik. Misschien moet je hier wat over lezen om de post in het vervolg beter te maken.

Door Tweakers user Stiems4, donderdag 30 maart 2017 09:01

- Allereerst de "op het laatste moment inhalen". Op de rechter baan rijd een vrachtwagen die ca. 90 rijd, daarachter een personen auto die 100/110 rijd. Zelf kom je van achter aanzetten met 130, gaat alvast naar de linkerbaan om de auto in te halen (en dat je jezelf kenbaar maakt dat je ook de auto wilt inhalen) waarna de auto pas op 10 meter afstand van de vrachtwagen naar de linkerbaan gaat. Dit op het moment waar je ook bijna de personenauto ging inhalen, in de ankers moet en achter de personenwagen met 100/110 zit. Dan komt de vraag naar mij boven? Zag die persoon mij niet? Keek hij überhaupt niet in zijn spiegels? Wilt hij zelf niet wat remmen? Ik heb immers tijdelijk kenbaar gemaakt dat ik ga inhalen.
Zou je dit ook kunnen zien als jouw de mogelijkheid geven om met een extra dot gas hem alvast in te halen? Hij houdt zich in ieder geval aan de regel 'zoveel mogelijk rechts rijden'. Jij hebt ook beter uitzicht op de situatie, jullie maken allebei een bijzonder manouvre door in te halen en moeten dus ook allebei het overige verkeer voor laten gaan. Misschien zou je eens je voet van het gas kunnen halen (of de cruise controle uit kunnen zetten) zodat je als een echte gentleman rustig afstand kunt houden. Uit je hele verhaal maak ik op dat je voldoende verkeerservaring en inzicht zou moeten hebben om hier rekening mee te houden..
- Een andere welbekende is het onnodig links rijden, oftewel, "Waarom zou ik rechts aanhouden?". Een auto rijd op de linker baan voor een geruime tijd terwijl er geen auto's het verletten op de rechter baan te rijden. De auto rijd rond de 110 en zodra je in de buurt komt gaat deze op het laatste moment "vrij hevig" naar rechts om je te laten passeren. Waarom zo hevig? Je reed al zo lang links, je had het al 2 minuten eerder kunnen doen. Het kost je alleen je banden, daarnaast, kans op boete voor onnodig links rijden.
Niet iedereen is even begaafd, dat geldt ook in het verkeer. Geef elkaar de ruimte. Deze persoon gaat dus voor je aan de kant. Dat is toch beter dan dat hij voor je blijft rijden??
- Hier nog zo een leuke, de "Iedereen rijd in een rij links om een langzaam voertuig in te halen dus rij ik op de rechter baan helemaal tot dat voertuig om hem er vervolgens tussen te proppen, het scheelt 4 auto's". Waarom doen mensen dit? 1. Het valt onder rechts inhalen 2. Je zorg er voor dat de rest op de rem mag 3. Je haalt een paar auto's in, het scheelt je ca 10 seconden, la-die-da en 4. je komt als hufter over bij de rest. Misschien ben je dat ook, maar dat terzijde.
Zelf rij ik zoveel mogelijk rechts en als dat dan betekent dat ik met 100 km/h de auto's op de linkerbaan even inhaal.. So be it... Dit betekent toch dat de rij erachter minder lang is? Ik vind het zonde om in een drukke situatie de rechterstrook niet te benutten. En als je dan niet elk gaatje direct dichtrijdt, is er ruimte genoeg als dat langzamere voertuig wordt ingehaald. Volgens mij zou dit veel veiliger zijn dan allemaal links aan elkaar blijven plakken, waarbij elke remlichtje zorgt voor een file verderop.. Ìk vind de mensen irritant die steeds per sé elk gaatje dicht rijden, je er niet meer tussen laten en op die manier welgeteld 3 auto's opschieten...
Maar ben ik nu ook een hufter?
- Last but not least, de "Ik wil/durf niet in te halen". Mensen die met 80-90 achter een vrachtwagen blijven hangen en dit vervolgens ook blijven doen met ongeveer 2 a 3 auto lengtes. Natuurlijk, er zijn mensen die het eng vinden om auto te rijden of eng vinden om hard te gaan met een auto, maar realiseer je wel dat als zo een vrachtwagen een keer in de ankers gaat, hij dit harder kan dan jij in je koffiemolen, ook al weegt hij een stuk zwaarder. Daarnaast, die metalen balk aan de achterkant geeft ook alles behalve mee. Ook kan dit ter irritatie van de chauffeur zijn, ALS hij je nog kan zien met die afstand.
Ik vind het vervelender als iemand halverwege tussen twee vrachtwagens rijdt. Die zou van mij dichter op een vrachtwagen mogen rijden, zodat ik maar één inhaalacite hoef uit te voeren. Goed dat je je zorgen maakt om de veiligheid van een ander..

Conclusie van mijn reactie:
De één rijdt beter dan een ander. Leef en laat leven, dit geldt ook op de weg. Vergeet niet dat er altijd twee kanten zijn een situatie..

Door Tweakers user Sakesushi, donderdag 30 maart 2017 09:59

Stiems4 schreef op donderdag 30 maart 2017 @ 09:01:
[...]


Zou je dit ook kunnen zien als jouw de mogelijkheid geven om met een extra dot gas hem alvast in te halen? Hij houdt zich in ieder geval aan de regel 'zoveel mogelijk rechts rijden'. Jij hebt ook beter uitzicht op de situatie, jullie maken allebei een bijzonder manouvre door in te halen en moeten dus ook allebei het overige verkeer voor laten gaan. Misschien zou je eens je voet van het gas kunnen halen (of de cruise controle uit kunnen zetten) zodat je als een echte gentleman rustig afstand kunt houden. Uit je hele verhaal maak ik op dat je voldoende verkeerservaring en inzicht zou moeten hebben om hier rekening mee te houden..


[...]


Niet iedereen is even begaafd, dat geldt ook in het verkeer. Geef elkaar de ruimte. Deze persoon gaat dus voor je aan de kant. Dat is toch beter dan dat hij voor je blijft rijden??


[...]


Zelf rij ik zoveel mogelijk rechts en als dat dan betekent dat ik met 100 km/h de auto's op de linkerbaan even inhaal.. So be it... Dit betekent toch dat de rij erachter minder lang is? Ik vind het zonde om in een drukke situatie de rechterstrook niet te benutten. En als je dan niet elk gaatje direct dichtrijdt, is er ruimte genoeg als dat langzamere voertuig wordt ingehaald. Volgens mij zou dit veel veiliger zijn dan allemaal links aan elkaar blijven plakken, waarbij elke remlichtje zorgt voor een file verderop.. Ìk vind de mensen irritant die steeds per sé elk gaatje dicht rijden, je er niet meer tussen laten en op die manier welgeteld 3 auto's opschieten...
Maar ben ik nu ook een hufter?


[...]


Ik vind het vervelender als iemand halverwege tussen twee vrachtwagens rijdt. Die zou van mij dichter op een vrachtwagen mogen rijden, zodat ik maar één inhaalacite hoef uit te voeren. Goed dat je je zorgen maakt om de veiligheid van een ander..

Conclusie van mijn reactie:
De één rijdt beter dan een ander. Leef en laat leven, dit geldt ook op de weg. Vergeet niet dat er altijd twee kanten zijn een situatie..
Zelf rijd ik het meeste van de tijd links als dat toelaat.
Meer omdat ik altijd de maximum toegestane snelheid rijd en 90% van de weggebruikers er altijd 10 a 15kmh eronder zit.
En met 120.000km per jaar in de auto stoort mij dit wel enorm.

Door Tweakers user Vayra, donderdag 30 maart 2017 10:04

Tja ook voor mij een feest van herkenning. Ik zal meteen erbij zeggen dat ik zelf ook niet 'flawless' ben in het verkeer, en dat ik ook best vervelend kan zijn als je in de categorie onzeker/aso/lease rijder valt (denk ook dat dat een treffende groep is van 3 soorten kut bestuurders). Ik ben die klootzak die even het remlicht laat zien bij de bumperklever, je weet wel.

Aan de andere kant ben ik ook de 'heer' die graag even ruimte maakt zodat iedereen snelheid kan houden, die even opschuift voor de invoegers, enzovoort. Ik probeer toch wel een beetje defensief te rijden, goed om me heen te kijken en 'live and let live' toe te passen. Ook voor de hardrijder die met 160 aan komt ga ik in principe gewoon aan de kant, maar als dat betekent dat ik zelf terug moet naar 110, dan kun je 't shaken.

Ik merk ook wel dat er meer bestuurders zijn zoals ik en ik zie gelukkig ook nog evenzovaak als dat het NIET goed gaat, ook dat het WEL goed gaat, dat mensen hoffelijk zijn in het verkeer.

Ach ja, we blijven mensen. Ik ben er ondertussen de lol wel van gaan inzien.

[Reactie gewijzigd op donderdag 30 maart 2017 10:04]


Door Tweakers user Gismo1979, donderdag 30 maart 2017 10:06

:) Ik kan me hierin wel vinden. Natuurlijk rijdt niet iedereen hetzelfde.

Echter bij je laatste alinea wil ik een kanttekening plaatsen. Ik snap dat je het vervelend vinden dat mensen 2 à 3 autolengtes achter een vrachtwagen blijven plakken. Deze afstand is wel prettig voor de vrachtwagenschauffeur. Zo ziet hij/zij in de spiegels dat er een auto achter rijdt. Een auto die maar 1 autolengte achter een vrachtwagen rijdt, verschijnt niet in de spiegel van de vrachtwagen.

Door Tweakers user Wailing_Banshee, donderdag 30 maart 2017 11:37

Gismo1979 schreef op donderdag 30 maart 2017 @ 10:06:
Ik snap dat je het vervelend vinden dat mensen 2 à 3 autolengtes achter een vrachtwagen blijven plakken. Deze afstand is wel prettig voor de vrachtwagenschauffeur. Zo ziet hij/zij in de spiegels dat er een auto achter rijdt. Een auto die maar 1 autolengte achter een vrachtwagen rijdt, verschijnt niet in de spiegel van de vrachtwagen.
1 auto lengte achter een vrachtwagen is ook veeeeeel te kort. 8 tot 9 auto lengtes is beter. Dat is namelijk ongeveer 2 seconde bij 80km/u. (plakken impliceert langere tijd achter een vrachtauto zitten)

http://www.2seconden.nl/afstandcalculator

Door Tweakers user mDieli, donderdag 30 maart 2017 12:51

Allemaal zo herkenbaar. Toch mis ik er nog 1 waar ik mezelf aan irriteer.
Mensen die het nodig vinden om al rijdend hun voorruit schoon te gaan maken terwijl je er achter rijd. De helft van de ruitensproeivloeistof waait dan lekker over de auto heen.

Door Tweakers user DizzyWeb, donderdag 30 maart 2017 12:54

Wat ik nog hinderlijker vind dan auto's die achter een vrachtwagen blijven rijden met 90... is mensen die dan op het laatste moment besluiten om toch die vrachtwagen in te gaan halen. Met 91.

En dat doen ze ook echt niet als er alle ruimte voor is, op de een of andere manier blijven ze wachten tot de auto's die wel gewoon 120/130 rijden bijna bij de vrachtwagen zijn. Maar dat noemde je al.

Door Tweakers user Jean Paul, donderdag 30 maart 2017 13:51

Met nog geen 50KM per dag zie ik hetzelfde meermaals per dag terug.

Ik erger me vooral aan de situatieschets met de vrachtwagen en mensen die je op het laatste moment afsnijden. Met het verschil dat mensen vaak al een tijdje achter de vrachtwagen rijden, alle ruimte hebben gehad om deze in te halen maar dit pas doen op het moment dat jij hen begint in te halen. Werkelijk onbegrijpelijk wat die idioten bezielen.

Een situatie op de ring Brussel: tweebaansweg waarbij links en rechts beide een andere kant opgaan. Rechts staat altijd vast (richting Antwerpen), de voornaamste reden lijkt niemand te begrijpen. Menig idioot rijdt lekker links voorbij, om hem op het laatst, zelfs over doorgetrokken streep, gewoon ervoor te gooien. Zowel mensen die dit doen als die het toestaan/ruimte geven zijn even idioot, want dat is de enige reden waarom er elke dag weer file staat op dit punt. En niemand die het lijkt te snappen |:(

Of je haalt mensen in, en op het moment dat zij het doorkrijgen gaat het gas erop en blijven ze dezelfde snelheid naast je rijden. Een andere variant hierop, je haalt mensen in en ze voelen ineens de noodzaak om de lengte van die van hun te laten zien, door jou weer in te halen om hem er vervolgens bij jou weer voor te gooien. En dan weer terug langzamer beginnen te rijden. Sommige gekken kunnen dit best vaak volhouden.

Als je het mij vraagt zijn er heel veel mensen die totaal niet op de weg thuishoren, meeral om het gebrek aan inzicht danwel egoïsme in hun rijstijl.

</frustratie> :P

Door Tweakers user YourMom, donderdag 30 maart 2017 16:07

mDieli schreef op donderdag 30 maart 2017 @ 12:51:
Allemaal zo herkenbaar. Toch mis ik er nog 1 waar ik mezelf aan irriteer.
Mensen die het nodig vinden om al rijdend hun voorruit schoon te gaan maken terwijl je er achter rijd. De helft van de ruitensproeivloeistof waait dan lekker over de auto heen.
Vind je dat echt zo irritant?! dat heb ik al zo veel meegemaakt, dan doe je één keer je ruitenwissers gaan en klaar is kees...

...en ik ben iemand die zich nogal snel druk maakt in het verkeer maar daar heb ik me dus nog nooit druk om gemaakt.

Maar ja, zo heeft iedereen z'n 'trigger' zeker... die van mij is voorrang van rechts... da's mijn overkookpunt. gewoon omdat het me echt dagelijks overkomt dat ik in de remmen moet voor een eikel/b*tch die willens-nillens mijn voorrang negeert... en het iets is dat toch echt niet moeilijk is om te onthouden? Ik vind het nog erger dan dt-fouten! }>

Door Tweakers user YourMom, donderdag 30 maart 2017 16:10

Jean Paul schreef op donderdag 30 maart 2017 @ 13:51:


Een situatie op de ring Brussel: tweebaansweg waarbij links en rechts beide een andere kant opgaan. Rechts staat altijd vast (richting Antwerpen), de voornaamste reden lijkt niemand te begrijpen. Menig idioot rijdt lekker links voorbij, om hem op het laatst, zelfs over doorgetrokken streep, gewoon ervoor te gooien. Zowel mensen die dit doen als die het toestaan/ruimte geven zijn even idioot, want dat is de enige reden waarom er elke dag weer file staat op dit punt. En niemand die het lijkt te snappen |:(
Daar is één simpele reden voor: "ikke ikke ikke, en de rest kan stikke"...
klinkt kort door de bocht? Zo redeneert 75% van de automobilisten en ik denk dat ik nog voorzichtig ben in mijn schatting.

Door Tweakers user Qlimaxxx, donderdag 30 maart 2017 21:38

Ik kan me in alle standpunten van Slavy vinden en in sommige comments ook.

Ik ben iemand die al sinds ik rijles had buiten de bebouwde kom vrijwel altijd op cruisecontrol rijd. Ten eerste omdat dit comfortabeler rijd. Daarnaast is het feit dat je een zeer constante snelheid hebt gunstig voor je verbruik, de verkeersveiligheid en verkleind het de kans op files.

Nu snap ik best dat niet alle auto's deze optie hebben, maar toch zie ik veel bestuurders in een auto waar vast en zeker cruise control op zit, die op de snelweg aan het jojo-en zijn.

Het ergste is nog dat ik vervolgens moet kiezen of ik extra gas geef(en daardoor dus de snelheidslimiet overschrijd), met amper snelheidsverschil, als ware ik een vrachtwagen, er voorbij. Off elke keer op de rem gaan omdat deze lui vrijwel altijd bij het inhalen van een vrachtwagen vergeten lijken te zijn welk pedaal het gas was.

Ook snapt men blijkbaar niet dat het gewenst is dat op een 130-weg een personenwagen zonder aanhangwagen ca. 130 rijdt en al het overige tussen de 80 en de 100(en dan zoveel mogelijk op de rechterbaan). Zoveel mensen die amper 120 rijden op de teller(wat na afwijking al bijna 110 tot 115 is).

Dan heb je ook nog van die mensen die uit economische redenen langzamer gaan rijden. Daar heb ik helemaal geen problemen mee, zolang je maar op de rechterbaan blijft. Dat je dan vervolgens maar maximaal 90 kan rijden achter die vrachtwagen dat is je eigen keuze(scheelt daarnaast nog meer euro's dan wanneer je 100 a 110 rijd). Daarnaast is de slipstream van een vrachtwagen dermate groot dat je ook kan profiteren van deze slipstream als je op een veilige afstand van de chauffeur rijd(waardoor hij je bovendien wel in z'n spiegels kan zien).

En last but not least: wanneer gaat men die vrachtwagens nou eens verbieden om in te halen? Ik snap dat je in sommige gevallen er voorbij wil. Het gaat me er vooral om dat men zeer agressief naar links stuurt om zeer geringe snelheidswinst(het scheelt op een dag echt maar een half uurtje) en dat het dan spits is maakt meneer chauffeur niks uit. Als het aan mij ligt: algeheel verbod(uitzonderingen zoals files daargelaten, maar die zullen hierdoor ook minder snel ontstaan) en keihard handhaven(hoge boetes/rijontheffing). Men heeft niet half in de gaten hoeveel veiligheid en economische middelen hiervoor opgeofferd worden(ontstaan files, overmatig remmen, vertraging voor een automobilist en ga zo maar door).

Afijn, ik kan hier een heel boekwerk aan frustratie uiten(wat ik inmiddels ook al aardig gedaan). Ben bang dat dit echt een paar jaartjes van mijn leven kost als stress echt zo slecht is voor een mens als men beweerd. Ik ben wel blij om te zien dat ik er niet alleen voor sta :)

[Reactie gewijzigd op donderdag 30 maart 2017 21:39]


Door Tweakers user Kakulukia, vrijdag 31 maart 2017 00:15

Ik heb niks tegen mensen die achter vrachtwagens rijden maar mensen die onnodig links rijden, oh daar heb ik een hekel aan. Of ze nou met 120/130 km/h onnodig links rijden doet er niet aan toe. Ga gewoon godverdomme naar rechts.

In Nederland rijden mensen gewoon te veel onnodig links. Onze oosterburen doen dit zo veel beter. Signaal, inhalen, meteen terug naar rechts.

Overigens vind ik dat je geen boete moet krijgen voor rechts inhalen maar voor onnodig links rijden. Dat zou veel meer het rechts rijden stimuleren.... (situatie: persoon rijdt links met 100 km/h op snelweg en jij haalt hem rechts in met 120/130km/h? Wie hoort hier een boete te krijgen?,...)

En dan heb ik het nog niet eens over die vrachtwagens die elkaar constant inhalen en korte files veroorzaken.

Door Tweakers user Kakulukia, vrijdag 31 maart 2017 00:25

naarden 4ever schreef op dinsdag 28 maart 2017 @ 13:27:
Ik rijd zelf 180km per week, vooral in de avond (zondagavond richting studiestad, vrijdagavond terug naar ouderlijk huis). Ik irriteer me dan ook dood aan auto's met slecht afgestelde lichten.

Beste mensen, links naast het stuur zit een schuifknop die je vast nog nooit hebt gebruikt. Het is een knopje met het symbol van een dimlicht en een pijltje omhoog en naar beneden. De schaal gaat van 0 tot 4, standard staat deze op 0.

De bedoeling is dat een onbeladen auto (dwz lege achterbak) op de 0 perfect afgestelde achterlichten heeft. Goed afgestelde achterlichten verblinden je voorganger namelijk niet, het beeld van het licht mag nooit hoger dan de hoogte van een autoruit uitkomen.

Op het moment dat je twee volwassenen en een achterbak volgeladen hebt, dan ligt de achterste as wat lager. Mijn suggestie: als je dan merkt dat je lampen ook behoorlijk goed de borden boven de weg verlichten, zet dat schuifknopje dan voor de gein eens op 1 of 2. De mensen voor je op de snelweg zullen je dankbaar zijn.
Sinds ik een ooglaseroperatie ben ondergaan vind ik dit zo vele malen erger. Heel veel autos staan niet goed afgesteld.

Ik ben er trouwens nooit bij stilgestaan dat die afstelling te maken had met de belading wegens het feit dat de auto dan op zn kont komt te leunen waardoor je het dan moet compenseren :) Vond het altijd al zo raar wat dat te maken had met de belading :)

Door Tweakers user tim427, vrijdag 31 maart 2017 01:08

Ik vind vooral het feit dat niemand elkaar het licht in de gunt zeer kwalijk.. We hebben best mooie wegen en auto's in NL en tegelijkertijd zit je binnen 2 uur aan de andere kant van NL => de paar minuten boeien dan ook vrij weinig.

Moet toegeven, ben zelf ook een "tempo-rijder", maar dat is meer omdat ik dat lekker/fijn/prettig vindt om wat harder te rijden. Maar om nou vervolgens iedereen op de linkerbaan in de nek te hijgen.

Als je naar landen in Azië kijkt, is het super chaotisch, maar de meesten zijn zeer tolerant naar elkaar, waardoor het letterlijk kris-kras door elkaar kan lopen.

De meeste irritatiepunten op de weg zijn allemaal te omvatten met "oplettendheid";
 • Onnodig links rijden
 • Geen knipperlicht gebruiken bij rotondes of wisselen van baan
 • Niet kijken of denken dat je knipperlicht heilig is alvorens je van baan wisselt
 • Te langzaam/inconsistent rijden
 • Tijdens het invoegen er maar vanuit gaan dat mensen op de snelweg voor jou aan de kant gaan of afremmen
 • Vrachtwagen of jezelf inhalen met 1 km/u verschil met als gevolg; onnodig lang in iemand dode hoek zitten en werkgelijkwaar 0.0 tijds winst behalen. (geef gewoon een dot extra gas)
 • Slingeren; vaak in combinatie met chatten op de telefoon
 • Afstand... 130km/u is echt 36 m/s dus een afstand van 72 m/s (2 seconden) is echt aan te raden. Zo vaak mis zien gaan helaas
 • Ritsen: nog ff de rest inhalen over het verdrijvingsvlak, niet om-en-om een auto maar gewoon er tussen persen, er niet tussen gelaten worden, al beginnen in te ritsen bij het bord "ritsen na 300 meter"
Helaas zie ik dit vaak terug bij onze "beroepschauffeurs" met op de eerste plek de taxichauffeurs en goede tweede de vrachtwagenchauffeurs.

Door Tweakers user MenN, vrijdag 31 maart 2017 09:26

[url url="https://slavy.tweakblogs.net/blog/14609/autorijdenis-het-zo-moeilijk#r_205239" external=0]Kakulukia schreef op vrijdag 31 maart 2017 @ 00:15:[/url
....

Overigens vind ik dat je geen boete moet krijgen voor rechts inhalen maar voor onnodig links rijden. Dat zou veel meer het rechts rijden stimuleren.... (situatie: persoon rijdt links met 100 km/h op snelweg en jij haalt hem rechts in met 120/130km/h? Wie hoort hier een boete te krijgen?,...)

En dan heb ik het nog niet eens over die vrachtwagens die elkaar constant inhalen en korte files veroorzaken.
Maar je vergeet even dat die mensen voor je net zoveel recht hebben op het inhalen van andere weggebruikers dan ieder ander op de weg, en dat 130 km/h geen recht is dat je altijd moet kunnen rijden. Kortom je zult even wat gas terug moeten nemen want 100km/h rijden (ook links) is gewoon toegestaan. Je zult gewoon even moeten wachten, en verwacht niet dat iedereen maar in elk klein gaatje tussen 2 vrachtauto's moet gaan invoegen zodat jij zo nodig 130 kunt gaan rijden. Gewoon ook die mensen het gunnen om te rijden.

Rechts inhalen is echt altijd fout. Aangezien je dan een schrik reactie bij mensen kunt opwekken en er dan gevaarlijke situaties kunnen ontstaan. Mensen kunnen ineens gekke acties uithalen als ineens zo'n snelheidsduivel rechts komt inhalen.

[Reactie gewijzigd op vrijdag 31 maart 2017 13:35]


Door Tweakers user YourMom, vrijdag 31 maart 2017 12:43

Kakulukia schreef op vrijdag 31 maart 2017 @ 00:15:


In Nederland rijden mensen gewoon te veel onnodig links. Onze oosterburen doen dit zo veel beter. Signaal, inhalen, meteen terug naar rechts.
Idd... zelfs de Fransen... je kan ze op veel gebieden nonchalant noemen maar ik heb al een paar duizend kilometer versleten op Franse wegen en op gebied van hun gedrag in het verkeer, toch op de autosnelweg merkte ik toch ook een grotere mate van discipline op dan bij ons... ook daar élke keer: richtingaanwijzer aan, links voorbijrijden, terug rechts invoegen, ook laten zij hun richtingaanwijzer knipperen zo lang het manoeuvre duurt, wij hebben eerder de gewoonte om 3 x te knipperen net voor of tijdens het voorbijrijden.

Door Tweakers user YourMom, vrijdag 31 maart 2017 12:56

tim427 schreef op vrijdag 31 maart 2017 @ 01:08:


De meeste irritatiepunten op de weg zijn allemaal te omvatten met "oplettendheid";
Goh, grotendeels, akkoord, maar niet allemaal: in veel gevallen gaat het niet zozeer om oplettendheid maar om een verkeerde mentaliteit... een gebrek aan respect en discipline voor regels en/of anderen, compleet los van oplettendheid.

Beste voorbeeldjes:

- mensen die nooit richtingaanwijzers gebruiken, er zijn er héél veel die het systematisch niet gebruiken, niet uit oplettendheid maar puur omwille van een "foert-mentaliteit" en de gewoonte nooit gehad hebben.

- Voorrang van rechts: ook hier is het in veel gevallen ongetwijfeld onoplettendheid... maar in even veel gevallen is het gewoon een "whatever, ik rij door, ze zullen wel stoppen-mentaliteit"... tot ze diegene tegenkomen die zegt "je kan ze kussen, ik heb voorrang en m'n auto is lekker aan vervanging toe"

- nog snel even door het oranje of zelfs door de eerste seconde rood licht... zie ik vààk in BXL gebeuren (daar waar men weet dat er niet geflitst wordt natuurlijk want in dat geval blijven ze wel braafjes wachten) en ik zie heel goed dat het niet is uit onoplettendheid maar gewoon uit een compleet gebrek aan discipline en een lak aan regels.

Jawel, voor die 2 seconden sneller op hun bestemming te zijn vinden velen het best ok om hun eigen en anderen hun leven te riskeren en dat vind ik er schandalig aan, in alle bovenstaande voorbeelden. Ik ben zelf iemand die tegen regelneverij is maar in het verkeer kan men niet streng genoeg zijn vind ik... ik heb een dochter die binnen een paar jaar met haar fietsje de straat op gaat naar school maar zoals het nu is zie ik niet in dat ik haar ooit alleen zal kunnen laten gaan en dat is spijtig. Ze moet niet ver maar ze moet wel 2 beruchte gevaarlijke knooppunten over, daar zijn al meerdere fietsers van hun sokken gereden.

Door Tweakers user CH4OS, vrijdag 31 maart 2017 13:17

- Last but not least, de "Ik wil/durf niet in te halen". Mensen die met 80-90 achter een vrachtwagen blijven hangen en dit vervolgens ook blijven doen met ongeveer 2 a 3 auto lengtes. Natuurlijk, er zijn mensen die het eng vinden om auto te rijden of eng vinden om hard te gaan met een auto, maar realiseer je wel dat als zo een vrachtwagen een keer in de ankers gaat, hij dit harder kan dan jij in je koffiemolen, ook al weegt hij een stuk zwaarder. Daarnaast, die metalen balk aan de achterkant geeft ook alles behalve mee. Ook kan dit ter irritatie van de chauffeur zijn, ALS hij je nog kan zien met die afstand.
Tja, als een dergelijke auto achterop knalt bij een vrachtwagen, is die auto (en dus de chauffeur daarvan) fout, ik zie niet waarom je je hier aan zou moeten ergeren. :) De rekening komt vanzelf als het mis gaat.

Door Tweakers user The Elementz, vrijdag 31 maart 2017 15:52

tim427 schreef op vrijdag 31 maart 2017 @ 01:08:
Ik vind vooral het feit dat niemand elkaar het licht in de gunt zeer kwalijk.. We hebben best mooie wegen en auto's in NL en tegelijkertijd zit je binnen 2 uur aan de andere kant van NL => de paar minuten boeien dan ook vrij weinig.

Moet toegeven, ben zelf ook een "tempo-rijder", maar dat is meer omdat ik dat lekker/fijn/prettig vindt om wat harder te rijden. Maar om nou vervolgens iedereen op de linkerbaan in de nek te hijgen.

Als je naar landen in Azië kijkt, is het super chaotisch, maar de meesten zijn zeer tolerant naar elkaar, waardoor het letterlijk kris-kras door elkaar kan lopen.

De meeste irritatiepunten op de weg zijn allemaal te omvatten met "oplettendheid";
 • Onnodig links rijden
 • Geen knipperlicht gebruiken bij rotondes of wisselen van baan
 • Niet kijken of denken dat je knipperlicht heilig is alvorens je van baan wisselt
 • Te langzaam/inconsistent rijden
 • Tijdens het invoegen er maar vanuit gaan dat mensen op de snelweg voor jou aan de kant gaan of afremmen
 • Vrachtwagen of jezelf inhalen met 1 km/u verschil met als gevolg; onnodig lang in iemand dode hoek zitten en werkgelijkwaar 0.0 tijds winst behalen. (geef gewoon een dot extra gas)
 • Slingeren; vaak in combinatie met chatten op de telefoon
 • Afstand... 130km/u is echt 36 m/s dus een afstand van 72 m/s (2 seconden) is echt aan te raden. Zo vaak mis zien gaan helaas
 • Ritsen: nog ff de rest inhalen over het verdrijvingsvlak, niet om-en-om een auto maar gewoon er tussen persen, er niet tussen gelaten worden, al beginnen in te ritsen bij het bord "ritsen na 300 meter"
Helaas zie ik dit vaak terug bij onze "beroepschauffeurs" met op de eerste plek de taxichauffeurs en goede tweede de vrachtwagenchauffeurs.
Jaarlijks rijd ik ongeveer 50K a 60K en in de post van Tim427 kan ik mij helemaal vinden. Hierbij wil een toevoeging maken.
 • Indien de pijl boven de weg Groen is, gebruik dan deze beschikbare spitsstrook
Ik stel soms ook vragen bij het ontwerp van een weg. De A1 begint vrij breed en eindigt uiteindelijk naar 2 banen. Elke versmalling/op- en afrit is een filepunt naar mijn mening. De A6 afslag is verbreed, maar het verkeer moet gewoon 3 banen naar links en dat lijkt mij nu niet efficiënt voor de doorstroming (A9-->A1).
Een goed voorbeeld vind ik dan de A2 van Amsterdam naar Utrecht, waardoor alle afritten zijn afgezonderd en dat werkt naar mijn mening super goed.

Het valt mij vaak dat mensen optrekken als een formule 1 wagen en daarna vol in de ankers gaan voor twee meter extra ruimte. Hebben deze mensen nu z'n haast of schrikken ze wakker nadat ze de telefoon gebruiken. Ik snap het niet, want op koppeling snelheid sta je snel tussen. Netals Qlimaxxx noem ik dit ook JOJO-rijden en het is verdomd irritant. Dit is tevens een verklaring voor al die kettingbotsingen i.c.m. bumpertje-bumpertje rijden.
Slavy (TS) noemt ook het laatste moment besluiten en toch inhalen, waardoor jij vol in de ankers moet. Deze mensen kan ik tegenwoordig bijna aan het rijgedrag al eruit pikken.

Wat persoonlijke afkoring gedachten, gebaseerd op wat voor mij
Links = Linkerbaan Is Nogmaals Knullig Sloom
Recht = Rechterbaan Eenduidig Chill Helemaal Top

Het grappige is dat Ik bij de A1, waarbij van de A27 invoegt de laatste tijd nauwelijks of helemaal niet hoef te remmen en gewoon laat rollen. Uiteindelijk rij ik gewoon weer mee en geef ruimte voor de invoegers.

Vol goed om niet de enige te zijn die dit zo ziet. De egocentrische gedachte van onze maatschappij zien we zo direct terug in onze verkeersdeelname. We gunnen elkaar niks en denken Yes weer 1m dichtbij thuis, terwijl ze eigenlijk vertragingen maken die naar het einde van de staart steeds erger wordt.

Dit lijkt mij een mooie Big Data studie om rijgedrag te koppelen aan de utilisatie van ons wegennet en files.

[Reactie gewijzigd op vrijdag 31 maart 2017 16:03]


Door Tweakers user PhatFish, vrijdag 31 maart 2017 17:09

Stiems4 schreef op donderdag 30 maart 2017 @ 09:01:
[...]


Zou je dit ook kunnen zien als jouw de mogelijkheid geven om met een extra dot gas hem alvast in te halen? Hij houdt zich in ieder geval aan de regel 'zoveel mogelijk rechts rijden'. Jij hebt ook beter uitzicht op de situatie, jullie maken allebei een bijzonder manouvre door in te halen en moeten dus ook allebei het overige verkeer voor laten gaan. Misschien zou je eens je voet van het gas kunnen halen (of de cruise controle uit kunnen zetten) zodat je als een echte gentleman rustig afstand kunt houden. Uit je hele verhaal maak ik op dat je voldoende verkeerservaring en inzicht zou moeten hebben om hier rekening mee te houden..
Ja en nee. Op het moment dat je van baan wisselt, om wat voor reden dan ook, hoor jij in je spiegels te kijken, je hebt dan immers geen voorrang. Spiegels kijken, snelheid van de ander inschatten en je eigen auto kennen. Zodra je de persoon op de linker baan op de rem laat trappen, zit jij fout. Simpel als dat. natuurlijk hoor je zoveel mogelijk rechts aan te houden, maar als je 500m verderop al een vrachtwagen ziet en je rijdt al netjes 130km/u, kun je prima langzaam de linkerbaan op, inhalen en weer naar rechts. Het is echt niet zo moeilijk en het is nergens voor nodig om pas naar links te gaan als je al in de slipstream van de vrachtwagen zélf nog een keer op de rem moet trappen. Dit zijn de gasten die veel ergernis veroorzaken.

Door Tweakers user dolaf, vrijdag 31 maart 2017 19:00

Slavy schreef op dinsdag 28 maart 2017 @ 10:10:
[...]


In welke vorm merk jij dat automobilisten zich aan jou ergeren? Wat doe jij dan volgens hun "fout"? En wat is voor jou een reden om er achter te blijven hangen dan?
Ik merk dit zelf wel eens als ik met het busje door zo'n wijk heen moet met van die achterlijke drempels. Als je er met 30 overheen rijdt in zo een busje, rijd je hem snel aan gort. Heb je vaak iemand achter je zitten in een wat luxere auto met wat betere wegligging die met gemak 50kmph over zo'n "drempeltje" heen scheurt. Zit ie al snel achter mij geërgerd te kijken dat ik even terugga naar de 20 voor de drempel. Leuk als je dat in je achteruitkijkspiegel ziet, vooral zo groot in die busjes....

Door Tweakers user ISaFeeliN, zaterdag 1 april 2017 08:08

Als ik zo alle reacties lees, en vooral de verschillende meningen over verschillende sitauaties, kan ik niet anders concluderen dat het heel hard nodig is dat zelf auto rijden mensen ontnomen gaat worden, en mensen passagiers gaan worden in zelf rijdende auto's. Wat samen gaan we er heeeeeeeeeeel duidelijk, echt niet uitkomen.

Dat wordt een bloedbad.

Door Tweakers user PhatFish, zaterdag 1 april 2017 14:37

ISaFeeliN schreef op zaterdag 1 april 2017 @ 08:08:
Als ik zo alle reacties lees, en vooral de verschillende meningen over verschillende sitauaties, kan ik niet anders concluderen dat het heel hard nodig is dat zelf auto rijden mensen ontnomen gaat worden, en mensen passagiers gaan worden in zelf rijdende auto's. Wat samen gaan we er heeeeeeeeeeel duidelijk, echt niet uitkomen.

Dat wordt een bloedbad.
Op zich zijn er gewoon verkeersregels, die maken meningen irrelevant. Vaak zitten mensen gewoon fout en ik ben zelf ook echt niet de perfecte automobilist, maar goed, ik ben het deels met je eens dat autorijden mensen ontnomen moet worden. En gelukkig komt de industrie er al mee. Zelfrijdende auto's zijn in opkomst en ik denk zelf dat over een jaar of 10, het rijbewijs zoals we nu kennen overbodig is voor mensen die dan een moderne auto willen kopen.

Door Tweakers user i_r_, zondag 2 april 2017 10:02

En mensen met een dure Audi, bmw die gaan bumperkleven. Als ik al 10 km te hard rijd. Moet ik van baan wisselen om vervolgens te remmen(en dus meer benzine verbruiken) en later weer invoegen. Omdat hun net een paar seconde eerder willen zijn.
Deze gein maak ik ook iedere dag mee tijdens de rit naar mijn werk.
Ik rij standaard al 5-10 te hard en dan heb je nog van die mafketels die gaan bumerkleven en laat gaan inhalen terwijl er in dat gebied ook nog vaak fliters zijn.

Ik begrijp niet wat die lui denken te bereiken met hun gedrag, ik ga er echt niet (nog) harder om rijden en ik rij voldoende rechts om ze er langs te laten.

Door Tweakers user Fledder2000, zondag 2 april 2017 13:01

Bij verkeer is het altijd zaak dingen van twee kanten te bekijken. Je klaagt namelijk dat mensen achter een vrachtauto de auto er ineens voor gooien naar links toe, terwijl jij vriendelijk met 130 links aan kwam rijden.

Dat kan inderaad een linke, irritante en gevaarlijke actie zijn. Maar het probleem vanuit de andere kant gezien komt veel vaker voor. Iemand rijd zich vast achter een vrachtauto en komt er links niet meer tussen. Sterker nog, links geeft expres een tandje gas erbij om het gaatje dicht te rijden.

Dat soort misgunnen van de plek op de weg zorgt voor de akelige mentaliteit in het verkeer. Als niemand de persoon toestaat achter de vrachtauto uit te komen, gooit hij hem er uiteindelijk gewoon voor. Het andere effect is dat mensen te lang links gaan rijden omdat ze dus geleerd hebben dat als je rechts gaat rijden, je nooit meer terug naar links kunt, want dat gunt niemand je. Of mensen blijven juist expres achter de vrachtauto plakken omdat je links voortdurend opgejaagd wordt, al rijd je zelf 130.

Mijn punt: dit gedrag is een effect van ander gedrag, en staat niet op zichzelf. Buiten dat zijn er natuurlijk ook altijd mensen die gewoon totaal niet opletten en iets anders aan het doen zijn.

Het gaat er in het verkeer niet om om je gelijk te halen. Het gaat om inzicht en geven en nemen. Wanneer ik links vrij heb en verderop zie dat rechts zich vastrijd bij een vrachtauo, dan zou ik het recht volledig aan mijn zijde hebben om gewoon door te kachelen. Ik zou zelfs gelijk hebben wanneer ik versnel. En ik zou gelijk hebben om boos te zijn wanneer die persoon alsnog hem er voor gooit.

Maar het gaat niet om gelijk hebben. Ik zou enigzins gas terugnemen om die persoon duidelijk te maken dat hij de ruimte kan nemen om achter de vrachtauto uit te komen. De persoon zal begrijpen dat dit een aardigheidje is en links zo snel mogelijk versnellen en misschien weer terug naar rechts te gaan.

In situatie A heb je twee gefrusteerde mensen die gevaarlijke toeren uithalen, zonder daadwerkelijk een snelheidswinst te hebben. In situatie B rijden beide mensen vredig door, zonder irritatie of stress.

Kies situatie B. Een goede chauffeur minimaliseerd rij- en rembewegingen voor zichzelf EN andere weggebruikers. Dat bereik je nooit door alleen maar te nemen, zelfs niet wanneer dat volgens de regels zou mogen.

Door Tweakers user Blokker_1999, zondag 2 april 2017 17:38

Alleen heb ik daar al te vaak meegemaakt dat ik voor mij gewoon de wettelijke minimumruimte open hou terwijl er achter mij een zee van ruimte vrij is en men er toch voor kiest om zich voor mij te zetten en mij op mijn rem te dwingen terwijl vijf seconden langer tegen 90 achter een vrachtwagen blijven hanger ervoor zou zorgen dat je naar links komt zonder 1 persoon te hinderen.

Door Tweakers user TunefulDJ_Mike, maandag 3 april 2017 07:02

Oef Ik nog altijd een hartverzakking van mensen die naar links komen met 80 terwijl de linkerbaan 130 rijdt. Zijn ook altijd nog van die kleine trut auto's als Toyota Aygo. Het lullige hieraan vindt ik dat die mensen niet door hebben dat een auto die 50km/h harder rijdt geen prettige aanvaring geeft zeker niet als de linkerbaan vaak vol zit met auto's die zo 300-400 kg zwaarder zijn.

Door Tweakers user Jean Paul, maandag 3 april 2017 09:06

Nog drie situaties die vernoemd mogen worden, deze ochtend maar weer gezellig op de 20KM naar werk:
 • Het is super mistig vandaag, maar genoeg mensen die het niet nodig vinden om licht te voeren. Vermoedelijk hebben ze automatisch licht, maar dat werkt in ieder geval niet met mist
 • Ongegeneerd naar rechts invoegen terwijl er nauwelijks ruimte is op een 70 tweebaansweg, terwijl je nergens hoeft af te slaan. Werd volledig afgesneden (knipperlicht is heilig), en als je dan je schouders ophaalt om aan te geven wat nu het nut was, krijg je doodleuk wilde gebaren terug. Ik vraag mij oprecht af wat er nu mis is met dit soort mensen en wat voor winst ze denken te behalen door zulke acties
 • 5KM van te voren voorsorteren, al ruim op de snelweg links blijven plakken, ondanks dat men constant rechts ingehaald wordt. En inderdaad letterlijk omdat 5KM verderop in de stad men linksaf moet
Soms denk ik dat het wel heel fijn zou zijn als iedereen sensoren en camera's had, welke je rijgedrag analyseren en plus- en minpunten geeft. Bij teveel minpunten? Rijontzegging + verplichte cursus. Herhaaldelijk falen door egoïstisch gedrag of gebrek aan inzicht? Niet meer de weg op. Ahh, dromen kan altijd :9

Door Tweakers user YourMom, maandag 3 april 2017 10:32

Jean Paul schreef op maandag 3 april 2017 @ 09:06:
Nog drie situaties die vernoemd mogen worden, deze ochtend maar weer gezellig op de 20KM naar werk:

[list]
• Het is super mistig vandaag, maar genoeg mensen die het niet nodig vinden om licht te voeren. Vermoedelijk hebben ze automatisch licht, maar dat werkt in ieder geval niet met mist
Hehe, idd. aan het (verkeerd) gebruik van de autolichten kan ik me toch ook ergeren.

zoals je zelf al zegt: mensen die het niet nodig vinden om bij mistig, of ander weer dat het zicht belemmert, hun lichten aan te zetten. Bij velen zal het inderdaad zijn omdat ze er niet aan denken (want eigenlijk is het niet donker) en bij anderen kan het idd zijn omdat hun sensoren voldoende daglicht opnemen in het geval van automatische verlichting...

Maar wat ik het ergste vind, en je ziet het veel: zijn die -meestal- jonge petjesdragers, de stoere jongentjes in hun al-dan-niet-getunede prutswagen die het blijkbaar "cool" vinden om rond te rijden met hun standlichten i.p.v. met hun normale koplampen... bij daglicht = tot daaraan toe, maar ik zie het vaak bij dit mistig weer en zelfs bij schemerdonker dat het écht wel al nodig is om je gewone koplampen op te zetten, neen, wat doen ze dan in dit geval: ze laten lekker hun standlichten aan en zetten daarbij gewoon hun voorste mistlampen op. Yep, dit vinden ze zelfs nóg cooler, àlles om maar niet de reguliere koplampen te moeten aan zetten. |:( idiots.

Door Tweakers user Hkuit, maandag 3 april 2017 10:45

tjonge jonge jonge,
wat zijn we het eens met elkaar. Of niet.
In ieder geval heeel veeel reacties op deze blogpost.

Weet je wat ik dacht toen ik de titel zag?
Ik dacht dat deze blogger zijn rijbewijs nog niet had en nu aan ons ging vragen of autorijden moeilijk was of niet; lees maar mee:
Autorijden, is het zo moeilijk?

Ik zag een arme blogger voor me die ietwat bang was geworden door verhalen van zijn vrienden/broers/neven/weetikveel en die nu van ons wilde horen of autorijden wel of niet ingewikkeld was...

NB:
ik rijd al weer best lang auto en ik rijd hardstikke goed :)
Als ik op de snelweg iemand in haal met de max. toegestane snelheid (ik check altijd op de GPS) dan ga ik ook niet op zij als er een ander komt aangestormd, sterker nog, als het een klever is dan laat ik mijn gas los. Stom? Tja, niets menselijks is mij vreemd. Ik houd me aan de regels en dat gaat gemakkelijker als anderen dat ook doen. Op de A2 heb ik nergens problemen mee, niemand die daar met 130+ komt aangestormd...

Door Tweakers user CrystalViriS, maandag 3 april 2017 11:11

Je wordt al helemaal kriebelig als je de verhalen hier leest van sommigen.

Mijn grootste ergernissen op de a2:
Het is hardstikke druk in de spits toch rijdt iedereen links om die ene vrachtwagen in te halen waardoor bijna de helft van het asfalt ongebruikt is. En dan heb je nog mensen die zich er perse tussen moeten proppen op de linkerbaan waardoor ze over een lengte van een kilometer weer zo'n rem beweging veroorzaken. Of van die figuren die dan ineens terug willen naar rechts omdat het daar heel even iets beter kan door rijden. En dat continue herhalen.

Aso's die op de a2 tijdens de file via het tankstation rijden. En dan een kilometer verderop weer moeten invoegen op diezelfde file. En niet doorhebben dat als ze dit doen, massaal, iedereen daar weer op moet anticiperen en remmen waardoor zij mede veroorzaker zijn van de file. Niemand gaat daar tanken de meeste voegen in op de snelweg bij Maarheeze, blijven op diezelfde rijbaan (die overloopt naar de afslag richting tankstation) en rijden dan er achter door zo hard ze kunnen om vervolgens weer te duwen omdat ze er weer tussen moeten. Iedereen erachter staat compleet stil, elke ochtend.

Door Tweakers user oef!, maandag 3 april 2017 15:10

Alles herkenbaar, behalve "Iedereen rijd in een rij links om een langzaam voertuig in te halen dus rij ik op de rechter baan helemaal tot dat voertuig om hem er vervolgens tussen te proppen, het scheelt 4 auto's".

Tijdens de spits kan het rijden op de linkerbaan me wel eens frustreren, gas, remmen, gas, remmen, gas, HARD REMMEN, gas, je kent het wel. Ondertussen is de rechterbaan leeg.

Ik ga dan naar de rechterbaan en zet mijn cruisecontrol aan op een snelheid die gelijk is aan de linkerbaan. Als iedereen 3 tellen later weer in de ankers vliegt dan zet ik mijn CC niet direct uit. Dat doe ik pas als het snelheidsverschil te groot wordt, met 100 langs een stilstaande linkerbaan rijden is niet echt verantwoord.

Is dus niet om aso te doen of rechts in te halen maar gewoon voor het eigen Fahrvergnügen want het geeft veel meer rust. Ik vind het niet onredelijk dat ik er ook weer tussengelaten wordt als ik beheerst mijn knipperlicht aanzet en weer invoeg.

Door Tweakers user Hkuit, dinsdag 4 april 2017 15:37

oef! schreef op maandag 3 april 2017 @ 15:10:
Alles herkenbaar, behalve "Iedereen rijd in een rij links om een langzaam voertuig in te halen dus rij ik op de rechter baan helemaal tot dat voertuig om hem er vervolgens tussen te proppen, het scheelt 4 auto's".
Ik vind het niet onredelijk dat ik er ook weer tussengelaten wordt als ik beheerst mijn knipperlicht aanzet en weer invoeg.
Nee, ik ook niet, maar daar zijn veel medeweggebruikers het echt niet mee eens.
Echt, voor leuk autorijden als het druk is moeten we echt over naar de zelfrijdende auto; die stemt met de andere auto's af, het asfalt wordt optimaal gevuld en er zijn geen emoties die dit 'spel' in de war sturen :)

Door Tweakers user Rey Nemaattori, woensdag 5 april 2017 16:43

Gwn lekker met 140-150 over de linkerbaan blazen, heb je eigk alleen nog maar last van mensen die op t laatste moment nog even een vrachtwagen inhalen met 90 en mensen die niet aan de kant gaan...de rest laat je vrolijk achter je :W

Door Tweakers user Carloz, vrijdag 7 april 2017 14:22

Ik denk dat het veel eenvoudiger ligt.. En dat zit zo: 'iedereen maakt wel eens een foutje'.
Juist wanneer je veel op de weg zit, moet je weten dat iedereen wel eens een foutje maakt, ook jij.

In het verleden (toen ik wat jonger was ;( ) heb ik mij, net als jij, ook zeer veel geërgerd aan de mede weggebruikers.
Maar op een gegeven moment ben ik aan wat meer zelfreflectie gaan doen en er bewuster van geworden dat je als buitenstander niet altijd weet wat er achter het stuur van de mede weggebruiker gebeurt.

Ook ik heb er relatief veel kilometers opzitten (ene jaar wat wat meer dan het andere), maar daarbij mijzelf ook vaak genoeg op betrapt dat ik een domme actie deed, waar vermoedelijk anderen zich ook groen en geel aan hebben geërgerd.

Gewoon even met de gedachten ergens anders (juist wanneer je ervaring hebt gebeurd dit). Nét even te laat op je rem trappen omdat je radio gek doet of omdat je Zoon aan het blèren is. Of even geïrriteerd bent over je collega weggebruiker, hoe onnozel ook, je hem dat even wilt laten weten, maar hij waarschijnlijk geen enkel benul heeft waarom je dat doet.

En ik denk, dat jij en ik, juist dat soort gevallen veel tegenkomt omdat je veel op de weg zit. Ik geloof niet dat zo'n persoon altijd zo rijdt.
Jij bent voor anderen soms ook gewoon een frustratie factor, zonder dat je het zelf weet...
En een optel som van al die gevallen geeft soms het idee dat iedereen zo rijdt...

Reageren is niet meer mogelijk