Geschiedenis…is het zo moeilijk?

Door Slavy op maandag 3 april 2017 11:37 - Reacties (32)
Categorie: Slavy's rants, Views: 4.406

Allereerst wil ik iedereen bedanken die “Autorijden…is het zo moeilijk” heeft gelezen. Ik had nooit verwacht zo veel views te krijgen, laat staan reacties. Gezien de grote hoeveelheid reacties is het natuurlijk (bijna) onmogelijk om op iedereen te reageren. “Waarom heb je dan wel tijd om een nieuwe blog te schrijven?” vraag je jezelf misschien af. Dit omdat ik een ander onderwerp wil aansnijden, misschien dat ik in de toekomst nog een deel twee doe.

Om voor nu in het kort te reageren op alle mensen die zich kunnen vinden in de blog post of opbouwende kritiek hebben (welke ik ook zeer waardeer): Autorijden in het algemeen is niet een “frustratie” voor mij, het is niet dat ik er stress van heb of er wakker van lig, sterker nog, ik vind het leuk om auto te rijden, het is alleen jammer dat de punten uit mijn vorige blog voorkomen. Ik hoop dat jullie ook kunnen inzien dat achter een vrachtwagen hangen en “lay low for a while, enjoy the weather” niet echt een optie is gezien ik rond de 100KM enkele reis af leg. Ik ben ook blij als ik weer naar huis kan en heb geen zin om daar twee uur over te doen als ik in kortere tijd bij het thuisfront kan zijn.

Over thuisfronten gesproken, daar gaat mijn volgende blog (deels) over. Sinds langere tijd heb ik het gevoel dat geschiedenis mensen niet zo veel interesseert. Je kan geschiedenis vanuit twee standpunten zien, namelijk “ja hallo dat was #vultijdsbestekin geleden, ga wat nuttigs doen ofzo”. De andere is “eert wat de mensen voor u hebben gedaan, koester hun hiervoor, respecteer dit en gebruik dit (indien mogelijk) als les om samen aan een betere toekomst te bouwen”.

Om wat context te schetsen, zelf ben ik gefascineerd in geschiedenis, dit is redelijk breed, van het Romeinse Rijk tot Tesla die mot heeft met Edison, Da Vinci met zijn vliegmachines tot Werner Von Braun die hielp met de Saturnus V, noem het maar op.

Om een voorbeeld te geven waarom ik mij hier aan “stoor”, een tijd geleden werd er op TV aan een jongere generatie (ik schat de gemiddelde leeftijd 16-18 jaar) wanneer de 2e wereld oorlog had plaats gevonden, waarop er allerlei antwoorden kwamen tussen 1823 tot 1980, de correcte zat hier helaas niet tussen. Enerzijds verbaast het mij niet, dingen zoals Snapchat of Instagram zijn natuurlijk belangrijker, je hebt natuurlijk geen leven meer als deze het even niet meer doen, dat terzijde, maar ik ben wel van mening dat je toch moet weten wat de tradities/geschiedenis van je land is waar je in woont.

Natuurlijk, je kan niet verwachten van iedereen dat men van A tot Z het draaiboek kent over de Nederlandse geschiedenis, echter mag je toch wel verwachten van mensen, ook de jongere generatie, dat in ieder geval de belangrijkere punten uit de geschiedenis van ons kikkerlandje in hun kennis aanwezig is? Het is het verleden, daar ben ik het mee eens, maar ik krijg er wel een beetje het gevoel dat die Vlog op Youtube maken en bij elke video roepen “like & subscribe” ter behoeve van zelfverheerlijking toch belangrijker is.

Nog een ander voorbeeld, en deze is meer het “oog voor respect hebben voor de geschiedenis van uw vaderland”. In Frankrijk heeft iemand het idee gehad om in de buurt van de invasiestranden bij NormandiŽ waar een bloedbad is geweest in de 2e wereldoorlog windmolens te willen bouwen. Deze staan dan wel wat kilometers van het strand vandaan, maar dan nog vind ik het alles behalve respectvol. Begrijp mij niet verkeerd, ik ben voorstander van “groen denken” en er voor te zorgen dat generaties na ons nog kunnen genieten van deze aardkorst zoals wij hem kennen, er is echter een maar voor mij, een hele grote “maar”. De lengte van de Franse kustlijn is ca 3400 kilometer. Uit die 3400 kilometer willen ze exact op het gedeelte waar zo hard geknokt is die foeilelijke molens neerzetten, waar o zo veel helden liggen begraven, mensen die zichzelf opofferden zodat wij nu in vrijheid kunnen leven.

Ik kan niet begrijpen wie dat “slimme idee” had om daar molens te willen bouwen. Hebben ze alleen naar het “opbrengst” plaatje gekeken, kon iemand zijn zakken goed vullen met het idee of is er een andere reden? Ik weet het niet.

Enfin, soms krijg ik het idee dat ik mijzelf te druk maak om dit soort dingen, dat het aan mijzelf ligt. Ben ik soms zo anders dan de rest? Verwacht ik te veel van de medemens? Geef ik te veel om historie? Vragen die hoogst waarschijnlijk nooit beantwoord zullen worden…

________________________________

P.S. Er is een petitie gestart tegen de windmolens bij de invasiestranden. Ik ga niet vragen en smeken om hier voor te tekenen (ben immers zelf tegen het “like & subscribe” principe). Je kan informatie en de petitie vinden op http://environnementdurable.org/ .

Volgende: Rockstar werkt mogelijk aan GTA6 07-'17 Rockstar werkt mogelijk aan GTA6
Volgende: Autorijden...is het zo moeilijk? 03-'17 Autorijden...is het zo moeilijk?

Reacties


Door Tweakers user Tazzios, maandag 3 april 2017 11:43

"maar dan nog vind ik het alles behalve respectloos."
Match niet helemaal met je betoog. ;)

Door Tweakers user Slavy, maandag 3 april 2017 11:47

Tazzios schreef op maandag 3 april 2017 @ 11:43:
"maar dan nog vind ik het alles behalve respectloos."
Match niet helemaal met je betoog. ;)
TY! Dat terwijl ik hem nog had nagelezen :/

[Reactie gewijzigd op maandag 3 april 2017 11:47]


Door Tweakers user Creep, maandag 3 april 2017 11:58

Ik vind het nog redelijk kort door de bocht om de slachtoffers als reden van het niet bouwen van windmolens te noemen. Het is niet alsof er op de plek zelf wordt gebouwd, het is 10 KM uit de kust. En ja, er is meer kustlijn en misschien is daar ook wel evenveel opbrengst te behalen, maar is het aantal doden of de impact op de geschiedenis van een bepaalde locatie nu de juiste maatstaf om energie te vergroenen?

En dan de hamvraag: hoe lang hebben deze plaatsen nog relevatie? Nu wellicht nog wel, met overlevenden en kinderen van, maar hoe zit dat over 50 jaar?

Door Tweakers user Palmolive, maandag 3 april 2017 11:58

Ik zie echt het probleem niet. Ik vind er ook niks lelijks aan. Windmolens zijn een teken van verduurzaming en vooruitgang, wat mij betreft proppen we er de hele oceaan mee vol.

Door Tweakers user walteij, maandag 3 april 2017 12:32

Ik ben meestal niet van het tekenen van dit soort petities, maar in dit geval maak ik graag een uitzondering.
Deze stranden hebben de grootste amfibische invasie ooit mee gemaakt. Ik geloof ook niet dat er ooit nog een dergelijke invasie zal plaatsvinden (mede door de wijzigingen in oorlogsvoering).

Ik stond er ook van te kijken dat tieners niet wisten wanneer WOII had plaatsgevonden.
Zeker omdat deze kinderen die als het goed is uitgebreid op zowel de basisschool als de middelbare school hebben behandeld.
Toegegeven, ik weet ook niet meer wanneer de 80-jarige oorlog was, of wanneer Willem van Oranje door Balthasar Gerards is neergeschoten in Delft, maar ik weet in ieder geval wel dat het is gebeurd (en dat terwijl mijn middelbare schooltijd al bijna 25 jaar geleden is).

Ik vrees dat het met geschiedenis eigenlijk precies hetzelfde probleem is als met een hele hoop andere dingen (ICT, spelling, aardrijkskunde/topologie, wiskunde, biologie, natuurkunde etc). Het interesseerd mensen gewoon niets. En als mensen er niets om geven, doen ze er niets mee en verdwijnt de geleerde stof automatisch.

Edit: Serieus de vraag hoe lang deze plaatsen nog relevant zullen zijn? Even wat relevante plaatsen noemen dan vanuit de geschiedenis:
Waterloo, Brielle, Agincourt, Alamo, Verdun, Charleroi, de Grebbeberg, Stalingrad.
En zo kunnen we nog wel even doorgaan. De stranden in Normandie hebben in slechts enkele weken 425,000 mensen het leven gekost (dat is net iets minder als het aantal mensen dat in Den haag woont).
Ik hoop serieus dat dit soort plaatsen altijd relevant zullen zijn. Frankrijk heeft meer dan genoeg ruimte langs de kust om windmolens minstens zo efficient te laten werken. Laat deze plaatsen aub met rust.

[Reactie gewijzigd op maandag 3 april 2017 13:16]


Door Tweakers user i-chat, maandag 3 april 2017 12:49

ik bouw liever windmolens waar ze;

1: het meeste rendament opleveren,
2: de bodem stabiel is,
3: waar het goedkoop is (iemand moet het tenslote betalen).

als er dan gegrondde redenen zijn om ze juist daar te bouwen, so be it,

liever hun graven schenden dan door blijven gaan met het stoken van kolen, hebben ze onze wereld gered om die vervolgens nog geen 200 jaar later alsnog kapot te zien gaan aan energie-crisissen en anderen ellende. DAT lijkt mij nog respectloos.

Door Tweakers user Ample Energy, maandag 3 april 2017 13:11

Ze willen er maar 75 plaatsen terwijl er volgens mij 130 schepen waren die bombardementen uitvoerden. Dus het plan uitbreiden naar 130 stuks en ze allemaal naast elkaar zetten lijkt mij een prima plan dat ter ondersteuning kan dienen aan de beeldvorming. "Kijk zoon, zie je die rij windmolens? 75 jaar geleden lag daar het begin van de invasie op deze stranden. Je kunt je voorstellen dat de Duitsers hun broek volscheten toen 130 stalen giganten hun horizon vulden en vervolgens urenlang granaten op ze afvuurden."

"die foeilelijke molens"
Ik denk dat jouw probleem dieper ligt dan toevallig de locatie :P

Door Tweakers user walteij, maandag 3 april 2017 13:23

@Ample Enery; 138 oorlogsbodems inderdaad. Maar die werden voorgegaan door 287 mijnenvegers en gevolgd door pakweg 4000 landingsvaartuigen.
En dan vergeten we nog de escorterende fregatten, corvettes en sleepboten die de landingsvoertuigen die te zwak waren moesten slepen. In het totaal deden er zo'n 6000 vaartuigen mee aan operation Neptune.

Dat zijn erg veel windmolens hoor...

Door Tweakers user Slavy, maandag 3 april 2017 13:29

Ample Energy schreef op maandag 3 april 2017 @ 13:11:
Ze willen er maar 75 plaatsen terwijl er volgens mij 130 schepen waren die bombardementen uitvoerden. Dus het plan uitbreiden naar 130 stuks en ze allemaal naast elkaar zetten lijkt mij een prima plan dat ter ondersteuning kan dienen aan de beeldvorming. "Kijk zoon, zie je die rij windmolens? 75 jaar geleden lag daar het begin van de invasie op deze stranden. Je kunt je voorstellen dat de Duitsers hun broek volscheten toen 130 stalen giganten hun horizon vulden en vervolgens urenlang granaten op ze afvuurden."

"die foeilelijke molens"
Ik denk dat jouw probleem dieper ligt dan toevallig de locatie :P
Met die context zou ik meer vreden hebben, alleen dan wel in de vorm hoe de schepen ook echt lagen. Als er zo veel komen dan maakt de vorm van aanleg ook niet meer uit gezien het budget dat zo veel windmolens kost.

Ach, heb jij ze ooit mooi gevonden dan? Geef ze in NL dan een mooiere vorm of bouw ze kleinschaliger. Over 10 jaar staan er die 1KM hoog zijn? ;)

Door Tweakers user Wailing_Banshee, maandag 3 april 2017 13:33

Creep schreef op maandag 3 april 2017 @ 11:58:
En dan de hamvraag: hoe lang hebben deze plaatsen nog relevatie? Nu wellicht nog wel, met overlevenden en kinderen van, maar hoe zit dat over 50 jaar?
Zolang mensen besluiten om andermans bezit te bezetten/stelen/verwoesten, waar in de wereld dan ook, heeft het relevantie. Ik ken niemand die in WWII heeft gevochten (mijn opa's zijn beide ondergedoken geweest), maar toen ik daar een paar jaar geleden was, deed het me toch echt heel veel. Niet zozeer vanwege WWII maar vanwege het feit dat we nu nog steeds oorlog hebben in de wereld, om de stomste redenen.

Hetzelfde geldt voor Auschwitz. Zodra de laatste kinderen van overlevenden dood zijn, zou dat ook opgeruimd kunnen worden? Kunnen we er een mooi vakantie park van maken ...(omgeving daar is echt prachtig, het contrast met het kamp daardoor des te groter)
Ample Energy schreef op maandag 3 april 2017 @ 13:11:
Ze willen er maar 75 plaatsen terwijl er volgens mij 130 schepen waren die bombardementen uitvoerden. Dus het plan uitbreiden naar 130 stuks en ze allemaal naast elkaar zetten lijkt mij een prima plan dat ter ondersteuning kan dienen aan de beeldvorming. "Kijk zoon, zie je die rij windmolens? 75 jaar geleden lag daar het begin van de invasie op deze stranden. Je kunt je voorstellen dat de Duitsers hun broek volscheten toen 130 stalen giganten hun horizon vulden en vervolgens urenlang granaten op ze afvuurden."
Zoiets zou natuurlijk kunnen, combineren van dingen: het start van de bevrijding van Europa uit de handen van de Nazi's en de start van de bevrijding van de aarde van de kolen en olie.

Door Tweakers user Marc H, maandag 3 april 2017 13:34

Creep schreef op maandag 3 april 2017 @ 11:58:
Ik vind het nog redelijk kort door de bocht om de slachtoffers als reden van het niet bouwen van windmolens te noemen. Het is niet alsof er op de plek zelf wordt gebouwd, het is 10 KM uit de kust. En ja, er is meer kustlijn en misschien is daar ook wel evenveel opbrengst te behalen, maar is het aantal doden of de impact op de geschiedenis van een bepaalde locatie nu de juiste maatstaf om energie te vergroenen?

En dan de hamvraag: hoe lang hebben deze plaatsen nog relevatie? Nu wellicht nog wel, met overlevenden en kinderen van, maar hoe zit dat over 50 jaar?
Ik kan zijn punt wel begrijpen.

Niet alleen op het strand hebben mensen hun leven verloren. Er zijn ook meerdere schepen vergaan en er ligt nog steeds een rij van gezonken amfibievoertuigen voor een van de kusten, om maar wat te noemen.
Sommige dingen doe je niet. Misschien dat ik van een andere generatie ben, maar alleen al uit respect voor de mensen die daar hun vader, familielid of kameraden verloren hebben vind ik dit gewoon niet kunnen.

Door Tweakers user Ample Energy, maandag 3 april 2017 14:27

walteij schreef op maandag 3 april 2017 @ 13:23:
@Ample Enery; 138 oorlogsbodems inderdaad. Maar die werden voorgegaan door 287 mijnenvegers en gevolgd door pakweg 4000 landingsvaartuigen.
En dan vergeten we nog de escorterende fregatten, corvettes en sleepboten die de landingsvoertuigen die te zwak waren moesten slepen. In het totaal deden er zo'n 6000 vaartuigen mee aan operation Neptune.

Dat zijn erg veel windmolens hoor...
Rustŗŗgh :P

Ik bedoelde niet de hele vloot, nee, alleen die 'oorlogsbodems' (op zich een mooi woord, die kende ik nog niet!).
Slavy schreef op maandag 3 april 2017 @ 13:29:
[...]


Met die context zou ik meer vreden hebben, alleen dan wel in de vorm hoe de schepen ook echt lagen. Als er zo veel komen dan maakt de vorm van aanleg ook niet meer uit gezien het budget dat zo veel windmolens kost.

Ach, heb jij ze ooit mooi gevonden dan? Geef ze in NL dan een mooiere vorm of bouw ze kleinschaliger. Over 10 jaar staan er die 1KM hoog zijn? ;)
De vorm van aaanleg maakt wel degelijk uit. Je kunt ze namelijk niet zomaar achter elkaar zetten, omdat ze dan steeds inefficiŽnter worden. En niemand weet toch zeker hoe alles op een bepaald moment lag, dus dat vind ik om eerlijk te zijn een beetje een kleinzielig argument. Als je ze bouwt doe je het gewoon goed. Natuurlijk zijn ze relatief goedkoop, maar om ze dan maar een beetje willekeurig en ongeordend neer te zetten schiet z'n doel voorbij. Straks wil je ook nog allemaal van ongelijke hoogte maken om nog meer de schepen te benadrukken. Dan kan je je beter focussen op het weghalen van monumenten, omdat die ook op de plek staan waar mensen zijn gestorven voor je vrijheid en omdat kunst nou eenmaal ook niet perfect de waarheid afbeeldt.

En ja, ik vind ze daadwerkelijk mooi.
http://www.mhivestasoffsh...ial-Northwind-11840-1.jpg

Ik weet ook wel dat niet iedereen ze mooi vindt, maar we hebben ze nou eenmaal nodig en ze moeten ergens komen te staan. Als blijkt dat ze voor NormandiŽ ideaal staan, dan heb ik daar echt geen problemen mee. Ik heb alle landingsstranden ook bezocht en die paar windmolens gaan het uitzicht echt niet verpesten. Nu ben ik uiteraard biased omdat ik ze sowieso geen horizonvervuiling vind, maar je onderschat de schaal van de stranden als je denkt dat je ze overal en altijd zult zien.


Ik vind het trouwens wel mooi dat je je hiervoor inzet hoor, ook al ben ik het niet helemaal met je eens. Ik vind het een heel belangrijk stuk Europa en ik vind ook dat iedereen regelmatig onderwezen moet worden over WO II en daarmee dus ook de bevrijding van Europa. Maar ik zie windmolens niet als een soort kwaad en ik vind ze persoonlijk ook echt niet lelijk en ik vind ze zeer belangrijk om de wereld een betere plek te maken. Ik heb er dan ook absoluut geen probleem mee om ze daar voor de kust neer te zetten en zoals ik zei is het misschien mogelijk om ze als symbool voor schepen te gebruiken. Elke 5 jaar ligt er begin juni sowieso minimaal 1 groot marineschip van een geallieerd land en ik denk dat het best mooi kan zijn om die voor of naast de windmolens voor anker te leggen om zo nog meer de schaal te benadrukken.

Maar is er een alternatief mogelijk? Kan je ze iets verderop op het land plaatsen of mag dat dan misschien niet omdat er lang geleden vliegtuigen vlogen en daar ook mensen zijn gestorven? Kan je anders een gigantisch zonnepanelenpark daar kwijt of moeten er dan te veel boeren verhuizen? Er moet sowieso onderzoek gedaan worden, maar als daaruit blijkt dat een windmolenpark voor de kust van NormandiŽ de beste oplossing is, zou je daar dan vrede mee hebben of blijven het dan volgens jou lelijke dingen die nergens mogen komen?

Door Tweakers user Jeroenneman, maandag 3 april 2017 18:02

Marc H schreef op maandag 3 april 2017 @ 13:34:
[...]


Ik kan zijn punt wel begrijpen.

Niet alleen op het strand hebben mensen hun leven verloren. Er zijn ook meerdere schepen vergaan en er ligt nog steeds een rij van gezonken amfibievoertuigen voor een van de kusten, om maar wat te noemen.
Sommige dingen doe je niet. Misschien dat ik van een andere generatie ben, maar alleen al uit respect voor de mensen die daar hun vader, familielid of kameraden verloren hebben vind ik dit gewoon niet kunnen.
Ja bedoelt die mensen die gestorven zijn juist opdat de wereld een stukje beter werd? Die mensen die hun en onze kinderen een betere toekomst gunden?

Die zouden vertrekken van het lachen als je ze vertelde dat er meer dan 50 jaar later mensen zouden zeuren of we wel of niet duurzame energie mogen opwekken op de plek waar zij hun leven gaven. Die mannen die daar liggen, die verdienen het dat de wereld een stukje schoner wordt. Juist om het ongelooflijke offer wat ze hebben gebracht.

Door Tweakers user Harm_H, dinsdag 4 april 2017 00:28

Ps....?

Waar kan ik dit downvoten - windmolens op zee zijn nu meer nodig dan ooit. Je hoeft geen expert te zijn om nu al wereldoorlog 3 'The Climate Wars' aan te zien komen. Wat is er mooier dan deze windmolens - juist voor deze plaats - die dit mogelijk kunnen voorkomen?

Door Tweakers user Slavy, dinsdag 4 april 2017 07:37

*BREAK*

Ik vind het wel enigszins jammer dat er vooral op het laatste stuk van het verhaal word gehamerd en niet zo zeer op het eerste deel, wat in mijn optiek een stuk belangrijker is.

Carry on.

Door Tweakers user Jeroenneman, dinsdag 4 april 2017 09:26

Slavy schreef op dinsdag 4 april 2017 @ 07:37:
*BREAK*

Ik vind het wel enigszins jammer dat er vooral op het laatste stuk van het verhaal word gehamerd en niet zo zeer op het eerste deel, wat in mijn optiek een stuk belangrijker is.

Carry on.
Het eerste deel zijnde jouw beleving dat de jeugd weinig meer weet over de geschiedenis?

Tja, gewoon minder interessant. Dat denkt namelijk iedereen die ouder wordt.
"Die jongeren, die weten niks meer van x of y".

Dat sentiment zie je in elke tijdsperiode terug. Degene die voor jou kwamen, die hanteren oude gebruiken, de jongeren zijn lui en weten niets van praktische zaken.

Door Tweakers user noppus, dinsdag 4 april 2017 10:33

De tweede wereldoorlog maakt een (prominent) deel uit van de "Canon van Nederland". En die Canon is sinds een jaar of tien het uitgangspunt voor het geschiedenisonderwijs.

Wat kun je nog meer doen, voor niet-geÔnteresseerde leerlingen? (Dit geldt denk ik voor meer vakken.)

Door Tweakers user Harm_H, dinsdag 4 april 2017 12:24

"werd er op TV aan een jongere generatie gevraagd"

Dit is ook totaal niet representatief.

Helemaal geen seconde om na te denken. Volledig in de stress met een camera op je neus. Groep vrienden erbij 'is niet stoer om slim te zijn'. Laat staan dat tuig voornamelijk buiten loopt - hangjongeren - en de normale jongere veelal binnen/op school/bij vrienden thuis.

Het goede antwoord is ook geen leuke TV! Knip knip Slavy :)

Door Tweakers user B00st3r, dinsdag 4 april 2017 13:47

Ja, geschiedenis is moeilijk als het je niet interesseert. Ik ben ondertussen 30+ en ik weet extreem weinig van de Tweede Wereldoorlog. Misschien is het schandelijk, maar het is kennelijk nooit blijven hangen. Ik interesseer me er gewoon totaal niet voor (voor geschiedenis in het algemeen) maar ik hou me meer bezig met het heden en de toekomst.

Wat betreft die windmolens bij NormandiŽ, mijn mening is gewoon plaatsen. Vroeger is vroeger, nu is nu. Misschien geeft het juist een modern uitzicht waardoor we worden herinnerd aan het feit dat er nu geen oorlog is, en dat er ruimte en geld is voor innovatie en groene energie. DŠt vind ik een goede gedachte.

Door Tweakers user JAVE, dinsdag 4 april 2017 14:58

Om met de windmolens te beginnen: Als elke plek waar ooit een veldslag heeft plaatsgevonden voor 'eeuwig' onaantastbaar moet blijven was er bar weinig bouwgrond overgebleven.
Of windmolens al dan niet het zicht bederven is een hele andere discussie...

We zijn intussen een fix aantal jaren verder en dus vervaagt de directe herinnering aan de 2e wereldoorlog.
Het leeft dus niet zo sterk meer (want er zijn steeds minder ouders/grootouders die er steeds over vertellen).

Over de 80-jarige oorlog weten de meesten ook niet zo veel meer, hoewel die erg belangrijk is geweest voor Nederland (en dat is een understatement :+)

Veel ervan (de geschiedenis) leren doen we toch niet, dus dat argument om alles in stand te houden gaat niet op IMO.

Overigens, op TV kan je natuurlijk de leukste reacties eruit vissen tijden het editen.
Als je je 'De vakantieman' kan herinneren: Alle mensen op vakantie hebben geen idee waar ze zaten, gezien de plaatsen die ze aanwezen op de kaart...

Door Tweakers user Hkuit, dinsdag 4 april 2017 15:45

toch nog even over het eindstuk van je blog;
Ik lees hier ook worden als 'graven die worden geschonden', emotioneel erg beladen termen. Dat zie je vaak in dit soort situaties maar maakt de discussie niet beter.
Er worden hoogstwaarschijnlijk geen graven geschonden; er komt geen windmolen precies op zo'n grote begraafplaats te staan. Ja, in die regio heeft iets heel belangrijks plaats gevonden en daar moeten we aan herinnerd blijven worden, maar dat kan ook prima; de molens komen niet ůp het strand maar 10 km er vandaan. Netjes toch? Een bijdrage aan duurzame ontwikkeling mťt respect voor de mega-invasie van 1944 en al die doden!

Door Tweakers user CivLord, dinsdag 4 april 2017 15:53

Ik weet niet hoe representatief dat onderzoek op TV is.
Hebben ze maar aan vijf jongeren iets gevraagd en wisten ze alle vijf het antwoord niet?
Hebben ze honderd jongeren iets gevraagd, wisten ze alle honderd het antwoord niet en hebben ze daar willekeurig vijf van uitgezonden?
Hebben ze honderd jongeren iets gevraagd, en hebben ze alleen die vijf uitgezonden die het antwoord niet wisten omdat dat leuk spoorde met wat de programmamaker wil laten zien?

Geschiedenis is ook niet zo interessant voor jongeren, niet cool. Dat betekend niet dat ze er niets van opsteken, alleen dat ze er geen moeite in willen steken om iets uit hun geheugen op te diepen. De interesse komt vanzelf wel weer wanneer het niet meer cool is om op oude meuk af te geven tegenover je vrienden en History Channel ontdekt wordt. Dan vallen de stukjes vanzelf op hun plaats: De oude geschiedenislessen op school, random facts die je in de loop deer tijd hebt opgedaan en de zaken die je gaat lezen, kijken, op gaat zoeken op internet en op vakantie tegen aan loopt.


Wat de windmolens betreft, ik zou zeggen: Gewoon bouwen!
Ik kan me geen beter eerbetoon indenken dan een rij van die majestueuze slanke bouwsels bij een plek waar zoveel jonge mensen hun leven hebben gegeven voor een vrije samenleving waar een schoon milieu gewaardeerd wordt.
Elke windmolen is op zichzelf ook een uitermate geschikte plek om een plakkaat aan te bevestigen dat een element van de invasie herdenkt. (De vraag is of ze over een jaar of vijftig, wanneer de molens weer afgebroken worden, nog wel weten waar het over gaat.)

Door Tweakers user Thomas18GT, dinsdag 4 april 2017 15:57

Pak een willekeurig verhaal, laat het 9 mensen doorvertellen en vraag aan de 10e persoon je verhaal terug. Grote kans dat het niet meer hetzelfde verhaal is.

Hierom boeit "geschiedenis" in het algemeen mij dus niet (al vind ik WO2 dan nog wel vrij interessant door verhalen van opa's en oma's).

Door Tweakers user Fly-guy, dinsdag 4 april 2017 18:12

Thomas18GT schreef op dinsdag 4 april 2017 @ 15:57:
Pak een willekeurig verhaal, laat het 9 mensen doorvertellen en vraag aan de 10e persoon je verhaal terug. Grote kans dat het niet meer hetzelfde verhaal is.

Hierom boeit "geschiedenis" in het algemeen mij dus niet (al vind ik WO2 dan nog wel vrij interessant door verhalen van opa's en oma's).
En daarom wordt er onderzoek gedaan, afgegraven en bronnen gezocht.

Beetje onnozele reden om ergens geen interesse in te hebben, wat mij betreft.

Door Tweakers user mark-k, dinsdag 4 april 2017 21:17

walteij schreef op maandag 3 april 2017 @ 12:32:
Ik ben meestal niet van het tekenen van dit soort petities, maar in dit geval maak ik graag een uitzondering.
Deze stranden hebben de grootste amfibische invasie ooit mee gemaakt. Ik geloof ook niet dat er ooit nog een dergelijke invasie zal plaatsvinden (mede door de wijzigingen in oorlogsvoering).

Ik stond er ook van te kijken dat tieners niet wisten wanneer WOII had plaatsgevonden.
Zeker omdat deze kinderen die als het goed is uitgebreid op zowel de basisschool als de middelbare school hebben behandeld.
Toegegeven, ik weet ook niet meer wanneer de 80-jarige oorlog was, of wanneer Willem van Oranje door Balthasar Gerards is neergeschoten in Delft, maar ik weet in ieder geval wel dat het is gebeurd (en dat terwijl mijn middelbare schooltijd al bijna 25 jaar geleden is).

Ik vrees dat het met geschiedenis eigenlijk precies hetzelfde probleem is als met een hele hoop andere dingen (ICT, spelling, aardrijkskunde/topologie, wiskunde, biologie, natuurkunde etc). Het interesseerd mensen gewoon niets. En als mensen er niets om geven, doen ze er niets mee en verdwijnt de geleerde stof automatisch.

Edit: Serieus de vraag hoe lang deze plaatsen nog relevant zullen zijn? Even wat relevante plaatsen noemen dan vanuit de geschiedenis:
Waterloo, Brielle, Agincourt, Alamo, Verdun, Charleroi, de Grebbeberg, Stalingrad.
En zo kunnen we nog wel even doorgaan. De stranden in Normandie hebben in slechts enkele weken 425,000 mensen het leven gekost (dat is net iets minder als het aantal mensen dat in Den haag woont).
Ik hoop serieus dat dit soort plaatsen altijd relevant zullen zijn. Frankrijk heeft meer dan genoeg ruimte langs de kust om windmolens minstens zo efficient te laten werken. Laat deze plaatsen aub met rust.
Tja, de een verbaast het dat mensen de geschiedenis van hun land niet kennen, het verbaast mij dat sommige mensen het verschil tussen 'dan' en 'als' niet kennen.

[Reactie gewijzigd op dinsdag 4 april 2017 21:17]


Door Tweakers user mark-k, dinsdag 4 april 2017 21:19

Fly-guy schreef op dinsdag 4 april 2017 @ 18:12:
[...]
En daarom wordt er onderzoek gedaan, afgegraven en bronnen gezocht.

Beetje onnozele reden om ergens geen interesse in te hebben, wat mij betreft.
History is written by the victor, het is altijd wel enigszins gekleurd. Hadden de Duitsers gewonnen dan waren zij niet als de slechte partij de boeken in gegaan.

Door Tweakers user Thomas18GT, dinsdag 4 april 2017 21:53

Fly-guy schreef op dinsdag 4 april 2017 @ 18:12:
[...]
En daarom wordt er onderzoek gedaan, afgegraven en bronnen gezocht.

Beetje onnozele reden om ergens geen interesse in te hebben, wat mij betreft.
Google even op onwaarheden in de geschiedenis oid en je komt genoeg tegen.
Hoeveel dingen nemen wij nu voor waar aan die nooit hebben plaatsgevonden? Mag jij interessant vinden, gebeurtenissen van honderden jaren geleden. Vertel het aan je (klein)kinderen die er op school (hopelijk krijgen ze die onzin van 200+ jaar geleden niet meer op school tegen die tijd) achterkomen dat het niet waar is. Goed zeg!

Van de afgelopen 100 jaar is de geschiedenis nog wel interessant, daar kunnen we misschien nog kleine dingen van leren. Langer terug dan dat vind ik totaal niet interessant, en als jij dat onnozel vind moet je dat helemaal zelf weten :)

Door Tweakers user addo2, woensdag 5 april 2017 08:19

Ik denk dat er binnen je logica een ongelukkige keuze zit: het is altijd een vorm van "knokken om territorium" in een oorlog. Als we nu "The big war" als uitgangspunt nemen welke voor veel landen ironischer is dan WOII doordat het de 1e keer was dat er een totale oorlog was. kan op dat moment kan half BelgiŽ (waaronder enkele steden) niet meer worden gebruikt: http://wereldoorlog1418.nl/westelijkfront/index.html.

Ik denk dat het goed is om realisatie te kweken wat er was gebeurd. We moeten echter niet in het verleden willen leven. (Al kan ik dit nummer ook erg goed waarderen: https://www.youtube.com/watch?v=FaVDXyXqI9Q)

Door Tweakers user Kliko, woensdag 5 april 2017 11:10

Vergelijkbaar met dit is dat de jeugd van tegenwoordig niet meer weet wat de Holocaust is en wat het inhoud. Ze hebben gewoon geen flauw idee wat het woord betekent en dat het iets met de Jodenvervolging te maken heeft gehad. Bizar gewoon.

Wat ik wel denk is dat mensen WOII steeds meer gaan los laten, er is immer weer een generatie overheen gegaan, dus elke keer zal het steeds meer een ver-van-mijn-bed-show worden. Hoe erg het ook klinkt, ik denk dat we deze realiteit moeten accepteren. Het begint een beetje te lijken op WOI. Hoeveel mensen weten daar nou werkelijk van wanneer tot wanneer het nou echt was? Los daarvan, is het wel zo erg?

Ik ervaar ook een mindere kant van "het vasthouden" aan WOII. Namelijk die ergerlijke grapjes over Duitsers. Don't get me wrong, ik ben geen Duitser. Maar ik ken veel mensen die daar vandaan komen en ik spreek de taal goed. Hoe vaak ik, als 100% Nederlander, al geconfronteerd wordt met dat ik toch wel een halve Duitser ben (landverrader?!?) en of ik, mocht ik die kant op gaan de fiets van zijn/haar opa even kan meenemen. Als ik als Nederlander al zoveel hiermee geconfronteerd wordt, hoe moet het voor de Duitsers zelf wel niet zijn dan? En ja, veel mensen bedoelen het als grapje. Maar het is op een gegeven moment wel goed geweest. De meeste mensen die je hoort roepen hebben WOII niet eens meegemaakt of levende familie die het heeft meegemaakt. Waar heb je het dan in godsnaam over?!?

De huidige generatie in Duitsland heeft niets, maar dan ook niets meer te maken met WOII. Ondanks dat worden ze er toch nog zeer regelmatig mee geconfronteerd. Misschien is het daarom maar goed dat het een beetje afzwakt. Daarentegen ben ik er wel voor om te blijven praten over wat er is gebeurd zodat we er van kunnen leren, laten we dat voorop stellen.

[Reactie gewijzigd op woensdag 5 april 2017 11:23]


Door Tweakers user R3M1, woensdag 5 april 2017 14:44

Tja, geschiedenis wordt geschreven door overwinnaars en bezetters --- nooit door verliezers of onderdrukten ... hoe waargetrouw kun je geschiedenis dan nog noemen; zeker als je bedenkt dat de wereld groter is dan Europa en veel van de geschiedenis die wij hier lezen is opgetekend vanuit een Europees perspectief.


Geschiedenis moet je met een korrel zout nemen.

Door Tweakers user Particlebox, donderdag 6 april 2017 14:57

Ik ben het hier toch maar half mee eens.

Geschiedenis is aan de ene kant belangrijk om nooit bepaalde lessen of dergelijke te vergeten. (Zoals een les die geleerd is grofweg 75 jaar geleden) Dit om te voorkomen dat slechte zaken zicht herhalen.

Anderzijds ben ik er ook van overtuigd dat niet alles eeuwig bewaard kan blijven. Als dat zo is dan kan men binnen de kortste keren ook nergens meer wat doen. Nu snap ik het punt van de windmolens natuurlijk wel.

Het zal mij echter een worst wezen of ze het laatste stukje stadsmuur uit 1400 uit mijn woonplaats weghalen. Ik vindt het heel leuk om te zien, heel leuk om meer te weten over de geschiedenis van mijn woonplaats en heel leuk dat ze het willen bewaren. Maar niet alles kan eeuwig bewaard worden. Leg dan een steen ervan in een museum ofzo.

Maar inderdaad, mensen vergeten het teveel. Ik schaam me soms kapot om anderen van mijn leeftijd (23) die inderdaad niet weten wanneer WOII was ofzo. Dat is toch echt iets wat geschiedenis is van Nederland ook.

Door Tweakers user Robbio85, vrijdag 7 april 2017 13:34

Interessant betoog. Ben het redelijk met je eens.

Zelf vind ik het vooral belangrijk dat jongere generaties worden geÔnformeerd over belangrijke punten in de geschiedenis. Bijvoorbeeld hoe het merendeel van Duitsland destijds volledig achter Hitler stond, en de rol van propaganda speelde in het bereiken van deze steun voor de dictator.

Vandaag de dag zie je veel (aspirant-)leiders zoals Erdogan, Trump, Wilders en het pro-Brexit-kamp die op een heel slimme manier informatie naar buiten brengen (en in het geval van Erdogan zelfs andere informatiebronnen uitschakelen). Hierbij worden veel details weggelaten of juist uitvergroot waardoor mensen een onvolledig beeld van problemen (en hun oorzaken) in de samenleving krijgen.

Door de opkomst van social media en de dalende populariteit van traditionele media (waarbij vaak naar feiten wordt gezocht, en zaken op een zo genuanceerde manier mogelijk worden belicht) neemt de macht van deze populisten toe.

Als je een goed beeld hebt van hoe "het volk" vroeger voor de gek werd gehouden, dan kun je nu ook informatie die tot je komt goed nuanceren.

Voordat ik een emmer stront over me heen krijg: ik vergelijk geen van de genoemde populisten met Hitler. Ik noem slechts overeenkomsten in methoden om brede steun in de samenleving te genereren.

Reageren is niet meer mogelijk